Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μάκης Βορίδης: Ήρθε η ώρα των ευθυνών για τα αδικήματα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξηγεί στη «Βραδυνή της Κυριακής» για τη σκευωρία Novartis τονίζοντας ότι η Βουλή δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη. 

Εμείς δεν κατασκευάζουμε ενόχους. Αλλά δεν είναι δυνατόν, δεν επιτρέπεται να αποστρέψουμε τα μάτια μας από την αλήθεια», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, εξηγώντας ότι η υπόθεση Novartis ήταν σκευωρία της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βορίδης εκτιμά ότι η τώρα που η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Βουλή, θα υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών που θα ζητήσει τη διερεύνηση της υπόθεσης. «Ας μην ξεχνάμε ότι τα στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη σκευωρίας βοούν», πρόσθεσε. Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου ο κ. Βορίδης τάσσεται υπέρ της διατηρήσεως του μπόνους των 50 εδρών, με την προϋπόθεση ενδεχομένως να χορηγείται μόνο αν το πρώτο κόμμα υπερβεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό, π.χ. το 30%.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε στον Άρειο Πάγο κατονομάζοντας τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ως υπεύθυνους για τη σκευωρία της Νοβάρτις. Αν, τελικά, η Βουλή αποφασίσει τη διεξαγωγή Εξεταστικής με αντίστροφους ρόλους, μήπως είναι μια κίνηση ρεβανσισμού από την πλευρά της Ν.Δ.;

«Εξ όσων δημοσιεύονται στον Τύπο περί των καταθέσεων των μαρ – τύρων φαίνεται ότι κατονομάζουν πολιτικά πρόσωπα ως εμπλεκόμε – να σε υπόθεση ηθικής αυτουργίας ή συνέργειας στο κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας. Τώρα που η υπόθεση διαβιβάστηκε στη Βουλή, εκτίμησή μου είναι ότι θα υπάρξει ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών που θα ζητήσει τη δι – ερεύνησή της. Ας μην ξεχνάμε ότι τα στοιχεία που δείχνουν την ύπαρξη σκευωρίας βοούν: οι δη – λώσεις του κ. Παπαγγελόπουλου την ημέρα της διαβιβάσεως της δικογραφίας στη Βουλή, η πρότα – ση για σύσταση προκαταρκτικής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι συνεχείς τοποθετήσεις βουλευτών και υπουργών του Σύριζα περί διαφθοράς των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, ο τρόπος που ορίστηκαν ως προστατευόμενοι οι μάρτυρες, ο τρόπος που εξετάστηκαν, τα προφανή ψεύδη που κατέθεσαν, οι καταγγελίες Αγγελή και Ράικου, όλα αυτά συνδυαζόμενα αποτελούν ενδείξεις τελέσεως αδικημάτων. Η Βουλή δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη. Αλλά οφείλει με νηφαλιότητα να ασκήσει τα εκ του Συντάγματος δικαιώματά της, που όμως αποτελούν ταυτοχρόνως και ηθικές της υποχρεώσεις. Ρεβανσισμός και εκδικητικότητα, ποτέ. Διερεύνηση της αληθείας και κάθαρση του πολιτικού συστήματος, όταν αυτό απαιτείται. Εμείς δεν κατασκευάζουμε ενόχους. Αλλά δεν είναι δυνατόν, δεν επιτρέπεται να αποστρέψουμε τα μάτια μας από την αλήθεια».

Είστε της άποψης να καθίσουν στο σκαμνί Τσίπρας και Παπαγγελόπουλος;

«Είμαι της άποψης ότι πρέπει να ερευνηθεί με νηφαλιότητα και σε βάθος η υπόθεση. Και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους τους βαραίνουν. Τονίζω ότι η προσέγγιση του Κοινοβουλίου και των βουλευτών πρέπει να είναι νηφάλια, δίκαιη, με πάθος για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, και απαλλαγμένη από κάθε πολιτικό πάθος».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης ασύλου. Πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σήμερα και σε πόσο χρόνο θα χρειαστεί με το νέο θεσμικό πλαίσιο; Είστε υπέρ των κλειστών κέντρων φιλοξενίας;

«Σήμερα, οι τέσσερις φάσεις εξετάσεως της αιτήσεως ασύλου, δηλ. πρωτοβάθμια διοικητική επιτροπή, δευτεροβάθμια διοικητική, πρωτοβάθμια δικαστική και εφετείο, κρατάνε επτά χρόνια, ίσως και περισσότερο. Είναι δυνατόν η διοικητική διαδικασία να κρατά έξι μήνες και μετά να εκτελείται η απόφαση επαναπατρισμού; Η αδυναμία εκτελέσεως του επαναπατρισμού θα πρέπει να οδηγεί σε κέντρα κλειστά, και αν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις λόγω μη συμμορφώσεως του αλλοδαπού στην κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να επιλαμβάνονται τα ποινικά δικαστήρια. Είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για την κοινωνία η διαχείριση του Μεταναστευτικού να γίνει με τρόπο ορθολογικό που συμπεριλαμβάνει την ανάσχεση των λαθρομεταναστευτικών ροών, τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών, την αποτελεσματική δίωξη των διακινητών και την παροχή σοβαρής ανθρωπιστικής προστασίας στους πρόσφυγες, που περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για τους ανήλικους, κέντρα φιλοξενίας που αντιστοιχούν σε ένα πολιτισμένο κράτος, υγιειονομική κάλυψη και μηχανισμούς αρμονικής εντάξεως».

Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης. Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη παθογένεια του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας;

«Πολλά τα προβλήματα: χαμηλό εισόδημα για τους παραγωγούς μας, δυσκίνητα και δυσλειτουργικά συνεταιριστικά σχήματα με τραυματισμένη την αξιοπιστία τους, κατακερματισμένος κλήρος, υψηλό κόστος παραγωγής, ανεπαρκές πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού των ελληνικών προϊόντων, χαμηλό ύψος επενδύσεων και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, έλλειψη εκπαιδεύσεως των παραγωγών, υψηλή φορολογία, αποτελούν μερικές μόνο από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Έλληνας παραγωγός. Αλλά θα τα προσπαθήσουμε όλα, όλοι μαζί».

Ποιο είναι το στοίχημα που έχετε βάλει με τον εαυτό σας να έχετε πετύχει, όταν αφήσετε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;

«Να έχουμε κάνει ένα βήμα προς την ευφυή παραγωγή, να έχουμε προχωρήσει σε καλλιεργητικες πρακτικές που σέβονται το Περιβάλλον, να έχουμε αυξήσει το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών των γεωργικών μας προϊόντων, να έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, να έχουμε περιορίσει τις παράνομες πρακτικές στην παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, να έχουμε βελτιώσει το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών».

«Να διατηρηθεί το μπόνους τω 50 εδρών»

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι σε πρώτο πλάνο. Ποιο ποσοστό, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να χαρίζει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα;

«Είμαι υπέρ της διατηρήσεως του μπόνους των 50 εδρών. Ενδεχομένως θα πρέπει να χορηγείται μόνο αν το πρώτο κόμμα υπερβεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό, για παράδειγμα το 30%».

Θα αποδεχθείτε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως βάση συζήτησης την πρόταση άλλων πολιτικών φορέων, όπως του ΚΙΝ.ΑΛ., ώστε να υπάρξουν συνολικά  180 ψήφοι; Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να τορπιλίσει μια συναίνεση Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛ.;

«Η βάση της συζήτησης πρέπει να τεθεί από την κυβέρνηση. Μου φαίνεται λογικό και θεσμικά ορθό και δημοκρατικά νομιμοποιημένο. Προφανώς σε μια διαδικασία όπου αναζητούνται οι εκ του Συντάγματος επιβαλλόμενες πλειοψηφίες θα υπάρξουν συνεννοήσεις και συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη διεργασία αυτή, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη: θα επιμείνει στην υπεράσπιση της απλής αναλογικής και θα προσπαθήσει να υπονομεύσει την επίτευξη μιας συμφωνίας της κυβέρνησης με κόμματα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως».

«Να πρωταγωνιστήσουν οι παραγωγοί στην ευφυή γεωργία»

Σε ποια σημεία θα εστιάσετε ώστε να καταστεί όσο το δυνατόν καλύτερη για τη χώρα μας η διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής);

«Θα προσπαθήσουμε για όσο το δυνατόν μικρότερη μείωση του Προϋπολογισμού, να αποφευχθεί η σύγκλιση στις ενισχύσεις, να εξαιρεθούν οι μικροκαλλιεργητές από την αιρεσιμότητα των περιβαλλοντικών μέτρων, να διατηρηθεί η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία για τα εθνικά κράτη για τον προσδιορισμό των πολιτικών ενισχύσεων».

Μπορεί η χώρα μας να διεκδικήσει αυξημένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Πού κυμαίνεται το ποσό που ευλεπιστείτε να πάρει η χώρα μας;

«Δεν υπάρχει σαφής στόχος για οποιοδήποτε κράτος-μέλος. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι ένα μεγάλο πεδίο συζητήσεων, επηρεάζεται, δε, σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις για το Brexit. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο σε ένα αρκετά δύσκολο περιβάλλον».

Είναι έτοιμη η χώρα μας να αναπτύξει πράσινη και ευφυή γεωργία;

«Πάντως θα πρέπει να ετοιμαστεί. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα και αυτό συνδέεται και με τα ποσά που θα υπάρχουν για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Άρα, καλό θα είναι να ετοιμαστούμε και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές, αντί να χανόμαστε σε πολιτικές αμυντικές. Οι παραγωγοί μας θα πρέπει να βγουν μπροστά και να πρωταγωνιστήσουν: ευφυής και πράσινη γεωργία, συμβολαιακή γεωργία, ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικές αγροτικές συμπράξεις, επενδύσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία, ορθολογική χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας και λιπασμάτων, ορθολογική χρήση του νερού, μείωση του ενεργειακού κόστους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, προϊόντα ΠΟΠ και γεωγραφικών ενδείξεων, συνθέτουν ένα άλλο παραγωγικό πρότυπο».

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μέτρα μείωσης φορολογίας σε ομάδες παραγωγών;

«Θα μειώσουμε στο 10% τη φορολογία για τις ομάδες παραγωγών ομοειδών προϊόντων, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός και βέβαια οι παραγωγοί μας θα ευνοηθούν από τη μείωση στην φορολογία εισοδήματος, ενώ ήδη ευνοήθηκαν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα