Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΣΦΕΕ : Προτεραιότητα σε χρηματοδότηση και απασχόληση

Στη νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται μετά τον Αύγουστο του 2018 με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, εστίασε   ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημειώνοντας πως προετοιμάζεται η Ελληνική Οικονομία να εισέλθει πλέον σε μία πορεία ανάπτυξης.

«Ο κλάδος του φαρμάκου ήδη συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων, καθώς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της Εθνικής Οικονομίας με συμβολή 3,5% στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), υποστηρίζει 26.000 άμεσες και πολλαπλάσιες έμμεσες θέσεις εργασίας και αντιπροσωπεύει το 18% των συνολικών δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη», είπε την Τρίτη 29 Ιανουαρίου ο κ. Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου, παρουσία   του υπεύθυνου Τιμολόγησης Μάριου Κοσμίδη (προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου   Win Medica), του Ταμία Χάρη Ναρδή (προέδρου και δ.σ. Astellas Pharmaceuticals), του μέλους Μάριου Κάτσικα (προέδρου και δ.σ.   Faran), του υπεύθυνου Επικοινωνίας Σταύρου Θεοδωράκη (προέδρου και δ.σ.   Chiesi),  του γενικού διευθυντή   ΣΦΕΕ Μιχάλη Χειμώνα, του υπεύθυνου Αξιολόγησης Ιωάννη Βλόντζου (προέδρου   και δ.σ. Merck), και του υπεύθυνου Επιστημονικών Θεμάτων Δρ. Χρήστου Δάκα (δ.σ. Shire)

Η τρίτη εξαγωγική δύναμη της χώρας

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, επισήμανε πως «Ταυτόχρονα αποτελεί την τρίτη εξαγωγική δύναμη της χώρας. Βασικό εμπόδιο στην περαιτέρω συμβολή του κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας αποτελεί η έως τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική για την υγεία και πιο συγκεκριμένα για το φάρμακο». Ωστόσο, κάνοντας έναν απολογισμό για το έτος που «έφυγε», ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε   ότι «Αναλώσαμε για άλλη μια φορά και χρόνο και ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι υποχρεωτικές επιστροφές κι εκπτώσεις θα ξεπεράσουν για το 2018 το 1,4 δις ευρώ (έναντι 1,2 δις ευρώ το 2017). Η συνεισφορά μας στη συνολική δαπάνη είναι πάνω από 35% ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σχεδιάζεται η «τιμωρία» της ανάπτυξης

Σήμερα μάλιστα είχαμε ενημέρωση από τα μέλη μας για το clawback που καλούνται να καταβάλλουν για τα φάρμακα 1Α που διακινούνται μέσω ΕΟΠΥΥ. Πιο συγκεκριμένα για το α΄ εξάμηνο του 2018 με μια δαπάνη 27.900 εκατ. ευρώ η υπέρβαση έφτασε τα 50 εκατ ευρώ. Είναι δυνατόν να ζητείται επιστροφή που αγγίζει το 70%; Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται η «τιμωρία» της ανάπτυξης επιβαρύνοντας με το 25% του clawback (αντί για 10% που ισχύει σήμερα) τις εταιρίες που αναπτύσσονται. Έτσι επιβραβεύουμε την καινοτομία; Και τελικά ο μεγάλος χαμένος είναι η πραγματική οικονομία. Και μαζί της οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι και συνεργαζόμενοι με τον κλάδο μας.».

Το 2019, θα δοκιμάσει σκληρά τις επιχειρήσεις

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ υποστήριξε πως «Το 2019 και το επόμενο διάστημα θα είναι το έτος που θα δοκιμάσει σκληρά τις επιχειρήσεις μας, την καινοτομία, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, με πιθανές επιπτώσεις πλέον αναπόφευκτες και οδυνηρές για τη Δημόσια Υγεία.».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδημητρίου, τόνισε ότι «Για το 2019 η ευχή μας είναι να πορευτούμε με κύριο γνώμονα το όφελος των ασθενών και με την αντίληψη πως αυτό εδράζεται στην ύπαρξη φαρμακευτικών εταιριών που είναι βιώσιμες και αναπτύσσονται και στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μια συνεργασία με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών και με όραμα για ανάπτυξη».

Σε οριακό επίπεδο, υγεία και  φαρμακευτική πολιτική

Κατόπιν στον σύντομο χαιρετισμό του ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ Βασίλης Οικονόμου, ανέφερε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στον χώρο του φαρμάκου είναι απαραίτητες για τη χάραξη πολιτικών υγείας και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου αποκάλυψε πως η υγεία και η φαρμακευτική πολιτική είναι σε οριακό επίπεδο, λέγοντας ότι «Το φάρμακο, , είναι στοιχείο προστασίας της δημόσιας υγείας και σαφέστατα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση του κάθε πολίτη στα καινούργια φάρμακα, ανεξαρτήτως κόστους».

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας είπε ότι το ΕΣΥ έχει μετατραπεί σε προνοιακού τύπου σύστημα που η μεσαία τάξη πληρώνει την υγεία από την τσέπη της και τα φτωχότερα στρώματα δέχονται χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Αναφερόμενος στο φάρμακο, μίλησε για χάραξη εθνικής πολιτικής, για αλλαγή κουλτούρας με συνεννόηση και όχι πόλεμο.

Απηύθυναν ευχές για το νέο έτος

Σύντομους χαιρετισμούς και ευχές για το νέο έτος απηύθυναν  ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, οι πρόεδροι του Pharma Innovation Forum (PIF) Μάκης Παπαταξιάρχης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) Χρήστος Δαραμήλας.

Την πίτα ευλόγησε και έκοψε μαζί με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου ο Πανοσιολογιώτατος εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, Αρχιμανδρίτης π. Ισίδωρος Τσόρβας, Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Παναγίας Μαρμαριωτίσσης Χαλανδρίου.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα