Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Τα θέλει όλα δικά του!

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα πετρέλαια, αλλά έχει εμμονή με τη συνεκμετάλλευση και την συνιδιοκτησία στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να καταστήσει την Τουρκία παράγοντα της ναυτικής βιομηχανίας στην περιοχή. Αυτή είναι η εκτίμηση πολλών, τόσο από το υπουργείο Άμυνας όσο και από το ΥΠ.ΕΞ. Και για να πετύχει τους στόχους του δουλεύει μεθοδικά. Όπως λένε παράγοντες του ΥΠ.ΕΞ., μέχρι τώρα ο Ερντογάν έχει ουσιαστικά περικυκλώσει τη θαλάσσια περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ με 5 ερευνητικά πλοία, τα οποία αγόρασε και δεν ενοικίασε. Και αυτή η λεπτομέρεια τους ανησυχεί, γιατί  καταδεικνύει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον στόχο του μέχρι να τον πετύχει, παρά το ότι είναι κοστοβόρος. Η περιοχή του Καστελόριζου αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους ενεργειακούς κόμβους και σημείο μεγάλου ενδιαφέροντος για την Άγκυρα, αναφορικά με την «ένωση με τη λιβυκή ΑΟΖ». Το «γκριζάρισμα» του Καστελόριζου και ανοικτά του νησιού, είναι μια αναμενόμενη κίνηση, η οποία, όμως, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και με αποφασιστικότητα από την ελληνική πλευρά, πριν οι Τούρκοι δημιουργήσουν «θερμό» επεισόδιο και «γκριζάρουν» και επίσημα το νησί μας. Ήδη, ο Βαγγέλης Αποστολάκης αποκάλυψε πως στο παρελθόν η Άγκυρα αποπειράθηκε να δημιουργήσει νέα Ίμια, αλλά η ελληνική έγκαιρη παρέμβαση το απέτρεψε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται σήμερα και η νέα ηγεσία του Άμυνας. Το σενάριο που θεωρεί πιθανότερο η ελληνική πλευρά είναι πως η Τουρκία δεν θα καταφύγει στα διεθνή δικαστήρια (αφού κανένα δικαστήριο δεν θα ικανοποιήσει στο θέμα της υφαλοκρηπίδας, μονομερώς, ούτε την Τουρκία ούτε την Ελλάδα), αλλά θα «εκβιάσει» μια συμφωνία win-win κατά τους Τούρκους. Το έχει πει, άλλωστε, πολλές φορές, και οι Έλληνες διπλωμάτες θεωρούν ότι στόχος της Άγκυρας είναι να σύρει την Αθήνα στο ίδιο τραπέζι, χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου άλλου διεθνούς παράγοντα, ώστε να συζητηθεί το θέμα της συνεκμετάλλευσης. Οι περιοχές που ενδιαφέρουν την Άγκυρα είναι, εκτός από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, η ΑΟΖ ολόκληρης της Κύπρου και οι υφαλοκρηπίδες Καστελόριζου, Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και του ανατολικού τμήματος της Κρήτης. Πρώην διπλωμάτης με σημαντική θητεία στις ΗΠΑ, μιλώντας με τη «Βραδυνή της Κυριακής» εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συνολική στάση του διεθνούς παράγοντα (Ευρώπης και ΗΠΑ) έκανε λόγο για εκκωφαντική σιωπή των συμμάχων μας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πίεσης στο πλαίσιο του «ρεαλισμού», ώστε «να τα βρούμε».

Τα μηνύματα της Αθήνας φρενάρουν την Άγκυρα

Η στρατηγική που η Τουρκία εφαρμόζει με τις σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια με τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι ο «οδικός χάρτης» των προκλήσεων που αναμένει η Αθήνα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στο άξονα Καστελόριζο – Ρόδος, και στη συνέχεια στη θάλασσα της νοτιοανατολικής Κρήτης. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιτελείς του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και το μήνυμα που μετέφερε στο Βερολίνο ο υπουργός Νίκος Δένδιας, ζητώντας από τους Γερμανούς και την Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αναχαιτίσει την τουρκική βουλιμία. Και όπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά έφυγε πιο αισιόδοξη από τη συνάντηση με τον Γερμανό ΥΠ.ΕΞ. Χάικο Μάας, ο οποίος περιορίστηκε σε φραστική καταδίκη των Τούρκων, αλλά στη συνάντησή τους είπε ότι η Γερμανία θα στηρίξει στο πλαίσιο της Ε.Ε. την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της Άγκυρας. Το μήνυμα που εξέπεμψε, όμως, ήταν ότι το Βερολίνο θεωρεί πως οι δύο πλευρές καλύτερα θα ήταν να τα βρουν… Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» αναχώρησε από την Αττάλεια υπό τη συνοδεία της ομώνυμης τουρκικής φρεγάτας, και στο υπουργείο Άμυνας βρίσκονται σε επιφυλακή. Πάντως, οι Τούρκοι δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις που έχουν λάβει από τρίτους, για την αποφασιστικότητα της Αθήνας να ανταποδώσει οποιαδήποτε απτή πρόκληση, και δεν θα προβούν σε επιθετικές κινήσεις, ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προειδοποίησε την Άγκυρα ότι «δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβολή εναντίον κυριαρχικών μας συμφερόντων, γιατί το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το όποιο όφελος σκοπεύει να προσπορίσει». Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει μετ’ επιτάσεως το ίδιο θέμα στον Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να του μεταφέρει μήνυμα αποφασιστικότητας της χώρας μας να μην αποδεχθεί προκλήσεις.

Τον τρέφουν οι προκλήσεις

Το «Ορούτς Ρέις» θα πραγματοποιήσει έρευνες τελικά σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, δίπλα ακριβώς στην ελληνική και με μικρή επικάλυψη της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, καθώς με Navtex που εξέδωσε το απόγευμα αναγγέλλει έρευνες από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Οκτωβρίου σε περιοχή νοτιοανατολικά του Κας. Εάν επαληθευθεί αυτό, τότε θα σημαίνει ότι η Άγκυρα δεν είναι ακόμη έτοιμη να αμφισβητήσει στην πράξη την ελληνική κυριαρχία και το στάτους στο Αιγαίο. Στο ΥΠ.ΕΞ. εκφράζουν την ικανοποίησή τους επειδή η προληπτική διπλωματία που υπήρξε και από την προηγούμενη και από τη νέα κυβέρνηση, αποδίδει μέχρι τώρα. Να σημειώσουμε ότι είχε προειδοποιηθεί, μέσω όλων των καναλιών επικοινωνίας, η Άγκυρα, ότι η Ελλάδα θα αντιδρούσε σε κάθε παρέμβαση εντός της υφαλοκρηπίδας της και ότι η «διαφορά της Ελλάδας με την Κύπρο είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό». Παράλληλα, η Άγκυρα προειδοποιήθηκε ότι θα υπάρξει στήριξη της Ελλάδας από τη διεθνή κοινότητα, οπότε αποφεύγει κινήσεις που θα την εκθέσουν στα μάτια της. Και αυτό είναι για την ώρα που κρατά τα ερευνητικά πλοία εκτός προβοκάτσιας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα