Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Τι θα πει ο Γ. Στουρνάρας για την απόφαση του Eurogroup

Η Tράπεζα της Ελλάδας θα δημοσιεύσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους, με βάση τα νέα δεδομένα μετά την απόφαση του Eurogroup. H ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Ιουλίου. Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους ολοκλήρωσε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Με πολλούς αστερίσκους και υποθέσεις, το Χρέος θεωρείται βιώσιμο, αν και με ρυθμούς ανάπτυξης δύσκολα επιτεύξιμους. Μέσω της δικής του έκθεσης ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θα επιχειρήσει να πείσει την ΕΚΤ –πέραν όλων των άλλων– ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν το προνόμιο του waiver, έστω και χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης. Πού θα στηριχθεί σε αυτή την προσπάθεια; Στο γεγονός ότι η συμφωνία της περασμένης Πέμπτης προβλέπει τόσο αυστηρή επιτήρηση που δεν τίθεται θέμα η Ελλάδα να μείνει ποτέ «ακάλυπτη».
Άρα, είναι σα να έχει μόνιμη γραμμή πίστωσης.

Mε τα φάρμακά μας «χτίζεται» το πρωτογενές πλεόνασμα…

Έφτασαν τα 650 εκατ. ευρώ τα λεφτά που χρωστούν ο ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις της χώρας. Το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ετοιμάζεται να βάλει σε εφαρμογή και νέα μέτρα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την υπέρβαση στο σχετικό κλειστό προϋπολογισμό.
Τα νέα μέτρα που θα επιβληθούν άμεσα έχουν να κάνουν κυρίως με τη μείωση των τιμών των νέων θεραπειών που έρχονται στην ελληνική αγορά (καινοτόμα φάρμακα). Η μείωση θα γίνει μέσω της επιτροπής διαπραγμάτευσης και του Οργανισμού για την Αξιολόγηση Τεχνολογίας Υγείας, που θα εξετάζει, μεταξύ άλλων, τη σχέση ανάμεσα στην τιμή των καινοτόμων φαρμάκων και την αποτελεσματικότητά τους.
Οι παρεμβάσεις δεν τελειώνουν εδώ. Ο μηχανισμός αυτόματων επιστροφών για τη φαρμακευτική δαπάνη και τις λοιπές παροχές ασθένειας του ΕΟΠΥΥ επεκτείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια, μέχρι το 2022.
Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που οι δαπάνες του φαρμάκου, τόσο του ΕΟΠΥΥ όσο και των νοσοκομείων, είναι μεγαλύτερες του κλειστού προϋπολογισμού, η διαφορά θα παρακρατείται από τις επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα, ετοιμάζονται κλειστοί προϋπολογισμοί και ανά κατηγορίες φαρμάκων.

«Πήραν φωτιά» τα καύσιμα

Κερδοσκοπία στην εγχώρια αγορά υγρών καυσίμων. Η βενζίνη έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 2 ευρώ το λίτρο. Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου πέφτουν, το βαρέλι έπεσε στα 74 δολάρια. Στους Φούρνους της Ικαρίας η βενζίνη πωλείται προς 2,021 ευρώ το λίτρο, ενώ στον Άγιο Κήρυκο είναι ακριβώς στο όριο των 2 ευρώ το λίτρο. Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή του Νομού Σάμου αποτυπώνεται στο 1,815 ευρώ. Στην Πάτμο η αμόλυβδη αγγίζει τα 2 ευρώ.

Ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς βλέπει ο κ. Μητράκος

Ο κ. Θεόδωρος M. Μητράκος, πιστεύει ότι τα επόμενα 2 χρόνια θα είναι πολύ καλά για την ασφαλιστική αγορά. Τα μεγέθη παραγωγής για το κλάδο (39 ασφαλιστικές εταιρίες) δείχνουν ότι η ακαθάριστη παραγωγή ασφαλίστρων ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ με τον κλάδο Ζημιών ν’ αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ. Εν μέσω κρίσης ο κλάδος της Ασφάλισης παρουσίασε δυναμική που στηρίχθηκε τόσο στη θέσπιση του μητρώου σφαλιστών όσο και την καθιέρωση του μηχανισμού εντοπισμού ανασφάλιστων αυτοκινήτων.

Πρωταθλητές στον εφοπλισμό

Θα σπάσουν το φράγμα των 2 δισ. δολαρίων για αγορές πλοίων οι Έλληνες πλοιοκτήτες. Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση του εξαμήνου για το 2018, έχουν δώσει 1,88 δισ. δολάρια για την απόκτηση 133 καραβιών σε σύνολο 758 που έχουν αλλάξει χέρια παγκοσμίως κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν το 19,9% σε αριθμό πλοίων και το 19,7% σε σύνολο 5,6 δισ. που έχουν δοθεί παγκοσμίως, σύμφωνα για αγορές πλοίων σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipping Research.

Άδειες «fast track» για στρατηγικές επενδύσεις

Σύστημα «fast track» αδειοδότησης για τις στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις, και λύση στο χωροταξικό, με τακτοποίηση και επέκταση άτυπων και θεσμοθετημένων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, όπως είναι εκείνες στα Οινόφυτα, τον Ασπρόπυργο και το Καλοχώρι, προωθεί η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Στόχος είναι να μειωθεί σε λιγότερο από ένα έτος (έναντι 5-10 τώρα) ο χρόνος που απαιτείται για την αδειοδότηση μιας μεγάλης βιομηχανικής επένδυσης….

Οι μειώσεις σε διπλωματικό περιτύλιγμα…

Οι περικοπές στις συντάξεις τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν στοίχημα επιβίωσης της ελληνικής οικογένειας, αλλά και Λυδία Λίθο για την ύπαρξη όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πείτε, «σιγά, σκοτιστήκαμε»…
Δείτε, όμως, σε τι στροβιλισμούς οδηγεί την κυβέρνηση το καυτό αυτό θέμα: κατ’ αρχήν, μια ψεύτικη εξαγγελία για το εσωτερικό. Μιλάει ο πρωθυπουργός στο πρακτορείο Bloomberg: «Λέτε σωστά ότι έχουμε νομοθετήσει για την αρχή του 2019 ένα πακέτο αρνητικών μέτρων 1% του ΑΕΠ (σ.σ.: περικοπές στις συντάξεις), και 1% θετικά μέτρα, στο βαθμό που είμαστε πάνω από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα, ποια είναι η βέλτιστη μέθοδος οικονομικά και κοινωνικά για τη χώρα, ώστε να πιαστεί ο στόχος του 3,5%. Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φτάνουμε τους στόχους»…
Και μια ισχυρή δέσμευση (αμέσως μετά, στην ίδια συνέντευξη) για το εξωτερικό. «Οι δεσμεύσεις μας είναι αυτές που αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup». Δηλαδή, ότι οι περικοπές θα γίνουν…
Τι δεν καταλαβαίνετε;

Ανθρωποφύλακες…

Όπως το κλείσιμο της αξιολόγησης συνδυάστηκε, όχι αδικαιολόγητα, με το Σκοπιανό, έτσι τώρα οι συζητήσεις που ανοίγει η κυβέρνηση αναφορικά με τη μερική ή… πλημμελή εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις συνδέονται με τις μεταναστευτικές ανάγκες της… Μέρκελ.
«Δεν μας απασχολεί το γεγονός ότι ίσως έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία… ώστε να δώσουμε ένα μήνυμα στους λαθρεμπόρους (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράνομες ροές)», είπε ο πρωθυπουργός στους «Financial Times».
Δεν χωρά αμφιβολία ότι δεν αναγνωρίζετε τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015, όταν άνοιγε τα σύνορα να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη, εντείνοντας τις ροές από την Τουρκία. Και τώρα, μπροστά στον κίνδυνο εκλογικής εξαΰλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να μετατρέψει τους Έλληνες από «γκαρσόνια» της Ευρώπης, σε ανθρωποφύλακες…

Κολάζουν και μεταρρυθμιστές…

Αναμφίβολα είναι πολλά τα λεφτά των σχεδόν 24,5 δισ. που συγκεντρώθηκαν σαν «μαξιλαράκι» για τους προσεχείς 18-24 μήνες, καθώς λήγει το Γ’ Μνημόνιο, άρα σταματά η χρηματοδότηση από τον ESM, και η προοπτική για «έξοδο στις αγορές» για αναχρηματοδότηση του Χρέους έχει γκριζάρει επικίνδυνα…
Είναι τόσο πολλά τα χρήματα και σε τόσο… ευαίσθητη εκλογικά περίοδο (τρεις κάλπες τους προσεχείς μήνες), που και τον πιο «πούρο» (καθαρό) μεταρρυθμιστή τον «κολάζουν» (να τα μοιράσει προεκλογικά)…

Καλοπληρωμένοι διασώστες…

Στην Ελλάδα το ΔΝΤ έχει εισφέρει για τη «διάσωσή» μας, περί τα 10 δισ. Κατά συνέπεια, εισπράττει κάθε χρόνο τους αναλογούντες τόκους για το επιτόκιο του 4,5%. Στην Αργεντινή «μπαίνει» με άλλα 50 δισ…
Με τούτο και με τα άλλα, και –αναμφιβόλως– με το τοκογλυφικό επιτόκιο, τα βγάζει τα έξοδά του το ΔΝΤ για τους καλοπληρωμένους «διασώστες» του.

Η Μάνδρα θυμίζει…

Η Μάνδρα είναι εκεί για να μας θυμίζει, με τον πιο θλιβερό τρόπο, ότι τίποτε από τα δεινά του παρελθόντος δεν διορθώθηκε. Ούτε τα μεγάλα και δομικά (αυθαίρετα και έργα υποδομής εν προκειμένω, αλλά και εξωστρέφεια της ελληνικής Οικονομίας, επενδύσεις για ανάπτυξη και απασχόληση, ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, αποτελεσματικότητα του Δημοσίου), και, από την άλλη, ούτε τα μικρά. Μια ταχύτατη και αναγκαία, ας πούμε, εκτροπή του ρέματος στη Μάνδρα, ώστε τα νερά της βροχής από το βουνό να μην περνούν μέσα από την πόλη…
Και γι’ αυτό δεν φταίνε μόνο οι «παλαιοί», αλλά και το «σημερινό κομματικό σύστημα»…

Λίνεκερ της πολιτικής…

Τελικά, διαψεύστηκε και ο Λίνεκερ, καθώς έσπασε ένα ατέλειωτο σερί… Και το ποδόσφαιρο, πια, δεν είναι ένα άθλημα που «παίζουν όλοι και στο τέλος κερδίζει η Γερμανία». Να το θυμόμαστε αυτό, γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα. Μπορεί κάποια στιγμή να ισχύσει ακόμη και για την… Madame Μέρκελ.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα