Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας

Ο Πέτρος Καψάσκης ανοίγει τους ορίζοντες με το όραμά του για τη χώρα μας

«Ονομάζουμε Πολιτιστική Διπλωματία τη μεθοδική χρήση επιτευγμάτων του πολιτισμού μιας χώρας στην άσκηση πολιτικής Διεθνών Σχέσεων. Η Πολιτιστική Διπλωματία είναι δυνατόν να ασκηθεί μόνον από λαούς που έχουν να συνεισφέρουν κάτι το ξεχωριστό δικό τους στον διεθνή στίβο αλληλεπίδρασης των πολιτισμών», διάβασα…
Το πρώτο, λοιπόν, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ίδρυσε τον Μάρτιο του 2017 ο μόλις 31 ετών Πέτρος Καψάσκης. Με όραμα να ανεβάσει το status της χώρας μας δημιούργησε μια ελληνική επιστημονική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό φορέα Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα. Στόχος της η προβολή μιας ελκυστικής εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, που θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της, συμβάλλοντας παράλληλα στη βελτίωση των επίσημων διμερών, περιφερειακών και πολυμερών διπλωματικών επαφών της χώρας μας, αλλά και στη σύσφιγξη των σχέσεων των λαών μέσα από τα πανανθρώπινα αγαθά και νοήματα που μόνο ο Πολιτισμός μπορεί να κομίσει. Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ διαθέτει παραρτήματα σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, που αναπτύσσουν αυτόνομες και ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, με γνώμονα πάντα γενικότερες ανάγκες και κατευθύνσεις του Ινστιτούτου, όπως αυτές προκύπτουν από την κεντρική διοίκηση του Οργανισμού στην Αθήνα. Η δράση του Ινστιτούτου αναπτύσσεται σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους κυβερνητικούς φορείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και επιστημονικά ινστιτούτα. Στα μέλη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου συγκαταλέγονται διακεκριμένες προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, ανάμεσα στους οποίους και οι: Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβυς ε.τ., Γεώργιος Λινάρδου, πρέσβυς ε.τ., Κωνσταντίνος Γεροκωστόπουλος, πρέσβυς ε.τ., Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, καθηγητής, Γιοβάννα τραγουδίστρια – συγγραφέας, Θωμάς Κινδύνης, ηθοποιός, Βύρων Φιδετζής μαέστρος, Jimmy Jamar, επικεφαλής της βελγικής επιτροπής για την Ε.Ε., Ναπολέων Μαραβέγιας, αντιπρύτανης Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Κώστας Ιφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Παρούλα Νάσκου-Περράκη, καθηγήτρια, Κώστας Λάβδας, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Βαξεβανάκης, πτέραρχος ε.α., Ιωάννης Παρίσης, στρατηγός ε.α., κ.ά. Πρέσβης Καλής Θελήσεως του Ινστιτούτου στον τομέα του κεφαλαίου της Ελληνικής Μόδας, που έχει επιτύχει πολλά, είναι και η δημοσιογράφος Άντα Ηλιοπούλου, με διεθνείς διασυνδέσεις στο χώρο.

Δράσεις του Ινστιτούτου μέχρι το τέλος του 2017

1) 70 Χρόνια από την Ένωση της Ελλάδος με τα Δωδεκάνησα, στη Ρόδο.
2) Η Εκκλησιαστική Διπλωματία, στην Κόρινθο.
3) Βία κατά του Παιδιού, στη Θεσσαλονίκη.
4) 180 Χρόνια Κωνσταντίνος Βολονάκης, στην Κρήτη.
5) 150 Χρόνια Αρτούρο Τοσκανίνι, στην Αθήνα.

Επίσης, στις 20/9 ιδρύθηκε και η εφημερίδα «Πολιτιστική Διπλωματία» του Ινστιτούτου στο διαδίκτυο, όπου αρθρογραφούν οι: Χ. Γιανναράς, Ξ. Μουσάς, Θ. Φορτσάκης, Χ. Γιαλουρίδης, Θ. Ασκητής, Γ. Κουμουτσάκος, Ν. Κατσίμπρας, Νίκος Φλώρος, Άντα Ηλιοπούλου.

Ποιος είναι ο Πέτρος Καψάσκης

Με ένα τεράστιο βιογραφικό –για την ηλικία του– και καταξιωμένος στο χώρο του, γεννημένος στην Αθήνα και με καταγωγή από τη Ζάκυνθο, τέλειωσε το σχολείο στη Ρώμη, σπούδασε στο Πάντειο Πολιτική Επιστήμη και Ιστορία, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε την πρακτική του στο υπουργείο Εξωτερικών και τη Διπλωματική Ακαδημία. Μετά το Στρατό μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο, στο Τμήμα της Γεωπολιτικής και Ασφάλειας του «Royal Holloway University of London», και ολοκλήρωσε την ίδια περίοδο την πρακτική του στο Εμπορικό Τμήμα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο. Σήμερα συνεχίζει στην Αθήνα, με το διδακτορικό του στην Πολιτιστική Διπλωματία και την Εξωτερική Πολιτική, μιλά ιταλικά, αγγλικά και γαλλικά, έχει εργαστεί ως μεταφραστής, αρθρογράφος και επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορες εταιρίες και ερευνητικά ινστιτούτα, έχει πάρει μέρος σε πολλά σεμινάρια εντός και εκτός Ελλάδος, έχει δώσει συνεντεύξεις και διαλέξεις σε υπουργεία, προξενεία κ.λπ., εντός και εκτός τειχών.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα