Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το «λάθος»… εκδικείται με πάθος! – Η ολέθρια σχέση Αλέξη – Γιάννη

Καλοκαιρινό ανάγνωσμα ή αποκαλύψεις που δύνανται να φέρουν ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα; Για να απαντήσει κανείς στο παραπάνω ερώτημα που αφορά το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη οφείλει να γυρίσει το χρόνο πίσω και να αναζητήσει το παρασκήνιο, όσο είναι δυνατόν, πίσω από τα γεγονότα. Ξεκινώντας ένα χρόνο, περίπου, πριν από τις εκλογές του 2015.
Ήταν περίπου στα μέσα του 2013 όταν ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έπαιρνε την απόφαση να συνεργαστεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τότε, και ειδικά την προεκλογική περίοδο του 2012, για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ή εκείνη του υπουργού Ανάπτυξης προαλειφόταν ο Γιάννης Μηλιός. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε τροχιά εξουσίας.

Γοήτευσε τον Αλέξη

Οι επαφές με το εξωτερικό είχαν ξεκινήσει δειλά-δειλά και το οικονομικό επιτελείο συνέτασσε το νέο πρόγραμμα του κόμματος. Είναι γεγονός πως ο «Γιάνης» –με ένα «ν», όπως τον αποκαλούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ– είχε αρχίσει να γοητεύει τον Αλέξη Τσίπρα. Οι συνομιλίες τους ήταν σχεδόν καθημερινές. Με μία διαφορά: ο νυν πρωθυπουργός δε μετέφερε καθημερινά στη σύζυγό του τις συνομιλίες με τον Γιάνη, λένε οι ορκισμένοι εχθροί του με μια δόση πολιτικής ειρωνείας.

Η «Θεωρία των Παιγνίων», το αγαπημένο σχέδιο και όραμα του μετέπειτα υπουργού Οικονομικών, είχε αρχίσει να εκτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα και στους οικονομικούς επιτελείς. Νυν κυβερνητικός παράγοντας σημειώνει πως συγκεκριμένοι επιτελείς που γνωρίζουν τα Οικονομικά διέκριναν στις συγκεκριμένες θεωρίες: άναρχη σκέψη, ιδεατά οικονομικά περιβάλλοντα, ανακατεμένες αρχές καπιταλισμού και μαρξισμού, σπέρματα επαναστατικών αντιλήψεων με μεγάλη δόση ναρκισσισμού. Κάποιοι λέγεται πως είχαν επισημάνει στον πρωθυπουργό τους ενδεχόμενους κινδύνους και από τον τρόπο που είχε αρχίσει να συμπεριφέρεται ο «Γιάνης». Είναι αλήθεια, όμως, πως κανείς δεν έθεσε βέτο.

Ροκ… μαγεία

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε αναλάβει ουσιαστικά την όλη ευθύνη. Ταξίδευε στο εξωτερικό, συνομιλούσε με παράγοντες της Αμερικής, μετείχε σε συνέδρια. Και δεν παρέλειπε να τονίζει στον Αλέξη Τσίπρα την ανάγκη να «μάθει αγγλικά», περιγράφοντας στη γυναίκα του, Δανάη Στράτου, το «πόσο ευχάριστος τύπος είναι». Στην προεκλογική περίοδο του 2015 πολλοί είχαν παραξενευτεί όταν δεν έκανε καμία προσωπική κίνηση για να εκλεγεί. Μάλιστα, δύο ημέρες πριν από την Κυριακή των εκλογών είχε θεαθεί στο καράβι για Αίγινα, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία.
Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει τον «Γιάνη» να ορκίζεται υπουργός Οικονομικών. Μέχρι τον Μάρτιο όλοι είχαν μαγευτεί από τις κινήσεις και το ροκ προφίλ του «Γιάνη». Η μαύρη δερμάτινη καπαρντίνα, στην επίσκεψή του στο Λονδίνο, θα μείνει στην ιστορία. Όλα ταίριαζαν με τη νέα εξουσία. Όλοι έλεγαν πως ο «Γιάνης» μπορεί να τους χειρίζεται γιατί τους ξέρει και γιατί μιλάει άπταιστα αγγλικά. Ακόμη δεν είχαν ακούσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο…

Πρώτα μηνύματα

Μέχρι τον Μάρτιο όλα πήγαιναν ρολόι, ή τουλάχιστον έτσι εμφανίζονταν. Οι ενδείξεις από το εξωτερικό ήταν ήδη απογοητευτικές. Πολλοί έστελναν μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόταν ο υπουργός Οικονομικών, για το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στην Ευρώπη, αλλά και για το παρελθόν του, και για τις σχέσεις του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο Αλέξης Τσίπρας, παρόλα αυτά, τον διατηρεί και τον ενισχύει. Η βόλτα στα στενά του Παγκρατίου, μια Κυριακή μεσημέρι, ήταν πρωθυπουργικό μήνυμα απόλυτης στήριξης. Στα υπουργεία, όμως, υπήρχε διαφορετικό κλίμα. Οι συζητήσεις, εκεί γύρω στον Μάιο, είχαν αρχίσει να πυκνώνουν. Λέγεται πως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Γιώργος Σταθάκης κρατούσαν, πλέον, αποστάσεις. Όπως και η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι περίεργο, λένε κάποιοι που γνωρίζουν καλά το κλίμα που επικρατούσε εντός της κυβέρνησης, πως η Άνγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει τις έντονες διαφωνίες της στον πρωθυπουργό, ενώ το σύνολο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν ήθελε, πια, να συζητά μαζί του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε εντολή να παρευρίσκεται σε όλες τις συνεδριάσεις για τη διαπραγμάτευση και να ταξιδεύει στο εξωτερικό. Ο κύβος είχε σχεδόν ριφθεί.

Βέτο από Δραγασάκη

Στις κρίσιμες συνεδριάσεις εντός της χώρας –στο Μέγαρο Μαξίμου– και εκτός είναι γεγονός πως ο Γιάννης Δραγασάκης έθετε, ουσιαστικά, «βέτο». Οι παράλληλες κινήσεις Τσίπρα, Δραγασάκη, Τσακαλώτου έθεσαν τον «Γιάνη» εκτός κυβέρνησης και τη χώρα εντός Ευρωζώνης. Είναι επίσης γεγονός πως η χώρα ήταν ήδη εκτός Ευρώπης. Διεσώθη την τελευταία στιγμή, όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το εντυπωσιακό είναι πως στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών είναι πολύ προσεκτικές οι εκφράσεις και οι «αποκαλύψεις» για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Δραγασάκη. Όσοι γνωρίζουν, θεωρούν πως ο πρώην υπουργός κρατά προσεκτική στάση, καθώς «ξέρει πως ξέρουν»…
Ειναι, επίσης, δεδομένο πως ο Γιάνης Βαρουφάκης σκοπεύει να πλήξει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. Και μέχρι ενός βαθμού το πετυχαίνει. Ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του. «Όσο και αν αναγνωρίζει τα λάθη του, δεν παύει αυτό να στοίχισε στη χώρα», λένε παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αξίζει να σημειωθεί πως οικονομικοί παράγοντες εκτός ΣΥΡΙΖΑ επεσήμαναν σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τους κινδύνους που θα εξάγονταν εξαιτίας της ανάληψης της ευθύνης του υπουργείου Οικονομικών και της διαπραγμάτευσης από τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ένοχη σιωπή…

Η Ν.Δ. κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «συνεχίζει να σιωπά και να απέχει», κάτι που, όπως λέει, κάνει και «με το σκάνδαλο Καμμένου και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στον κατάδικο ισοβίτη για ναρκωτικά. Δεν αργεί η ώρα που οι Έλληνες θα μάθουν όλη την αλήθεια για τους υπεύθυνους της κατρακύλας της χώρας. Για το τεράστιο κόστος που εξαιτίας τους πληρώνει ο ελληνικός λαός».
Είναι σίγουρο πως οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού θα ταλαιπωρήσουν για καιρό την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικοί περί της επικοινωνίας, βέβαια, σημειώνουν πως η αποκάλυψη από τον ίδιο πως κατέγραφε τις συνεδριάσεις στην Ευρώπη και στα υπουργικά συμβούλια, μειώνουν δραματικά και την αλήθεια των λεγομένων του, αλλά και την προσωπική του αξιοπρέπεια. Ταυτοχρόνως, όμως, μειώνουν, επίσης, δραματικά την εικόνα και την αξιοπιστία της χώρας, καθώς αποκαλύπτεται πως ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος κατέγραφε μυστικά τις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις!…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα