Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ : Υλοποίηση του σχεδίου «Αgenda 2020»

Με καθαρά κέρδη 7 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε η  Tράπεζα Πειραιώς το 2o 3μηνο , καταγράφοντας κέρδη ύψους 217 εκατ. ευρώ το 1ο 6 μηνο, επιτυγχάνοντας απόδοση ενεργητικού 1,1% , ενώ   ανακοίνωσε την επιτάχυνση υλοποίησης του νέου στρατηγικού σχεδίου «Αgenda 2020».«Αυξημένα υποστηρικτικό, ήταν το οικονομικό περιβάλλον τους τελευταίους μήνες»,   είπε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ξένων και εγχώριων οίκων, την Τρίτη 30 Αυγούστου , ο διευθύνων σύμβουλος της   Τραπέζης Χρήστος Μεγάλου , αναφέροντας   πως η επικείμενη περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, αλλά και η ενίσχυση των καταθέσεων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουνίου- Ιουλίου, είναι ενδεικτικά γεγονότα της βελτίωσης του κλίματος, συντείνοντας στην αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μεγάλου , σημείωσε ότι «Στην Πειραιώς παραμένουμε επικεντρωμένοι στην προώθηση της στρατηγικής Agenda 2020», διευκρινίζοντας ότι εφαρμόζεται γρήγορα το πλάνο αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τον SSM. Μάλιστα , επισήμανε   ότι «τους μήνες που προηγήθηκαν έγινε η αποεπένδυση από AVIS και Hellenic Seaways με κεφαλαιακά ουδέτερο τρόπο και έρχονται και άλλες κινήσεις στο κοντινό μέλλον».

Όσον αφορά τον σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs είναι αρνητικός και η τράπεζα βρίσκεται μπροστά από τους στόχους που έχουν τεθεί  με τα «κόκκινα δάνεια», ενώ αναφορικά με τις διαγραφές είπε ότι «η άσκηση προχωρά όπως είχε σχεδιαστεί», εξηγώντας πως οι διαγραφές κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου ανήλθαν σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μικρή μείωση σε σχέση με το 1ο 3μηνο , περίπου 700 εκατ. ευρώ. Πριν τον συνυπολογισμό των διαγραφών, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν στην Ελλάδα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, με τον ρυθμό δημιουργίας νέων NPEs , να παραμένει θετικός , με φθίνουσα τάση στην Ελλάδα, και χωρίς να αυξάνεται για τον όμιλο.

Ολοκληρώνοντας , ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς , αναφέρθηκε στον αριθμό των αναδιαρθρώσεων, που μεγαλώνει τρίμηνο με το τρίμηνο καθώς η τράπεζα ασχολείται και με μικρότερες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας πως «προσφέρονται βαθιές λύσεις αλλά όχι κουρέματα, αν δεν υπάρξει φρέσκο χρήμα από τους επιχειρηματίες ή σημαντική αύξηση των εξασφαλίσεων», για να προσθέσει απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος επιτρέπει, την εξέταση επίσπευσης πωλήσεων χαρτοφυλακίων με κόκκινα δάνεια.  Είμαστε σε διαδικασία εξέτασης των επιλογών αναφορικά με το ενδεχόμενο πώλησης πακέτου κόκκινων δανείων. Δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή τη στιγμή»

Να σημειωθεί πως στη δήλωση της διοίκησης, με τον πρόεδρο Γιώργο Χατζηνικολάου, αναφέρεται ότι τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του Ομίλου Πειραιώς, αυξήθηκαν κατά 14% σε ετήσια βάση στα 549 εκατ. ευρώ το 1ο 6μηνο, υποβοηθούμενα από την ετήσια αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 3% και τον περιορισμό του κόστους κατά 5%. Στη συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των δανείων σε καθυστέρηση, οι προβλέψεις παρέμειναν στο υψηλότερο σημείο του εύρους των εκτιμήσεών μας, με συνέπεια ισοσκελισμένο αποτέλεσμα (break-even) για τον Όμιλο για την περίοδο του 1ου 6μήνου.

Όσον αφορά τον δείκτη κόστους προς έσοδα υποχώρησε το 2ο 3μηνο στο 50%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 47% για πρώτη φορά από τη συγκέντρωση της τραπεζικής αγοράς. Στο τέλος του 2ου 3μήνου, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του Ομίλου διαμορφώθηκε στο 16,9%, οριακά βελτιωμένος σε σύγκριση με το προηγούμενο 3μηνο (16,8%). Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs) μειώθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, μειωμένα κατά 4,9 δισ. ευρώ από το υψηλό του Σεπτεμβρίου 2015, μειώνοντας τον σχετικό δείκτη στη Ελλάδα στο 37,0%.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) μειώθηκαν κατά 0,7 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και 3,3 δις ευρώ . από το υψηλό τους αντίστοιχα. Επιπλέον, το βελτιωμένο κλίμα εμπιστοσύνης λόγω της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενίσχυσε τις καταθέσεις των πελατών  από τα μέσα Ιουνίου και αντέστρεψε τις εκροές, κλείνοντας το 2ο 3μηνο με τριμηνιαίες εισροές ύψους 150 εκατ. ευρώ . Η τάση αυτή διατηρείται μέχρι τώρα και κατά το 3ο 3μηνο, με εισροές άνω των 300 εκατ. ευρώ Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA μειώθηκε κατά 0,7 δισ. ευρώ το 2ο 3μηνο και διαμορφώθηκε στα 10,3 δισ. ευρώ ενώ μειώθηκε περαιτέρω το 3ο 3μηνο, φθάνοντας τα 8,5 δις .ευρώ προς τα τέλη Αυγούστου, κυρίως λόγω της περαιτέρω εισροής καταθέσεων, της απομόχλευσης και της διεύρυνσης της διατραπεζικής αγοράς repos.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα