Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΠ.ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ : Μέλημα της κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί

Τα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σημαντικά από την πτώχευση του ομίλου της Thomas Cook καθώς και των εργαζομένων σε αυτές, αποφασίστηκαν, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και σε συνεργασία με τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της δυσάρεστης εξέλιξης της πτώχευσης της Thomas Cook τόσο για τους εγκλωβισμένους τουρίστες όσο και για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Με το ίδιο πνεύμα, θα συνεχίσουν   να στέκονται   αρωγοί των ανθρώπων του τουρισμού εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο στο άμεσο μέλλον.

Μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος

Πιο αναλυτικά,  αποφασίστηκε για τους εργαζομένους, η μείωση του αριθμού των αναγκαίων ενσήμων για καταβολή επιδόματος ανεργίας από 100 σε 80. Ακόμη, θα υπάρξει επέκταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα. Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για εργαζόμενους που απολύονται πρόωρα από επιχειρήσεις συνεργαζόμενες με την Thomas Cook. Ο ΟΑΕΔ θα εκπονήσει και θα ενεργοποιήσει ειδικό πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας ώστε οι πληγείσες επιχειρήσεις να μην απολύσουν εργαζομένους. Επίσης, αναστέλλεται για 6 μήνες η προθεσμία καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρία. Η αναστολή ισχύει για επιχειρήσεις που ποσοστό άνω του 25% του τζίρου τους προερχόταν από πελάτες της Thomas  Cook. Η διαδικασία τεκμηρίωσης του δικαιώματος αναστολής θα διεκπεραιωθεί στη ΔΟΥ της έδρας των πληγεισών επιχειρήσεων. Παράλληλα, η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, (πρώην ΕΤΕΑΝ) επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν από τη διακοπή εργασιών της Thomas Cook.  Πιο συγκεκριμένα, για επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί μέσω του ταμείου ΤΕΠΙΧ, αναζητούνται ήδη και με τις συνεργαζόμενες τράπεζες τρόποι αναθεώρησης των όρων των χορηγήσεων.

Παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος

Ταυτοχρόνως, μελετάται η παροχή άτοκων δανείων και με την απαραίτητη περίοδο χάριτος, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι ταμειακές ροές των εταιρειών που τεκμηριώνεται ότι άμεσα επιβαρύνθηκαν από την πτώχευση της Thomas Cook.  Αποφασίστηκε η προτεραιοποίηση των ελέγχων των επενδύσεων που έχουν υποβάλλει αυτές οι επιχειρήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιταχυνθούν οι σχετικές εκταμιεύσεις. Όσον αφορά   τη φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων, εξετάζεται απλοποίηση της διαδικασίας έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων για τα τιμολόγια από ThomasCook, σε συνδυασμό με παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήματος μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Βασικό μέλημα η  ουσιαστική στήριξη των  επιχειρήσεων που επλήγησαν 

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι «Βασικό μας μέλημα είναι να στηρίξουμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που επηρεάζονται», απαριθμώντας τα μέτρα «άμεσης ισχύς» για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook. Συνεχίζοντας ο κ. Θεοχάρης μίλησε για το ειδικό πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ για την στήριξη των θέσεων εργασίας, αναστολή για 6 μήνες της καταβολής του ΦΠΑ σε αναλογία ίση με το ποσοστό του τζίρου που είχε κάθε επιχείρηση με την πτωχευμένη εταιρεία και στήριξη μέσω της Ελληνικής Τράπεζας ανάπτυξης των εταιρειών που επλήγησαν.

Η χρονιά θα έκλεινε με έσοδα κατά 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα

Σε ερώτηση για το πώς κλείνει η χρονιά, ο υπουργός Τουρισμού περιέγραψε   πώς επηρεάζει τη συνολική εικόνα η κατάρρευση της Αγγλικής εταιρίας, σημειώνοντας ότι «Αν μου θέτατε αυτό το ερώτημα δέκα ημέρες νωρίτερα και δεν είχε μεσολαβήσει η κατάρρευση της Thomas Cook θα σας έλεγα πως η χρονιά θα έκλεινε με έσοδα κατά 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα σε σχέση με το 2018 και με σημαντική αύξηση της μέσης δαπάνης. Όμως οι εξελίξεις μας πρόλαβαν και ενδέχεται το φαινόμενο της Thomas Cook να αλλάξει τα δεδομένα», για να προσθέσει:   «Και λέω ενδέχεται γιατί αυτό που θα επιδιώξουμε μέσα από συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα είναι να καλύψουμε αυτό το κενό που αφήνει η Thomas Cook τους τρεις μήνες που έχουμε μπροστά μας μέχρι να κλείσει η χρονιά»

 Να παράγει   περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας

Εξ άλλου, στο μηνύματα του για τη Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο υπουργός Τουρισμού,  την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Χρέος και ευθύνη πλέον είναι να χτίσουμε πάνω στη δυναμική του τουρισμού για την Ελλάδα και τον εργαζόμενο. Μέσα από νέες πολιτικές να βοηθήσουμε τον κλάδο να παράγει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας με έμφαση στους νέους μας. Ο ρόλος της τεχνολογίας, της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της συνεργατικότητας, θα είναι βασικός σε αυτήν την προσπάθεια.
Για να δημιουργήσουμε τις δουλειές του μέλλοντος στον τουρισμό, για να δώσουμε ώθηση στις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες του κλάδου, για να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα, θα ακολουθήσουμε ολιστική προσέγγιση, από κοινού με όλους τους συμμέτοχους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς».

Ο τουρισμός το μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας

Στο δικό του μήνυμα ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας  υποστήριξε ότι : «Ο Τουρισμός είναι η δημιουργική Ελλάδα, που ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο» και ότι «Για την Ελλάδα, η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της ανάπτυξης και της δημιουργίας» Μάλιστα, ο κ. Κόνσολας σημείωσε πως   ευθύνη της πολιτείας είναι να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να είναι ο τουρισμός το μεγάλο και συγκριτικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας με τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και την προσέλκυση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας, με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και την ουσιαστική αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, όπως καταλήγει. Σε ανάλογο πνεύμα και η πρόεδρος  η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου επισήμανε ότι «Για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί βασικό μέρος του εγχώριου ΑΕΠ και συντελεί τα μέγιστα στην οικονομική κατάσταση της χώρας, και για αυτό είναι προτεραιότητα να υπάρχουν καλοί και παραγωγικοί όροι απασχόλησης στον τουριστικό τομέα, καθώς και βελτίωση της εκπαίδευσης».

Η Ελλάδα έχει στέρεες βάσεις στον Τουρισμό

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης στο μήνυμα του υπογράμμισε ότι «Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού φέτος γιορτάζεται στη σκιά της κρίσης της Thomas Cook», τονίζοντας ωστόσο, ότι «η Ελλάδα έχει στέρεες βάσεις στον Τουρισμό και θα ξεπεράσει και αυτό το σκόπελο με σχέδιο και πολλή δουλειά». Σημειώνεται πως η  Ελλάδα  συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη γιορτή που καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 και εορτάζεται από το 1980. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι «Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους». Ειδικότερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου,   διοργανώθηκε από το υπουργείο και τον ΕΟΤ η κεντρική εκδήλωση εορτασμού στην πλατεία Συντάγματος, με θέμα :   «Τουρισμός και Εργασία: Ένα καλύτερο μέλλον για όλους».  παρουσιαστή τον Γιώργο Λιανό. Μοιράστηκαν ενημερωτικό υλικό, μπλουζάκια, καπελάκια και τσάντες ενώ όσοι πέρασαν από το Σύνταγμα είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε κλήρωση για 2 δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια εντός της Επικράτειας. Στο πλαίσιο του εορτασμού, οι υπηρεσίες του υπουργείου φρόντισαν να υπάρχει ελεύθερη είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης από τις 9 το πρωί  έως τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής. Επίσης, από τις 5 το απόγευμα  έως τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας ήταν ελεύθερη η είσοδος στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα