Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ : Θα σκύψει με σεβασμό, πάνω από τις μικρές και τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών

Το γεγονός, πως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ξεκίνησαν τις επαφές τους   πρώτα από τους ίδιους τους ασθενείς, που αποτελούν τη βάση της πυραμίδας στο χώρο της υγείας,  επισήμαναν  οι   Σύλλογοι των Ασθενών.

«Πρώτα ο άνθρωπος», είπε την Δευτέρα 29 Ιουλίου ο κ. Κικίλιας στη συνάντηση που είχε  με τους συλλόγους (φωτό) , σημειώνοντας πως «Με σεβασμό και προσήλωση θα σκύψουμε πάνω από τις μικρές και μεγάλες ανάγκες των ασθενών» δρομολογώντας διαδικασίες εξπρές και «στρατολογώντας» φορείς και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αγκυλώσεις και ιδεοληψίες, ώστε να βοηθηθούν οι ογκολογικοί ασθενείς και οι πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε η συστηματοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ υπουργείου και Συλλόγων Ασθενών, σε καθημερινή βάση.

Το πρωτεύον θέμα των δυσθεώρητων υποχρεωτικών επιστροφών

Στο μεταξύ, το πρωτεύον θέμα των δυσθεώρητων υποχρεωτικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία (rebates & clawback), οι οποίες -με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου- αναμένεται να ξεπεράσουν το 40% της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2019, τέθηκε την Τρίτη 30 Ιουλίου, από τους εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) στη σύντομη συνάντηση τους με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στη συνάντηση, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΦΕΕ,   Ολύμπιος Παπαδημητρίου, οι αντιπρόεδροι Κώστας Παναγούλιας, Μάριος Κοσμίδης, Σταύρος Θεοδωράκης, τα μέλη του Δ.Σ.   Ζαχαρίας Ραγκούσης, Παναγιώτης Γιαννουλέας, Χάρης Ναρδής, Roberto Greco, Κώστας Ευριπίδης, Μάριος Κάτσικας, ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Χειμώνας και η Public Affairs Manager Τζένη Παπαδονικολάκη, μίλησαν για τη δυσχερή πρόσβαση των ασθενών σε υπάρχοντα και φυσικά σε νέα φάρμακα, διευκρινίζοντας πως καταστρέφεται η βιωσιμότητα των εταιρειών αλλά και του ιδίου του συστήματος υγείας.

Η φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί  για τις πραγματικές ανάγκες

Μάλιστα, τονίστηκε πως η φαρμακευτική δαπάνη προφανώς δεν επαρκεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες του Ελληνικού πληθυσμού, ενώ και η υπέρβασή της είναι εκτός ελέγχου. Μέσα σε κλίμα δημιουργικής ανταλλαγής απόψεων συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επόμενης συνάντησης, όπου θα συζητηθούν αναλυτικά τα μέτρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, ώστε να κατοχυρωθεί η άμεση πρόσβαση των πολιτών στα νέα φάρμακα, να διασφαλιστεί η συγκράτηση της δαπάνης και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και συγχρόνως να προωθηθούν τα πλάνα ανάπτυξης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Πραγματοποίησαν την ίδια ημέρα,   διαδοχικές συναντήσεις 

Παράλληλα, ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας   πραγματοποίησαν την ίδια ημέρα,   διαδοχικές συναντήσεις με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, τις Ενώσεις   Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδας,   Πιστοποιημένων Κέντρων Αποκατάστασης Αλεύας και Ψυχιατρικών Κλινικών. Επίσης τους   Πανελλήνιους Συλλόγους Φυσικοθεραπευτών, Ενώσεις Εργαστηριούχων Φυσιοθεραπευτών, Ενώσεις Ιδιωτικών Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, τους Πανελλήνιους Συλλόγους   Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών και   Αναπνευστικών Συσκευών και Ορθοπεδικών Ειδών.

Κατόπιν είδαν την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την   Πανελλήνια   Ένωση   Ιδιωτικών Κλινικών, την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, το Σύνδεσμο Διεθνών Εταιρειών Φαρμάκου Ελλάδος και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Οδοντοτεχνιτών Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζήτησε από τον κάθε φορέα να καταθέσει τις προτάσεις του, ενώ αποφασίστηκε η συστηματοποίηση της επικοινωνίας τους, μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας συνεργασίας, ώστε να βρεθούν λύσεις για τα μεγάλα ζητήματα του χώρου της Υγείας, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα