Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Χάνει έδαφος το Airbnb στην περιφέρεια

Τ ο 2010, σε μια έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), τη χρονιά, δηλαδή που ξεκίνησε η μόδα με το Airbnb, τα διαθέσιμα ακίνητα ήταν μόλις μερικές δεκάδες. Οκτώ χρόνια αργότερα, το 2018, ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών εκτοξεύθηκε περίπου στα 126.000 ακίνητα. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, σύμφωνα με τις αγορές, η βραχυπρόθεσμη μίσθωση υποχώρησε έως και 25% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αφού κάθε ημέρα θα μειώνονται όλο και περισσότερο τα καταλύματα. 20.000 αδήλωτα ακίνητα Το υπουργείο Οικονομικών μέσω της Εφορίας έχει εξαπολύσει ανελέητο κυνηγητό για να βρει τους παραβάτες του Airbnb, στήνοντας ενέδρες μέσα στη φορολογική δήλωση των ιδιοκτητών των ακινήτων, την ηλεκτρονική πλατφόρμα επιδόματος, αλλά και μέσα στο Ε9.

Τσουχτερά πρόστιμα θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες που έχουν αδήλωτα τα σπίτια τους στο Airbnb, με το ποσό να φτάνει μέχρι και τα 5.000 ευρώ. Σε πρόσφατη έρευνα της ΑΑΔΕ, πάνω από 20.000 είναι τα ακίνητα που χρήζουν παρακολούθησης, με τις παγίδες της Εφορίας να είναι η φορολογική δήλωση και το Ε9.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από εδώ και πέρα, οι ιδιοκτήτες των σπιτιών που δεν προσέξουν ή δεν λάβουν μέτρα εγκαίρως, θα κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι που δεν έχουν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ θα πρέπει να εμφανίσουν στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλουν, τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2018. Τα μέτρα της κυβέρνησης Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει αλλαγές στην πλατφόρμα του Airbnb, που αναμένεται να ξεκινήσουν από αυτό το φθινόπωρο. Αυτό που περιμένει ουσιαστικά η κυβέρνηση είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα τουριστική περίοδος για να θέσει εκτός της πλατφόρμας όλα τα αδήλωτα ακίνητα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα γίνει υπό την επίβλεψη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Στα βασικά ζητούμενα των αλλαγών αυτών βρίσκεται και η ασφάλεια των ακινήτων που προσφέρονται στο Airbnb ή το Booking, καθώς πλέον και μετά το σάλο με τις εταιρίες αυτές, η Ελλάδα καλείται αναγκαστικά να ακολουθήσει τα διεθνή πρότυπα της Ε.Ε. Σύμφωνα, πάντως, με τον κλάδο των μεσιτών, η νέα κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ασφάλιση ακόμα και των επισκεπτών, ενώ θέλει να βοηθήσει και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς θα αναγνωρίσει τα έξοδα και τις πάγιες δαπάνες των κατοικιών Airbnb, όπως το νερό, την ηλεκτροδότηση, τα δημοτικά τέλη και τα κοινόχρηστα. Όλες αυτές οι διευκολύνσεις, όμως, θα δοθούν υπό τον όρο τα σπίτια να είναι δηλωμένα στην Εφορία όπως πρέπει.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Airbnb ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΚΡΗΤΗ 22.585
ΑΘΗΝΑ 11.355
ΚΕΡΚΥΡΑ 6.809
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 5.159
ΜΥΚΟΝΟΣ 4.351
ΡΟΔΟΣ 4.055
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ 3.434
ΖΑΚΥΝΘΟΣ 3.354
ΠΑΡΟΣ 3.051
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ 3.048
ΛΕΥΚΑΔΑ 2.397
ΝΑΞΟΣ
και ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ 2.395
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2.213
ΣΙΘΩΝΙΑ 1.719
ΤΗΝΟΣ 1.139
ΝΕΑ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ 987
ΜΗΛΟΣ 889
ΣΚΟΠΕΛΟΣ 868
ΣΥΡΟΣ 856
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 854
ΘΑΣΟΣ 840
ΑΝΔΡΟΣ 805
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ 789
ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ 755
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ 746
ΠΑΞΟΙ 736
ΜΥΤΙΛΗΝΗ 729
ΣΚΙΑΘΟΣ 713
ΚΑΒΑΛΑ 638

Βαριά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες 

Μέσα στους επόμενους μήνες η ΑΑΔΕ θα επικοινωνήσει με την εταιρία του Airbnb, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για τα 20.000 ελληνικά ακίνητα που εμφανίζονται στις ενεργές αγγελίες της πλατφόρμας αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου. Η ΑΑΔΕ ξέρει πως είναι τόσοι οι παραβάτες, διότι σάρωσε και βρήκε στην πλατφόρμα τα συγκεκριμένα ακίνητα. Ο ΑΜΑ πρέπει να αναγράφεται πάντα στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω των οποίων διατίθενται προς ενοικίαση τα διαμερίσματα. Η ΑΑΔΕ μόλις λάβει τα στοιχεία από την Airbnb θα αρχίσει να στέλνει «ραβασάκια» με e-mails στους ιδιοκτήτες των αδήλωτων ακινήτων, με τα οποία θα τους καλούν να προσέλθουν στην εφορία τους για έλεγχο, και στη συνέχεια για να διαπιστωθεί αν έχουν ή όχι, δηλώσει τα ακίνητά τους στο ειδικό Μητρώο της ΑΑΔΕ. Αν τα στοιχεία δείξουν πως συνέχιζαν να τα ενοικιάζουν χωρίς ΑΜΑ θα επιβληθεί πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ. Αυτοί οι φορολογούμενοι απειλούνται και με πρόσθετους φόρους λόγω των αδήλωτων εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ασφάλιση των επισκεπτών, και να βοηθήσει και τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, καθώς θα αναγνωρίσει τα έξοδα και τις πάγιες δαπάνες των κατοικιών Airbnb, όπως το νερό, την ηλεκτροδότηση, τα δημοτικά τέλη και τα κοινόχρηστα.

Λεφτέρης Ποταμιάνος (Πρόεδρος Μεσιτών Αττικής)

«Η αγορά αυτορρυθμίζεται μόνη της»

«Αυτά που ακούγονται έως τώρα σαν μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση μας αφήνουν ικανοποιημένους, διότι σαν κλάδος έχουμε πληγεί περισσότερο από αυτές τις πλατφόρμες. Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, πάντως, μια μείωση στις κατοικίες Airbnb, διότι τώρα δεν συμφέρει απόλυτα τους ιδιοκτήτες αυτή η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση. Ανάλογα σε ποιο μέρος της Ελλάδας είσαι, φαίνεται αν συμφέρει το Airbnb ή όχι. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η αγορά αυτορρυθμίζεται μόνη της. Βέβαια, τα σπίτια στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα παραμείνουν έτσι, καθώς μπορεί να είναι μισθωμένα και για 300 ημέρες το χρόνο, πράγμα που βρίσκει τους ιδιοκτήτες να έχουν ένα μεγαλύτερο κέρδος σε σχέση με το αν τα νοίκιαζαν π.χ. σε φοιτητές».

 

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα