Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου: «Χωρίς Τέχνη δεν υπάρχει ζωή»

Ο σημερινός καλεσμένος μας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών (ULΒ), και απέκτησε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Δημόσιο Δίκαιο. Διδάκτωρ της Νομικής Σχολής Αθηνών και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, έχει συγγράψει δύο νομικά συγγράμματα και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 άρθρα σε ειδικά νομικά περιοδικά. Έχουν εκδοθεί τα μυθιστορήματά του: «Το τέλος του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ» (2008), «Ημιτελής εκτέλεση» (2009), «Αρχική θεωρία» (2012) , «Έγκλημα χωρίς δολοφόνο» (2016) και προ ολίγου καιρού το «Αντίστροφη Μέτρηση» και οι ποιητικές συλλογές «Θανάσιμος έρωτας» (2010) και «Αντεστραμμένη κλεψύδρα» (2011). Τιμή μας να φιλοξενούμε τον  Χρήστο Θ. Παπαδημητρίου.

Κύριε Παπαδημητρίου, από υπέρμαχος της Θέμιδας… εραστής της Κλειώς και της Καλλιόπης; «H Ιστορία ήταν πάντα η μεγάλη μου αγάπη. Η Ποίηση νομίζω γεννιέται μέσα σε κάθε Έλληνα. Όλοι μας κάποτε γράψαμε ή έστω σιγοτραγουδήσαμε κάποιο στίχο. Η Δικαιοσύνη είναι μία έννοια ιδιαίτερα σημαντική, αλλά νομίζω χωρίς ΤέΧχνη, και δίχως αναφορά στο παρελθόν, η Ελλάδα μας είναι χαμένη».

Πάντα συνδυάζατε τη Νομική με τη Συγγραφή; Ήταν η αποφόρτιση από το λειτούργημά σας; «Έγραφα από μικρό παιδί. Η συγγραφή είναι για μένα μια ιερή διαδικασία επικοινωνίας με το υποσυνείδητο και τα βαθύτερα συναισθήματα που ταλανίζουν την ανθρώπινη ψυχή. Το επάγγελμα του δικηγόρου είναι ιδιαίτερα σκληρό και, δυστυχώς, καθόλου ποιητικό».

34-SYNENTEYXH POLITISMOS.inddΈχετε ασχοληθεί και με μυθιστόρημα, κατά προτίμηση αστυνομικό, και με ποίηση. Τι σας εκφράζει περισσότερο; «Έχω συγγράψει 5 μυθιστορήματα και 2 ποιητικές συλλογές. Με εκφράζει οτιδήποτε αποτυπώνει σε λέξεις ιδέες και έννοιες που καθιστούν βιώσιμη και ποιοτική την πορεία μας πάνω στη Γη. Χωρίς Τέχνη δεν υπάρχει ζωή».

Οι ήρωές σας είναι και γνώριμά σας πρόσωπα; «Οι ήρωές μου ενσαρκώνουν στοιχεία του χαρακτήρα μου, αλλά κυρίως πλευρές που θα ήθελα να έχω. Αλλά με το που εκκινεί η συγγραφή αποκτούν σάρκα και ψυχή, και αυτονομούνται».

Όταν ξεκινάτε να γράφετε, ξέρετε το τέλος ή καθ’ οδόν το σχεδιάζετε; «Όλο το βιβλίο πλάθεται πρώτα σε ατελείωτες ώρες σκέψης και περισυλλογής στο μυαλό μου, με την κάθε του λεπτομέρεια. Όταν, όμως, αρχίζει η συγγραφή δίνω μια μάχη με τους ήρωές μου, και στο τέλος κερδίζουν πάντα εκείνοι. Το βιβλίο γράφεται όχι όπως σχεδιάστηκε, αλλά με τον τρόπο που αυτοί αποφασίζουν».

Πώς αισθάνεστε κατά τη…γέννηση μιας ιστορίας και πώς όταν την τελειώνετε; «Χωρίς Τέχνη δεν υπάρχει ζωή» Χρήστος Θ. Παπαδημητρίου «Κάθε ιστορία είναι για μένα επίπονη και μαγική όσο και η γέννηση ενός παιδιού. Στην αρχή νιώθεις μονάχα τις ωδίνες και την αγωνία του τοκετού, στο τέλος μόνο τη χαρά της νέας ύπαρξης».

«Κάθε ιστορία είναι για μένα επίπονη και μαγική, όσο και η γέννηση ενός παιδιού. Στην αρχή νιώθεις μονάχα τις ωδίνες και την αγωνία του τοκετού, στο τέλος μόνο τη χαρά της νέας ύπαρξης»

Έχετε σκεφτεί κάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας και να σηκωθείτε να το σημειώσετε; «Περνώ τις περισσότερες νύχτες ξαγρυπνώντας. Αν μπορούσα δεν θα κοιμόμουν καθόλου μέχρι να πεθάνω. Θεωρώ τον ύπνο χαμένο χρόνο και δίδυμο αδελφό του θανάτου. Οπότε ναι, άπειρες φορές».

Πρόσφατα, από τις εκδόσεις «Διάπλαση», κυκλοφόρησε το νέο σας μυθιστόρημα «Αντίστροφη μέτρηση», με ήρωα έναν δικηγόρο, τι πραγματεύεται; «Την περιπέτεια ενός ανθρώπου που κερδίζει ένα μυθικό χρηματικό ποσό, και ταυτόχρονα μαθαίνει πως έχει μόνο λίγες εβδομάδες ζωής».

Είναι ο έρωτας η μοναδική κινητήριος δύναμη, όπως αφήνετε να διαφανεί στην πλοκή του βιβλίου; «Ο έρωτας είναι για μένα το αντίβαρο του θανάτου. Είναι η μόνη ισχυρή δύναμη που κάνει τον άνθρωπο ικανό να ξεπερνά την τραγικότητα της ανθρώπινης μοίρας και να προχωρά».

Λέτε στο βιβλίο: «Να ζεις με πάθος. Όταν πεθάνεις, να μην είσαι νεκρός αλλά ούτε ετοιμοθάνατος. Να είσαι ζωντανός». Δηλαδή;  «Ο Σαίξπηρ ρώτησε μέσα από τον Άμλετ “να ζει κανείς ή να μη ζει;”. Η απάντηση είναι «να ζει με πάθος». Αυτό αποτυπώνει η φράση που αναφέρατε. Να απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις κάθε σου ανάσα πάνω στη Γη, σα να είναι η τελευταία».

Τον τίτλο στα βιβλία σας τον βρίσκετε εύκολα, και πόσο ρόλο παίζει ο τίτλος σε ένα βιβλίο; «Τον τίτλο μου τον βρίσκω πριν αρχίσω να γράφω, αλλά τον αλλάζω πάντα όταν τελειώνω, γιατί το βιβλίο έχει γραφεί από ένα χέρι που δεν είναι το δικό μου».

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου σας όταν μίλησε για εσάς, είπε μεταξύ άλλων: «…Κατάλαβα ότι είναι άνθρωπος με ιδιαίτερες ευαισθησίες. Εκείνο που τον διακρίνει είναι μια αισιόδοξη και διεισδυτική ανάγνωση των πραγμάτων, και όπως θα διαπιστώσετε στο βιβλίο, του αρέσει πολύ ο Μπαχ». Είστε ευαίσθητος και αισιόδοξος και σας αρέσει και ο Μπαχ; «Ο Γ.Σ. Μπαχ έχει ταυτιστεί με τη σοβαρή και εκκλησιαστική μουσική. Αλλά ως ο μεγαλύτερος μουσικός που υπήρξε ποτέ, αποτυπώνει μέσα από νότες το θαύμα της Ζωής και το μεγαλείο της Τέχνης. Η Ντόρα Μπακογιάννη ως ευαίσθητος άνθρωπος η ίδια, διέκρινε τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα μου και το χιούμορ με το οποίο προσπαθώ να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες. Όπως είπε ο μοναδικός Γούντι Άλεν, “δεν φοβάμαι το θάνατο. Απλά δεν θέλω να είμαι εκεί όταν έρθει”».

Ετοιμάζετε και κάτι άλλο; «Το επόμενο βιβλίο μου με τίτλο “Σκοτεινός Ήλιος, η δολοφονία του Επιθεωρητή Ζακέ”, έχει ήδη γραφεί και θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις “Διάπλαση” στις αρχές του 2020. Τώρα γράφω το μεθεπόμενο με επίκεντρο φόνους σε αρχαιολόγους που προσπαθούν να ανακαλύψουν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα