Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Χ. ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ : Ανοίγει ο δρόμος για τον στόχο του 2020, την επαναξιολόγηση και του πρωτογενούς πλεονάσματος

Για τις 9 πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής για το 2019 μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας από το βήμα της 6ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Μάλιστα, πέρα από την παράταση για μία εβδομάδα της ρύθμισης των 120 δόσεων, προανήγγειλε και νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών ιδιωτών, που θα ισχύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την αρχή του επόμενου χρόνου.

Να ανοίξει ο δρόμος για τον μεγάλο στόχο του 2020

Επίσης έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση όλων αυτών των παρεμβάσεων, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου ένα θετικό πόρισμα των θεσμών για την εκταμίευση των παρεμβάσεων στο χρέος αλλά και για να ανοίξει ο δρόμος για τον μεγάλο στόχο του 2020, την επαναξιολόγηση των βασικών παραμέτρων και της έκθεσης της βιωσιμότητας χρέους, δηλαδή όπως είπε ο υπουργός την επαναξιολόγηση και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Οι 9 προτεραιότητες των επόμενων 90 ημερών

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, οι εννέα στόχοι του 2019 είναι, η κατάθεση σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, οι οποίες -όπως είπε- διασφαλίζονται, καθώς η κυβέρνηση «δημιουργεί τον αναγκαίο χώρο χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους». Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη ομολόγων. Μείωση των NPLs και στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου μετά τα μέσα Οκτωβρίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι φοροελαφρύνσεις του 2020, η νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών, οι αλλαγές στον φορολογικό Κώδικα, οι παρεμβάσεις για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το νέο πλαίσιο παροχών σε είδος, οι διατάξεις για τη φορολογική κατοικία και οι νέες τακτικές ελέγχου.

Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων

Παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων, του ΠΔΕ, της μείωσης των οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και της ταχύτερης πιστωτικής επέκτασης. Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων με έμφαση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Ελληνικό. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση γραφειοκρατίας, για επενδυτικά κίνητρα, για την αντιμετώπιση της ρευστότητας της ΔΕΗ κ.λπ. Υλοποίηση εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης του Ιουνίου με έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων του Δημοσίου και σε νέο πλάνο αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες. Νέο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα είναι ενιαίο και θα αντιμετωπίσει όλες τις οφειλές και αποπληρωμή του μέρους του ακριβού δανείου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με δημοσιονομικό όφελος 75 εκατ. ευρώ ετησίως

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα