Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΨΗΠΤΕ-ΥΠ.ΟΙΚ.-ΕΒΕΑ : Ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Στη   θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στο οποίο οι νέες τεχνολογίες θα αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, παρουσιάζοντας την ψηφιακή αναβάθμιση του μητρώου των επιχειρήσεων.

«Ως κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά μαζί με τους ανθρώπους της αγοράς και τους επαγγελματίες που μοχθούν καθημερινά», είπε την Τετάρτη 4 Ιουλίου , ο κ. Παππάς στη συνέντευξη τύπου για την ψηφιακή αναβάθμιση του μητρώου των επιχειρήσεων, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, του   γγ Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιου Ράλλη   και του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου , τον οποίο και ευχαρίστησε για την για την «καλή» -όπως είπε- «συνεργασία.

Χώρα που δεν εμπεριέχει «country risk»

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ανέφερε ότι η παρουσίαση γίνεται σε μια σημαντική στιγμή για τη χώρα, με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, με τα γνωστά και πολύ θετικά αποτελέσματα, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός ότι στο επιχειρηματικό περιβάλλον του εξωτερικού η Ελλάδα καταγράφεται ως χώρα που δεν εμπεριέχει «country risk», συνεπώς είναι πιο προσβάσιμη στο επενδυτικό κοινό. Πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της νέας εποχής, επιχειρείται η θεμελίωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, στο οποίο οι νέες τεχνολογίες θα αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης.

Άμεση  δημοπράτηση , με προϋπολογισμό 11,3 εκατ. ευρώ

Κατόπιν εστιάζοντας στο Ηλεκτρονικό ΓΕΜΗ, το e-ΓΕΜΗ, ο κ. Παππάς σημείωσε εότι πρόκειται για έργο, το οποίο σχεδιάστηκε μαζί με το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, και το οποίο αναμένεται άμεσα να δημοπρατηθεί, με προϋπολογισμό 11,3 εκατ. ευρώ. Ολοκληρώνοντας , επισήμανε πως βασική μέριμνα αποτελεί η αυτοματοποίηση μεγάλου μέρους των διαδικασιών των επιχειρήσεων, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση των ισολογισμών των Ανωνύμων Εταιρειών, σε επεξεργάσιμη μορφή, δημιουργώντας μία βάση δεδομένων.

Θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων

Επίσης, πρόσθεσε ότι θα υπάρξει και η εξέλιξη της εφαρμογής στατιστικών του ΓΕΜΗ σε παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας με τη χρήση και άλλων δυνατοτήτων, καθώς η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων, θα εξορθολογίσει τη σχέση της επιχείρησης με το Δημόσιο και θα αναβαθμίσει την παραγωγικότητα. Καταλήγοντας ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής   υπογράμμισε πως τελικός στόχος είναι μία ενιαία ψηφιακή πύλη, μέσω της οποίας πολίτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να συναλλάσσονται με το Δημόσιο, με το υπουργείο ΨΗΠΤΕ να παρέχει εντελώς δωρεάν, 130.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές προς τις επιχειρήσεις της χώρας, μέσω της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Για ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Πιτσιόρλας περιέγραψε το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που είναι σε εξέλιξη από το υπουργείο Ανάπτυξης για ένα πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, εξηγώντας πως ανάμεσα σε αυτές, είναι οι δύο νόμοι που ψηφίστηκαν στη Βουλή για τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και περί ανώνυμων εταιρειών. Μάλιστα, ανέφερε και ένα νέο νόμο που αντικαθιστά εκείνον του 1920, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των θεσμικών πλαισίων και την απλοποίηση των διαδικασιών, ενώ πρόσθεσε ότι προετοιμάζεται για κατάθεση το φθινόπωρο στη Βουλή το νομοθέτημα για συγχώνευση – μετασχηματισμό των εταιρειών, «ένα πλαίσιο το οποίο ουδέποτε υπήρχε στην Ελλάδα, εκσυγχρονίζοντας το εταιρικό Δίκαιο της χώρας».

Στενότερη συνεργασία με τα Επιμελητήρια

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι στόχος είναι η στενότερη συνεργασία με τα Επιμελητήρια της χώρας και το Μητρώο (ΓΕΜΗ) να αποτελέσει ένα πραγματικό μητρώο, που θα είναι λειτουργικό για τις εταιρείες. Κατόπιν , χαρακτήρισε τεράστιας σημασίας τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς μέσω του ΓΕΜΗ θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα των επιχειρήσεων αλλά και αυτές θα βοηθούνται για τις δραστηριότητές τους, «για να υπάρξει πραγματικά ένα φιλικό πεδίο επιχειρηματικότητας». Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στον νόμο για τα Επιμελητήρια , αναφέροντας πως σύντομα θα υπάρξει ένα πακέτο προτάσεων γι αυτά, τα οποία χαρακτήρισε «βασικό εταίρο» στα θέματα λειτουργίας των επιχειρήσεων, διευκρινίζοντας ότι το ΓΕΜΗ θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στη λειτουργία τους.

Οι σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες

Καταλήγοντας , υπογράμμισε πως καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έδειξε την εμπιστοσύνη που θέλει να δείξει το υπουργείο στα Επιμελητήρια και αυτό θα αποτυπωθεί στο Μητρώο, με στόχο αφενός μια εποπτεία και αφετέρου μια πιο ουσιαστική σχέση.  Από την πλευρά του, ο κ. Μίχαλος ευχαρίστησε τους υπουργούς για τις ανακοινώσεις και τα καλά λόγια για τον επιμελητηριακό θεσμό, σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξε άλλη κυβέρνηση που έχει σταθεί τόσο κοντά»προσθέτοντας : «Πολύ πρόσφατα υπήρξε κάποια άλλη κυβέρνηση, η οποία μη αναγνωρίζοντας την αξία του επιμελητηριακού θεσμού, ήθελε να κλείσει τα επιμελητήρια …Έχουμε κάνει πολύ σημαντικό βήματα». Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη , ο κ. Ράλλης παρουσίασε το πλαίσιο του ΓΕΜΗ σημειώνοντας ότι πρόκειται για συνέργεια που επιβεβαιώνει τον συντονιστικό ρόλο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, τονίζοντας ότι η διαλειτουργικότητα μεταξύ των Μητρώων θα δώσει τις σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες.

Θα παράγονται reports για περαιτέρω στατιστική ανάλυση

Να σημειωθεί πως η ψηφιακή αναβάθμιση του μητρώου επιχειρήσεων αναμένεται να βελτιώσει τη δημοσιότητα, με δομημένη παρουσίαση πληροφοριών, περισσότερα κριτήρια αναζήτησης, νέο φιλικότερο περιβάλλον για τον χρήστη. Συγκροτημένο report επιχείρησης, ανάπτυξη interface, δημιουργία ισχυρού μηχανισμού εξουσιοδοτημένης εξωστρέφειας του ΓΕΜΗ, στοιχεία εκπροσώπησης επιχείρησης. Στο παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας θα συλλέγονται τα στοιχεία των ισολογισμών με τη νέα μεθοδολογία, θα αναλύονται και θα παράγονται reports για περαιτέρω στατιστική ανάλυση. Οι εγκεκριμένοι από τη Γενική Συνέλευση ισολογισμοί θα διατίθενται σε ασφαλή ψηφιακή μορφή και τα υποβληθέντα στοιχεία θα είναι σε επεξεργάσιμη μορφή, ώστε να γίνεται ανάλυση των οικονομικών δεδομένων με στόχο την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την επιτάχυνση των διαδικασιών, την άντληση πολύτιμων στοιχείων για την ελληνική Οικονομία, τη μείωση των απαιτούμενων πόρων και τέλος, τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα