Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Όμορφοι κήποι που σώζουν τα σπίτια από τη φωτιά

Δέντρα ή φυτά άκαυτα δεν υπάρχουν, φυσικά. Υπάρχουν όμως πολλά είδη τα οποία δεν είναι τόσο εύφλεκτα και μπορούν να δημιουργήσουν μία φυσική αντιπυρική ζώνη. Αν προτιμούνται σε κήπους δίνουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα και ταυτόχρονα αποτρέπουν το σπίτι από το να λαμπαδιάσει. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν τις αυλές καθαρισμένες από ξερόχορτα και πευκοβελόνες, ενώ τα δέντρα να έχουν απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων το ένα από το άλλο. Έτσι πρέπει να γίνεται και η σωστή αναδάσωση.

Πεύκο, ευκάλυπτος και κυπαρίσσι, καθώς επίσης λέιλαντ, τούγια και δενδρολίβανο είναι απαγορευτικά είδη μέσα σε έναν κήπο. Είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα, και ορισμένα εγκλωβίζουν πολύ νεκρό υλικό, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση πυρκαγιάς, να αρπάζουν αμέσως από κάφτρες και να τη μεταφέρουν στο σπίτι, ακόμη και αν το μέτωπο είναι μακριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία κάφτρα από ευκάλυπτο μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη και σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων! Την ίδια ώρα, άλλα είδη όπως πικροδάφνη, λεβάντα, γεράνια, κισσός και αμπέλια αφενός δίνουν μία όμορφη εικόνα, και αφετέρου μπορούν ακόμη και να σταματήσουν το μέτωπο μίας φωτιάς! Ο διδάκτωρ Δασολογίας Γαβριήλ Ξανθόπουλος, με ειδίκευση στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μας δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές, τονίζοντας καταρχάς ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εύφλεκτα είδη για τη δημιουργία φυσικών φρακτών στα σπίτια, όπως κατά κόρον συμβαίνει στην Ελλάδα. Εξηγεί, ακόμη, ότι δεν πρέπει να υπάρχει μεγάλη συνέχεια στη βλάστηση που δίνει περιθώριο στις φλόγες να προχωρήσουν: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχουμε φράκτη με ιδιαίτερα εύφλεκτα φυτά, όπως λέιλαντ και τούγια, γιατί θα μας φέρουν τη φωτιά μέσα. Να προτιμήσουμε φυτά που κρατάνε υγρασία, όπως ο κισσός και το αγιόκλημα. Είναι όμορφα, ενώ ακόμη και αν περάσει από πάνω τους η φωτιά μπορεί να μην καούν και απλά να κιτρινίσουν. Ειδικά το αμπέλι όταν είναι ποτισμένο μπορεί να σταματήσει και τις φλόγες. Στο Μάτι υπάρχει παράδειγμα σπιτιού που μόλις η φωτιά μπήκε μέσα σταμάτησε γιατί υπήρχε αμπέλι. Από εκεί και πέρα, μέσα στο οικόπεδο δεν πρέπει να κολλάει η βλάστηση πάνω στο σπίτι. Τα δέντρα πρέπει να φτάνουν μέχρι τα 2,5 μέτρα, οι θάμνοι να είναι μικροί και να μην είναι ακριβώς κάτω από την κόμη των δέντρων, ώστε αν ανάψουν να μην μεταφέρουν τη φλόγα πάνω». Εφόσον αυτά συμβαίνουν –εξηγεί ο δασολόγος– υπάρχει κατά 40% κάλυψη του χώρου. Παραπέμπει, δε, στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων (fria.gr/prolipsi) και στην ειδική «εφαρμογή αξιολόγησης κινδύνου κατοικίας», στην οποία αφού τοποθετηθούν κάποια δεδομένα δίνονται όλες οι σχετικές οδηγίες.

Εκκενώσεις

Ο κ. Ξανθόπουλος είναι πολύ επιφυλακτικός με τις εκκενώσεις οικισμών, ακόμη και όταν η φωτιά είναι κοντά. «Όταν έχουμε σπίτι κοντά σε δασική βλάστηση και υπάρξει φωτιά μπορούμε να μείνουμε μέσα, εφόσον είναι ασφαλές», μας λέει, εξηγώντας πως πρέπει να έχει τσιμεντένια ταράτσα, όχι βινύλιο στα παράθυρα και απόσταση από τη βλάστηση, χωρίς άλλα προφανή αδύνατα σημεία (ξερόχορτα, στοίβες καυσόξυλων κ.λπ.). Εκτός μεγάλου απροόπτου, θα περάσει το μέτωπο σε σύντομο χρονικό διάστημα (από 1 έως 10 λεπτά) και οι κάτοικοι θα είναι ασφαλείς μέσα. Αν κάποιος μείνει, πρέπει να βρέξει πετσέτες και να τις βάλει κάτω από τις πόρτες. Να κλείσει παντζούρια, παράθυρα και να αφαιρέσει τις κουρτίνες. «Για να μην μπουν μέσα οι καπνοί και να μην τυχόν αρπάξουν οι κουρτίνες από το θερμικό φορτίο», εξηγεί ο κ. Ξανθόπουλος. Τονίζει, επίσης, ότι το ασφαλές σημείο είναι το καμένο, κι εκεί πρέπει να πηγαίνει κάποιος αν εγκλωβιστεί σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Πυροσβεστήρες

Τώρα, για να περιοριστεί οποιαδήποτε εξωτερική φωτιά είναι πρακτικά άχρηστοι οι πυροσβεστήρες ασφαλείας, σε αντίθεση με τους λεγόμενους «επινώτιους» (backpack pump sprayer), που μοιάζουν με τους αγροτικούς ψεκαστήρες, χωράνε έως 20 λίτρα νερού και διαθέτουν πολύ καλύτερη μάνικα με εμβέλεια έως και 8 μέτρα. Επί σειρά ετών ήταν το εργαλείο των Αμερικανών δασοπυροσβεστών που σταδιακά ήρθε και στην Ελλάδα.

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα