Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Άρνε Νταλ

Όλα ξεκίνησαν το 1993 όταν το βιβλίο του Δανού Πίτερ Χόε «Η Δεσποινίς Σμίλα διαβάζει το χιόνι» μεταφράστηκε στα αγγλικά, συστήνοντας το ιδιαίτερο σκανδιναβικό μυθιστόρημα στο καλομαθημένο σε αυτό το είδος αγγλόφωνο κοινό.

Ήταν μια ευτυχής γνωριμία που προχώρησε με ταχύτητα, με αποτέλεσμα σύντομα το σκανδιναβικό μυθιστόρημα να καταστεί εξαιρετικά δημοφιλές σε εκατομμύρια αναγνώστες που δεν μοιράζονται ούτε τη γλώσσα, ούτε τη κουλτούρα της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας, της Φιλανδίας και της Ισλανδίας αλλά σαγηνεύονται από το σκοτεινό μυστήριο και τη νοσηρή κρυψίνοια που κατά κανόνα χαρακτηρίζει ένα αιμοσταγές έγκλημα με φόντο την φαινομενική και μόνο αθωότητα του χιονιού. Κι ενώ πολλοί εκφραστές του είδους πέρασαν και ενθουσίασαν, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο και άλλοι παρά την εντυπωσιακή τους πρεμιέρα κούρασαν στη συνέχεια λόγω της ατέρμονης επανάληψης τους, ένας που έμεινε σταθερά αγαπημένος του κοινού και των κριτικών είναι ο Άρνε Νταλ που ο δικός μας Πέτρος Μάρκαρης χαρακτήρισε «ίσως τον πιο ταλαντούχο απ’ όλους τους σκανδιναβούς συγγραφείς».

Οι ιστορίες της Ομάδας Άλφα γίνονται συνεχώς καλύτερες, έγραψε πρόσφατα το περιοδικό Skånska Dagbladet, για να σχολιάσει όσον αφορά το τελευταίο του βιβλίο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, ότι στις σελίδες του «η έξυπνη πλοκή συνδυάζεται με τη δηκτική κοινωνική κριτική. Ο Νταλ πλαισιώνει τη δράση με ένα από τα πλέον σαγηνευτικά λογοτεχνικά έργα παγκοσμίως και τη δένει με τη γοητευτική παράδοση του σουηδικού μεσοκαλόκαιρου. Το αποτέλεσμα είναι ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία που έχω διαβάσει».

Η υπόθεση του σύμφωνα με το οπισθόφυλλο του έχει ως εξής: Φωτεινές σουηδικές νύχτες καλοκαιριού: Μια πολωνή νοσοκόμα, που εργάζεται προσωρινά στη Σουηδία, δολοφονείται άγρια με ένα τσεκούρι. Ένας παραγωγός τηλεοπτικών ριάλιτι πυροβολείται από έναν απαυδισμένο τηλεκριτικό. Ένα οικογενειακό έγκλημα τιμής παίρνει απροσδόκητη τροπή. Οι ύποπτοι συλλαμβάνονται, τα κίνητρά τους είναι προφανή, αλλά η ενοχή τους δεν είναι ξεκάθαρη. Όσο η έρευνα προχωρά, η Ομάδα Άλφα συνδέει τις υποθέσεις μεταξύ τους. Τότε κάτι μεγαλύτερο αρχίζει να σχηματίζεται. Για άλλη μια φορά τα επίλεκτα μέλη της σουηδικής αστυνομίας καλούνται να βάλουν τα κομμάτια ενός παζλ στη θέση τους. Όμως η εικόνα που θα σχηματιστεί θα αφήσει άφωνους ακόμα και τους πιο πεπειραμένους αστυνομικούς. Ο Άρνε Νταλ έγραψε ένα από τα καλύτερα αστυνομικά μυθιστορήματα της εποχής, μας ήταν το σχόλιο της εφημερίδας Die Zeit, που επιβεβαιώνει ότι λάτρεις των αστυνομικών μυστηρίων ή όχι, το βιβλίο αυτό υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα