Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

«Ο Μπεν ζει με το όνομα Ανδρέας»

Εικοσιπέντε χρόνια μετά την εξαφάνιση του μικρού Μπεν, που αν ζει σήμερα θα είναι 26 ετών, οι αστυνομικές αρχές Ελλάδας και Βρετανίας άρχισαν νέο κύκλο ερευνών, καθώς υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι βρίσκεται στη ζωή. Ένα στοιχείο που εξετάζεται είναι

να μεγάλωσε με το όνομα Ανδρέας, πλάι σε ένα πρόσωπο με το όνομα Νίκος. Αυτό τουλάχιστον είχε πει παλιότερα ένας άνδρας που επικοινώνησε ανώνυμα με τις Αρχές. «Ο Μπεν ζει και είμαι πολύ χαρούμενη που η έρευνα συνεχίζεται” δηλώνει η μητέρα του, Κέρυ Νίνταμ, η οποία ακόμη προσμένει να δει ζωντανό το παιδί της, έστω κι αν μπορεί να είναι γι’ αυτό μία άγνωστη. “Είμαι σίγουρη ότι κάποιος γνωρίζει στην Ελλάδα τι πραγματικά έχει συμβεί. Μακάρι να έρθει η στιγμή να ενωθούμε ξανά σαν οικογένεια”, προσθέτει.

Ο Μπεν Νίνταμ ήταν μόλις 21 μηνών όταν εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από την Κω στις 24 Ιουλίου 1991. Η οικογένειά του βρισκόταν στο νησί συνδυάζοντας εργασία και διακοπές και έμενε σε τροχόσπιτο στην αγροτική περιοχή Ηρακλής. Κάποια στιγμή ο θείος του απομακρύνθηκε από το σπίτι με μια μοτοσυκλέτα, το παιδάκι φέρεται να τον ακολούθησε με τα πόδια και από τότε χάθηκαν τα ίχνη του. Η εξαφάνιση δηλώθηκε στις Αρχές αρκετές ώρες αργότερα καθώς όλοι πίστευαν στην αρχή ότι το παιδί ήταν μαζί με το θείο του.

Στο σημείο της εξαφάνισης βρέθηκαν την Τρίτη Άγγλοι αστυνομικοί, πλαισιωμένοι από δύο Έλληνες ερευνητές που εργάζονται για τη βρετανική αστυνομία. “Έχουμε δεσμευθεί να βρούμε απαντήσεις για το τι συνέβη στον Μπεν. Δεν είμαστε εδώ για να κατηγορήσουμε ή να δημιουργήσουμε μπελάδες σε κανέναν” δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών. “Θέλουμε απλά να ανακαλύψουμε τι του συνέβη. Εαν βρούμε τον Μπεν, η απόφαση για το τι θα γίνει από εκεί και πέρα είναι δικό του θέμα. Εμείς θα είμαστε εκεί για να διευθετήσουμε οτιδήποτε αποφασίσει. Δεν θα υπάρξει καμία πίεση εκ μέρους μας. Η ερώτηση που θα ήθελα να απευθύνω είναι: Θα μπορούσες να είσαι ο Μπεν; Όταν ήσουν παιδί είχες ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια; Αμφιβάλλεις για το ποιοι είναι οι γονείς σου; Καταλαβαίνουμε ότι κάποιος που έχει αμφιβολίες για το ποιος είναι ίσως νοιώθει νευρικός για το τι μπορεί να συμβεί στον ίδιο και την οικογένειά του».

Μεταξύ άλλων, εξετάζεται μία φωτογραφία που φαίνεται να τραβήχτηκε μεταξύ του 2000-2005 και φαίνεται να εικονίζει το εξαφανισμένο παιδί σε ηλικία 10-15 ετών. Ταυτόχρονα, ελέγχεται η μαρτυρία ενός Έλληνα που ζει μόνιμα στη Γερμανία και μιλά με απόλυτη σιγουριά για αρπαγή του Μπεν. Όπως είπε σε Βρετανούς αστυνομικούς που τον επισκέφτηκαν παλιότερα στο Αμβούργο για λήψη κατάθεσης το παιδί το απήγαγαν συγκεκριμένα άτομα από το νησί και το φυγάδευσαν αλλού μέσα σε καρότσα με καρπούζια.

Τα τελευταία χρόνια πάντως έχουν υπάρξει πολλές άλλες μαρτυρίες που μετά από έρευνες τέθηκαν στο αρχείο. Οι περισσότερες προέρχονταν από νεαρούς, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι είναι αυτοί ο Μπεν. Μια περίπτωση προερχόταν από τη Λάρισα αλλά αποδείχθηκε γρήγορα ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν έχει σχέση με το εξαφανισμένο παιδί, ενώ σε μία άλλη ένας νεαρός από την Πελοπόννησο υποβλήθηκε σε τεστ DNA με αρνητικό αποτέλεσμα. Χωρίς επιτυχή έκβαση έχουν εξεταστεί δύο ακόμη περιπτώσεις από την Ελλάδα, μία από την Κύπρο και μία από την Τουρκία.

Από τις αρχές του 2015 έχει συσταθεί ειδική ομάδα αξιωματικών με έδρα την Αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ, εκτελώντας μια εκτεταμένη αναζήτηση, υπό την ονομασία “Επιχείρηση Μπεν” και τη συμμετοχή επτά Βρετανών αξιωματικούς με μεγάλη εμπειρία στην έρευνα εγκλημάτων αλλά και σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Ήδη δε από το 2011 η Σκότλαντ Γιάρντ επεξεργάστηκε φωτογραφικό υλικό της οικογένειας Νίνταμ, φτιάχνοντας μια εικόνα για το πως θα ήταν ο Μπεν σε ηλικία 20 ετών.

Για κάθε αξιόπιστη πληροφορία σχετικά με την τύχη του παιδιού μία Βρετανική οργάνωση (Crimestoppers) προσφέρει αμοιβή 12.500 ευρώ, ενώ διάφοροι Βρετανοί επιχειρηματίες έχουν υποσχεθεί συνολική αμοιβή άνω των 500.000 ευρώ, κι έτσι οι Αρχές είναι πολύ προσεκτικές στα όσα ακούν και καταγράφουν.

Τρεις αριθμοί κινητών τηλεφώνων είναι στην διάθεση ειδικά για το Ελληνικό κοινό, για να έρθουν σε απευθείας επικοινωνία με ‘Αγγλους αστυνομικούς στα Ελληνικά ή Αγγλικά με διακριτικότητα.  Οι αριθμοί είναι: 6951040208 ( Ελληνικά/Αγγλικά), 6951040217 ( Ελληνικά/Αγγλικά) και 6951040226 (Αγγλικά).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα