Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ποιος φοβάται τον Ντόναλντ Τραμπ;

Για τον Ντόναλντ Τραμπ τα τηλεοπτικά πλατό και το Οβάλ Γραφείο είναι το ίδιο και το αυτό. Όπως σούφρωνε τα χείλη του με δυσαρέσκεια όταν ένας «Υποψήφιος» στο ομότιτλο ριάλιτι σόου δεν του άρεσε, με την ίδια γκριμάτσα εκφράζει από τη θέση του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών την αποφασιστικότητά του ότι το Μεξικό θα το πληρώσει το τείχος που εκείνος επιθυμεί να κατασκευάσει, θέλει δεν θέλει. Και τα ψέματα τότε και σήμερα πέφτουν βροχή. Όταν όμως ένας κριτής καλλιστείων ψεύδεται για τη συμπεριφορά του, κινδυνεύει απλά η αντικειμενικότητα ενός σαθρού θεσμού. Όταν όμως ο πρόεδρος της μεγαλύτερης δύναμης του κόσμου ψεύδεται για το πλήθος στην ορκωμοσία του μέχρι τις σχέσεις του με τη CIA, είναι προφανές ότι μια χώρα τελεί σε κίνδυνο και ένας ολόκληρος κόσμος (εκτός από την αμερικανική επιχειρηματική ελίτ) δικαίως ανησυχεί.

Οι 100 ημέρες του Τραμπ στην εξουσία ξεκίνησαν με τον ίδιον να υπογράφει όχι μόνο την ανέγερση του τείχους με το Μεξικό και την κατασκευή των δύο πετρελαιαγωγών, που μεγάλη φασαρία είχαν προκαλέσει στο παρελθόν, αλλά και με την έγγραφη διαταγή του στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών να καταργήσουν οτιδήποτε από το περιβόητο Obamacare που πρόσφερε υγειονομική ασφάλιση σε όλους τους Αμερικανούς βαραίνει οικονομικά τις πολιτείες και τους παρόχους υγειονομικής κάλυψης. Πέρα από το ξήλωμα του σημαντικότερου έργου του προκατόχου του, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε την επαναφορά της «Mexico City Policy», σύμφωνα με την οποία τερματίζεται η χρηματοδότηση των ΜΚΟ που τάσσονται υπέρ των αμβλώσεων, πάγωσε τις κυβερνητικές προσλήψεις ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σημαίνει μειώσεις των δαπανών για τις ένοπλες δυνάμεις και απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού (TPP), η οποία θεωρείται αντίβαρο στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Ο Τραμπ, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης για τη NAFTA (North American Free Trade Agreement), που αφορά τη ζώνη ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις Ηνωμένες πολιτείες, στον Καναδά και στο Μεξικό. Σε όσους μιλούν για εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Αμερική και την Κίνα και ποντάρουν στη δεύτερη χώρα προδικάζοντας ότι αυτή θα αναλάβει το ρόλο της ηγεμονικής δύναμης στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τώρα που η πρώτη οδηγείται στον προστατευτισμό, ο Τραμπ προτάσσει τη δύναμη των φίλων του τραπεζιτών. Με απλά λόγια, αν η χώρα του Κόκκινου Δράκου δεν του κάνει τα χατίρια, οι κερδοσκόποι θα αναλάβουν δράση και, όπως είπε και στενός του συνεργάτης, «η αμερικανική ανάπτυξη οδηγεί σε παγκόσμια ανάπτυξη, και αυτό λύνει όλα τα προβλήματα».

Ένας δεινός deal maker χωρίς δισταγμούς

Πριν καλά καλά συνηθίσει το Οβάλ Γραφείο, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την κατασκευή του τείχους με το Μεξικό ανήμερα της ανακοίνωσης του Κέντρου για Νομισματικές Μελέτες της Λατινικής Αμερικής ότι η μετανάστευση από τη γειτονική χώρα σημειώνει πτωτική τάση από το 2008.
Και ενώ ο Dow Jones έσπασε το φράγμα των 20.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του μετά και την αναφορά των εκτελεστικών διαταγμάτων για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Keystone XL που θα συνδέει τον Καναδά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εκείνου στη Βόρεια Ντακότα, παρά τις αντιρρήσεις των οικολόγων, πολλοί προβλέπουν πια σημαντικές θετικές εκπλήξεις όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Παρότι ο Τραμπ ξεκαθάρισε ότι ο Λευκός Οίκος θα χρηματοδοτήσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, αφού «υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να το πείσουμε να συνεισφέρει σε αυτό», αρκετοί αμφισβητούν την πραγματοποίηση του σχεδίου του, κυρίως λόγω του τεράστιου κόστους του εξαιτίας της επιδιωκόμενης επέκτασής του σε απομονωμένα βουνά. «Αξίζει το κέρδος ασφαλείας ενός τείχους το ρίσκο ασφαλείας της απομόνωσης του νότιου γείτονα;», είναι το ερώτημα που θέτουν τώρα οι διεθνείς αναλυτές.

Επιστροφή σε σκοτεινές μέρες

«Πρέπει να πολεμήσουμε τη φωτιά με τη φωτιά», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί πιστεύει ότι τα βασανιστήρια ως μέθοδος ανάκρισης αποφέρουν καρπούς. Κι εκεί που ολόκληρος ο κόσμος πάγωσε στο άκουσμα και αυτής της εξαγγελίας του νέου Αμερικανού προέδρου, έχασε οριστικά κάθε ελπίδα ότι ίσως άλλα λέει και άλλα εννοεί όταν ξεκαθάρισε ότι πιστεύει απόλυτα στην αποτελεσματικότητα του εικονικού πνιγμού.

Έκτοτε, το ερώτημα που απασχολεί άπαντες εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών είναι αν οι μυστικές φυλακές στις οποίες τόσα αποτρόπαια έγιναν και τόσα δεινά προκάλεσαν και για άλλες χώρες του κόσμου πρόκειται να ανοίξουν τις πύλες τους ξανά. Οι φυλακές αυτές, που ξεπερνούν στον αριθμό τις 100, είναι διάσπαρτες σε όλα τα σημεία του κόσμου στα απομονωμένα ανατολικά δάση της Ευρώπης, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στις αεροπορικές βάσεις στα νησιά του Ινδικού ωκεανού, ακόμα και πάνω σε αμερικανικά πλοία, και αποτέλεσαν τα περιβόητα μαύρα σημεία του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, που υπήρξε η αμερικανική απάντηση στη Μαύρη Τρίτη του 2001.

Μεταξύ των διάσημων κρατουμένων της ήταν ο Άμπου Ζουμπαϊντά, προγραμματιστής της Αλ Κάιντα, ηγετική μορφή της κατά τη CIA, και ο Χαλίντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο διοργανωτής των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα όμως με πρόσφατη αναφορά της Γερουσίας, που επικαλείται σχετικό άρθρο της εφημερίδας Guardian, τουλάχιστον 26 από τους 119 ανθρώπους που κρατήθηκαν στα κελιά τους από το 2002 έως το 2008 κρατήθηκαν άδικα. Και ενώ λεπτομέρειες γι’ αυτές τις μυστικές φυλακές εξακολουθούν να έρχονται στο φως αναγκάζοντας χώρες όπως η Ρουμανία, η Ταϊλάνδη, το Μαρόκο και αλλού να αρνηθούν τη λειτουργία τους στα εδάφη τους, ο Τραμπ φέρεται έτοιμος να υπογράψει το σχετικό διάταγμα για άνοιγμα εκ νέου των πυλών τους.
Σε μια προσπάθεια πάντως να καθησυχάσει την παγκόσμια ανησυχία που έχει προκληθεί, ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι για την αποτελεσματικότητα του εικονικού πνιγμού θα αφήσει τους αρμοδίους στο Πεντάγωνο να αποφασίσουν.
λέξεις: 290 (βάση)

Οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν την Αμερική

Όταν λίγες μέρες πριν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία πολλοί Αμερικανοί πολίτες, ανάμεσά τους και διάσημοι αστέρες του Χόλιγουντ, δήλωναν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι θα εγκατέλειπαν τη χώρα στην περίπτωση επικράτησής του, ελάχιστοι τους πίστεψαν. Σήμερα όμως, που η ορκωμοσία του έχει πια ολοκληρωθεί και οι πρώτες αποφάσεις του δείχνουν ότι είναι αποφασισμένος να γκρεμίσει ό,τι έφτιαξε ο προκάτοχος του Μπαράκ Ομπάμα, αρκετοί είναι οι Αμερικανοί που κάνουν την απειλή τους πράξη.

Όπως αποκαλύπτει στο βρετανικό δίκτυο του BBC, η Σάρα, υπό καθεστώς ανωνυμίας για λόγους ασφαλείας, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η νίκη του Αμερικανού μεγιστάνα τηλεφώνησε στο σύζυγό της που εργαζόταν στο εξωτερικό και του ανακοίνωσε ότι στο επόμενο ταξίδι θα τον ακολουθήσει όλη η οικογένεια. Απόδειξη της πρόθεσης αρκετών συμπολιτών της να φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί το γεγονός ότι η αναζήτηση στο Google περί μετακόμισης στον Καναδά από τη γειτονική χώρα μετά τις προεδρικές εκλογές ήταν υψηλότερη από ποτέ στην ιστορία της εταιρίας διαδικτυακών υπηρεσιών. Επειδή, όμως, από τα λόγια έως τις πράξεις η απόσταση είναι μεγάλη, πολλοί ρώτησαν, αλλά δεν αποφάσισαν τελικά, τη μετακόμιση, όπως είχαν υποσχεθεί, μεταξύ των οποίων και οι ηθοποιοί Μάιλι Σάιρους και Άμι Σούμερ, επικαλούμενοι κατά κανόνα επαγγελματικούς λόγους.

Όπως, όμως, δηλώνει στο BBC η Μαρίσα Φέιλ, δικηγόρος για ζητήματα μετανάστευσης στο Μόντρεαλ του Καναδά, ο αριθμός των Αμερικανών που άφησαν τη χώρα τους για κάποια άλλη χώρα εξαιτίας του Τραμπ δεν είναι σε καμιά περίπτωση αμελητέος. «Ακόμα και πριν ο Τραμπ εκλεγεί, βλέπαμε το κλίμα που διαμορφωνόταν εναντίον του Ομπάμα και κάθε προοδευτικού κέδρους που εκείνος δημιούργησε τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό και τελικά αποφασίσαμε να φύγουμε», εξηγούν, τέλος, η Κόρι Καρλ και ο Κάσεϊ Ντάλι, που άφησαν το Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη για το Τορόντο του Καναδά εξαιτίας του νέου Αμερικανού προέδρου.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα