Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Στράγγιξε τις οικονομίες των φορολογουμένων η εφορία

Την ώρα που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς έχει μπει η μείωση του αφορολόγητου ορίου παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καταδεικνύουν ότι πλέον η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί.

Ενας στους δύο φορολογούμενους έχει χρέη στην εφορία με το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός του 2016 να αγγίζει τα 13,8 δισ. ευρώ. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κατάφερε μέσω ρυθμίσεων και κατασχέσεων να εισπράξει 5,2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων και στην εκπνοή του έτους ένας στους δέκα φορολογουμένους ήταν αντιμέτωπος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσίοτητα, προκύπτουν τα εξής:

Ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έχουν 4.146.483 άτομα
Εχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είτε πρόκειται για δεσμεύσεις και κατασχέσεις τραπεπικών λογαριασμών είτε για κατασχέσεις εισοδημάτων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων για 839.056 οφειλέτες
Αλλοι 1.647.771 με χρέη στην εφορά βρίσκονται υπό την απειλή της κατάσχεσης.
Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 143.982 κατασχέσεις.
Από τα νέα χρέη ύψους 13,906 δισ. ευρώ η εφορία έχει εισπράξει 2,727 δισ. ευρώ. Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα των 81,384 δισ. ευρώ οι εισπράξεις από τις αρχές του 2016 ανέρχονται σε 2,475 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο των 2 δισ. ευρώ.
Το 2016 δεν καταβλήθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 13,9 δισ. ευρώ. Ωστόσο το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάνονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσεις εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στα τελωνεία.
Στο σύνολό τους τα προ του 2016 χρέη ανέρχονται στα 81,38 δισ ευρώ

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα