Απόψεις

1981-2021: 40 χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ευτυχώς που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, ο πατριώτης, ο Μακεδόνας, ο οραματιστής, επέμενε απέναντι σε όλους και η Ελλάδα είναι σήμερα ισότιμο μέλος της Ευρώπης

kala-1-1-e1574664793850
Αρθρογράφος: Γιώργος Καλαντζής
Από Γιώργος Καλαντζής

Όταν στις 28 Μαΐου του 1979, στο Ζάππειο, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωθυπουργός της Ελλάδας, υπέγραψε τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, παρουσία πολλών ηγετών χωρών–μελών της Ευρώπης, κανείς δεν πίστευε πως η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα άλλαζε ριζικά τις τύχες και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών.

Συμπληρώνονται φέτος 40 χρόνια από την Πρωτοχρονιά του 1981, όταν ο Πρόεδρος, πλέον, της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ανήγγειλε, πως από τώρα η Ελλάδα είναι και επίσημα το δέκατο μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Μόνος από το 1974, μόνος από το 1960, όταν έγιναν τα πρώτα βήματα της Ελλάδας για την ένταξη στην τότε ΕΟΚ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδινε αγώνες, προσπάθησε να πείσει Ευρωπαίους, μα πάνω απ’ όλα τους Έλληνες, πως η σωτηρία, το μέλλον της Ελλάδας είναι η Ευρώπη. Κανένας δεν το πίστευε, οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τη σημασία αυτής της ιστορικής απόφασης.

«ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο», μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970 ακούγονταν από χιλιάδες Έλληνες στις πλατείες, σε διαδηλώσεις. Και όμως, ο Καραμανλής επέμενε, αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις, και το πέτυχε.

Και η Ελλάδα άλλαξε. Τι σχέση έχει η Ελλάδα του 1960, η Ελλάδα του 1980, με την Ελλάδα του 2021;

Και αν δεν είχε μεσολαβήσει η ανερμάτιστη, έξαλλη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, που παρά τρίχα γλιτώσαμε την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015, η Ελλάδα θα ήταν ακόμα καλύτερη.

Τα σύνορα της Ελλάδας σήμερα, στον Έβρο και το Αιγαίο, είναι σύνορα και της Ευρώπης. Πολλά ακόμη μπορούν να γίνουν, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα, αλλά και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, στην Ευρώπη.

Ένα είναι, όμως, γεγονός. Ευτυχώς που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, ο πατριώτης, ο Μακεδόνας, ο οραματιστής, επέμενε απέναντι σε όλους και η Ελλάδα είναι σήμερα ισότιμο μέλος της Ευρώπης.

Δείτε επίσης