21χρονος ανέπτυξε καρδιακή ανεπάρκεια μετά από υπερκατανάλωση ενεργειακών ποτών

Όπως δείχνει νέα έκθεση που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση BMJ, ένας 21χρονος ανέπτυξε καρδιακή ανεπάρκεια μετά από «υπερβολική» κατανάλωση ενεργειακών ποτών.

Για δύο χρόνια, ο νεαρός φοιτητής έπινε τέσσερα ενεργειακά ποτά των 500 ml την ημέρα, πριν νοσηλευτεί, με την παραμονή του στο νοσοκομείο να μετρά 58 ημέρες, κάποιες από αυτές σε ΜΕΘ, εμπειρία που ο ίδιος χαρακτήρισε «τραυματική».

Πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, υπέφερε επί τέσσερις μήνες από δύσπνοια και απώλεια βάρους.

Οι γιατροί που τον ανέλαβαν, έκαναν μια σειρά από διαγνώσεις, αλλά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η πιο πιθανή αιτία για την καρδιοτοξικότητα που παρουσίασε οφειλόταν στα ενεργειακά ποτά που κατανάλωνε».

Οι θεράποντες ιατροί του έφθασαν στο σημείο να σκέφτονται τη λύση της μεταμόσχευσης οργάνων μετά τη διάγνωση του μεγέθους της καταστροφής που είχαν υποστεί η καρδιά και τα νεφρά του νεαρού ασθενή – με τη νεφρική ανεπάρκεια να συνδέεται με μια μακροχρόνια αλλά όχι εγκαίρως διαγνωσμένη πάθηση.

Ο ασθενής – υπό καθεστώς ανωνυμίας – που συνέβαλε στην έρευνα, είχε αναγκαστεί να διακόψει τις σπουδές του, τρεις μήνες πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω της κατάστασης της υγείας του.

«Όταν έπινα έως και τέσσερα ενεργειακά ποτά την ημέρα, υπέφερα από τρόμο και ταχυκαρδία, γεγονός που δε μου  επέτρεπε να επικεντρωθώ στις καθημερινές εργασίες μου και στις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο».

Μετά από εννέα μήνες θεραπείας, η καρδιακή λειτουργία του 21χρονου φαίνεται να επανήλθε με μια «ελαφρά μειωμένη λειτουργία», εξέλιξη πολύ θετική, όταν στην αρχή ήταν δύσκολο να προβλεφθεί ενδεχόμενη ανάρρωση ή πιθανότητα υποτροπής.

Ο φοιτητής υπέφερε από σοβαρές ημικρανίες, οι οποίοι «συνεχίστηκαν επί μακρόν» και όταν έπαψε να καταναλώνει ενεργειακά ποτά.

Οι πονοκέφαλοι «περιόρισαν επίσης την ικανότητά μου να εκτελώ καθημερινές εργασίες ή ακόμη και χαλαρές δραστηριότητες, όπως να πάω στο πάρκο ή να κάνω μια βόλτα», είπε ο 21χρονος, ο οποίος ένιωσε ότι πρέπει να υπάρξει περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα ενεργειακά ποτά και την επίδρασή τους.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ εθιστικά και πολύ προσιτά σε μικρά παιδιά. Πιστεύω ότι πρέπει να μπουν προειδοποιητικές ετικέτες, παρόμοιες με το κάπνισμα, που να απεικονίζουν τους πιθανούς κινδύνους από τα συστατικά των ενεργειακών ποτών», πρόσθεσε.

Η νέα αυτή έρευνα, έρχεται μετά από μια ξεχωριστή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, στην οποία αναλύθηκαν οι απαντήσεις μιας έρευνας για την υγεία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 176.000 μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ουαλία, ηλικίας 11 έως 16 ετών, μεταξύ 2013 και 2017.

Σε αυτήν καταγράφεται το 6% των μαθητών να δηλώνει ότι έπινε ενεργειακά ποτά σε καθημερινή βάση – μια τάση που δεν άλλαξε με την πάροδο του χρόνου.

Η επικεφαλής της ομάδας σύνταξης της μελέτης Δρ. Κέλι Μόργκαν δήλωσε ότι υπήρχε διαφορά στην κατανάλωση μεταξύ εκείνων από χαμηλές και υψηλές κοινωνικοοικονομικές ομάδες. «Οι καμπάνιες μάρκετινγκ για τα ενεργειακά ποτά στοχεύουν συχνά σε άτομα από πιο μειονεκτικά περιβάλλοντα. Η δημοτικότητά τους είναι απίθανο να χτυπηθεί εάν δε “θεσπιστούν μέτρα πολιτικής”», πρόσθεσε η Δρ Μόργκαν.