Τουλάχιστον 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίσθηκαν από την επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη (20/12) στο αεροδρόμιο του Άντεν, λίγο μετά την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε από τη Σαουδική Αραβία τη νέα κυβέρνηση της Υεμένης.

Λίγο μετά την άφιξη του αεροσκάφους, μια ισχυρή έκρηξη και πυροβολισμοί ακούστηκε στο αεροδρόμιο στην προσωρινή πρωτεύουσα της χώρας.

Τουλάχιστον 26 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 50 ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό, ενώ στις εικόνες που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, απαθανατίζονται κατεστραμμένα οχήματα, σπασμένα τζάμια και άνθρωποι να τρέχουν πανικόβλητοι.

Τα μέλη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μαΐν Αμπντουλμαλίκ, καθώς και ο Σαουδάραβας πρεσβευτής στην Υεμένη, Μοχάμεντ Σαΐντ αλ-Τζαμπέρ που μετέβαιναν στο αεροπλάνο, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο προεδρικό μέγαρο της πόλης, σύμφωνα με τα σαουδαραβικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας δήλωσε πως τρία βλήματα όλμου έπεσαν στην αίθουσα του αεροδρομίου.

​Την ίδια ώρα, βίαιες συγκρούσεις σημειώνονται στο νότιο λιμάνι του Άντεν εξαιτίας μιας διένεξης ανάμεσα στους αυτονομιστές (Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο, STC) που ζητούν την ανεξαρτησία της νότιας Υεμένης και την κυβέρνηση του Χάντι.

​Το περασμένο Σάββατο, το νέο υπουργικό συμβούλιο της Υεμένης εγκαινιάστηκε ενώπιον του Προέδρου Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί στην προσωρινή έδρα του, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Η νέα κυβέρνηση θα είχε ως βάση την προσωρινή πρωτεύουσα Άντεν, καθώς η επίσημη πρωτεύουσα Σαναά βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Χούτι.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμπντ αλ-Ραμπ Μανσούρ αλ-Χαντί είχε ανακοινώσει τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης, με πέντε χαρτοφυλάκια να δίνονται στην αποσχιστική οργάνωση «Νότιο Μεταβατικό Συμβούλιο», βάσει της συμφωνίας των δύο πλευρών με τη μεσολάβηση του Ριάντ.

Η Υεμένη έχει εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χάντι και τους αντάρτες των Χούτι εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Ο πρώτος υποστηρίζεται από στρατιωτικό συνασπισμό αραβικών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.