Αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε την Πέμπτη (01/10) στον αριθμό των διασωληνωμένων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, όσον αφορά στην ημερήσια ενημέρωσή του για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Στην επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας αναφέρονταν 89 διασωληνωμένοι, ενώ μία ημέρα πριν ο αριθμός τους ήταν 79.

Πρόκειται για βαριά περιστατικά που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, όπως εξήγησε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, διευθύντρια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

«Μέσα στις ΜΕΘ νοσηλεύονται τα σοβαρά περιστατικά, μπορεί να υπάρχουν και διασωληνωμένοι και άλλοι ασθενείς με βαριά λοίμωξη, που τους χορηγείται οξυγόνο και παρακολουθούνται από τους ειδικούς της μονάδας.

Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να επιδεινωθούν από τη μία στην άλλη και να χρειαστεί να διασωληνωθούν. Αυτό συνέβη και το τελευταίο 24ωρο», ανέφερε αρχικά.

Όπως πρόσθεσε: «Υπήρχαν στις ΜΕΘ ασθενείς με βαριά εικόνα, κάποιοι στο όριο της διασωλήνωσης. Όταν χρειάστηκε η περαιτέρω ιατρική πράξη της διασωλήνωσης, διενεργήθηκε.

Δεν πρόκειται δηλαδή για ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονταν με λοίμωξη στις κλινικές για τον κορωνοϊό και μεταφέρθηκαν αίφνης στις ΜΕΘ.

Δεν αποκλείεται να συμβεί κι αυτό, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς που διασωληνώνονται είναι πολύ σοβαρά και νοσηλεύονται συνήθως εξαρχής στις ΜΕΘ».\

Από τους 89 διασωληνωμένους ασθενείς, οι 59 βρίσκονται στην Αττική.

Καθημερινά 60 έως 80 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη κορωνοϊού εισάγονται για νοσηλεία και κάποιοι εξ αυτών έχουν τόσο επιβαρυμμένη υγεία που κρίνεται απαραίτητο να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Στη συντριπτική πλειονότητα πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ηλικιακά ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των 60-65 χρόνων και άνω.