Οικονομία

22ο ICT Forum : Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Ελλάδας απαιτεί χρόνο και επενδύσεις

Συγκεκριμένα, 4.088 επιχειρήσεις, σε πληθυσμό 12.213 επιχειρήσεων, υιοθέτησαν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό

Greek ICT Forum Dr.Evi_Savhini 26 07 20

Στις εσωτερικές ικανότητες, υποδομές και προσωπικό, για την ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών, που διαθέτει μία στις τρεις επιχειρήσεις, αναφέρθηκε η διευθύντρια του ΕΚΤ, Δρ. Εύη Σαχίνη, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 22ου Συνεδρίου Greek ICT Forum – Infomobility World, που διοργάνωσε σε ψηφιακή μορφή η Teamworks.

«Η υιοθέτηση πρωτοπόρων τεχνολογιών είναι ακόμα περιορισμένη, ωστόσο πολλές επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα τεχνολογιών, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τις Τεχνολογίες Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, το Υπολογιστικό Νέφος και σειρά άλλων Ψηφιακών Τεχνολογιών για τη μελλοντική τους ανάπτυξη», είπε η κ. Σαχίνη, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της μελέτης.

Η ίδια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού με την καινοτομία των ελληνικών επιχειρήσεων. Αξιολογώντας τη σημαντικότητα στρατηγικών που συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθμισή τους, το 33,5% των επιχειρήσεων της χώρας θεωρεί τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ως πολύ σημαντική στρατηγική ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, 4.088 επιχειρήσεις, σε πληθυσμό 12.213 επιχειρήσεων, υιοθέτησαν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ως μια «συνεχή και συνολική αναπτυξιακή στρατηγική».

Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 51,5% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (250 και πλέον απασχολούμενοι) και σε 33,1% για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (10-249 απασχολούμενοι).

Η έμφαση στην ψηφιακή τεχνολογία για τη βελτίωση και ανάπτυξη αγαθών και υπηρεσιών θεωρείται ως η σημαντικότερη στρατηγική για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, με ποσοστό 34,5%.

Ακολουθεί η στρατηγική αναδιοργάνωσης των διαδικασιών της επιχείρησης με ψηφιακές τεχνολογίες, με ποσοστό 30,7%.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ανακοινώθηκαν, για πρώτη φορά δημόσια, τα αποτελέσματα της μελέτης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), με τίτλο «Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των Ελληνικών Επιχειρήσεων 2016-2018».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης στατιστικής Έρευνας για την Καινοτομία στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, για την περίοδο 2016-2018, που υλοποίησε το ΕΚΤ και η οποία αφορά πληθυσμό 12.213 επιχειρήσεων με 10 απασχολούμενους και άνω, σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Στην καταληκτική συζήτηση της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, στην οποία διατυπώθηκε σειρά προτάσεων για την διεύρυνση και επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας συμμετείχαν, ο αντιπρόεδρος της «Παπαδστράτος», θυγατρικής της Philip Morris International Inc (PMI) Ιάκωβος Καργαρώτος, ο πρόεδρος του ΣΕΠΒΕ Κωστής Καγγελίδης και ο BU Director, Public & Software Products, της Uni Systems Στρατής Καλογρίδης.

Τα βασικά συμπεράσματα της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, είναι ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός δεν είναι αυτοσκοπός.

Παρά τα σημαντικά θετικά βήματα που έχουν παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω.

Απαιτείται αλλαγή του μοντέλου υλοποίησης των έργων ΤΠΕ στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα, όσον αφορά στις Ευρωπαϊκές Ενισχύσεις, Δράσεις Καινοτομίας και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.

Η υλοποίηση έργων θα πρέπει να γίνεται μέσα από ευέλικτες μορφές Συμβάσεων όπως οι συμφωνίες πλαίσιο, ενώ όπου είναι εφικτό ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός θα πρέπει να γίνεται με τη μορφή business process outsourcing

Επίσης, θα πρέπει να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με θεσμική κατοχύρωση, ενώ χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική Καινοτομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρέπει να ενισχυθεί έτι περαιτέρω ο ρόλος του ανθρώπινου κεφαλαίου και οι ψηφιακές δεξιότητές του.

Τέλος, το κράτος θα πρέπει να περάσει στην εποχή της λειτουργίας χωρίς χαρτί, αλλά όχι «αντιγράφοντας» ψηφιακά τις μέχρι σήμερα γραφειοκρατικές διαδικασίες

Γίνονται σημαντικά βήματα με την ψήφιση του Κώδικα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και με την «Λευκή Βίβλο», όμως αυτά τα βήματα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και να είναι συνεχή.

Δείτε επίσης