Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Νέο «success story», με παλαιά υλικά – Ο Τσίπρας θα «παίξει τα ρέστα του» μέχρι τον Αύγουστο του 2018

«Αύγουστος 2018». Αποτελεί για την κυβέρνηση τον μεγάλο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στόχο. Είναι το νέο αφήγημα του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας και με τη συνέντευξή του και με την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή καθόρισε τις βάσεις για το νέο «success story» του ΣΥΡΙΖΑ. Έξοδος από τα Μνημόνια, επενδύσεις, ανάπτυξη. Μόνο που για να γίνουν όλα αυτά, όπως αναφέρουν και οικονομικοί παράγοντες, προϋποθέτουν τη μείωση του Χρέους και το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, που, προς ώρας τουλάχιστον, δεν υπάρχει.
Τρία είναι τα ορόσημα της κυβέρνησης που θα κρίνουν και την πορεία της χώρας και τη βιωσιμότητα της κυβερνητικής θητείας: η σύντομη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, οι πετυχημένες έξοδοι στις αγορές μέχρι το τέλος του έτους, και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, που, όμως, προϋποθέτουν μεγάλα έργα και ζωντάνεμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Το νέο «success story» του πρωθυπουργού προϋποθέτει και αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Είναι δεδομένο –και αυτό είναι κοινώς αποδεκτό– πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ του πρωθυπουργικού θώκου και του κομματικού σκληρού πυρήνα που εκτιμάται πως εν όψει ανασχηματισμού θα πιέσει για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και ορισμό νέων υπουργών. Ταυτοχρόνως, είναι εγκλωβισμένος στη «βαριά φανέλα» του ΣΥΡΙΖΑ που ψάχνει τους νέους πολιτικούς ιδεολογικούς δρόμους. Μεταξύ σοσιαλδημοκρατίας και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μεταξύ «“Ρουβίκωνα” και Λαγκάρντ», όπως σημείωνε δηκτικά και στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως πιστεύουν πολιτικοί κύκλοι, ανέλαβε και την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, καθώς οι κορυφαίοι οικονομικοί υπουργοί αρνήθηκαν να εμφανιστούν στα μέσα ενημέρωσης. Με αυτή την κίνηση, όμως, όπως εκτιμάται, έστειλε και το δικό του μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και στο ευρύτερο πολιτικό πεδίο και σε εσωκομματικό επίπεδο. Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός επενδύει, πλέον, στην οικονομική επιτυχία της κυβέρνησης. Δηλαδή στη μείωση της ανεργίας και στις επενδύσεις. Δε θέλει να ανατρέψει τις διεθνείς ισορροπίες και επιμένει στην εθνική ανάπτυξη. Το τελευταίο, όμως, χωρίς τη δίκαιη φορολόγηση, όπως υποστηρίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορεί να γίνει. «Μπορεί ο πρωθυπουργός να αναζητά τη δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας, όμως με τη γραφειοκρατία και τη φορολογία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελούν τη μέγγενη κάθε προσπάθειας, το όνειρό του θα γίνει και η καταστροφή του», λένε στη Ν.Δ.
Για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως εκτιμούν πολιτικοί,παράγοντες, το βαρόμετρο είναι το ερχόμενο καλοκαίρι. Μέχρι τότε θα έχει δοκιμάσει άλλες δύο-τρεις φορές την έξοδο της χώρας στις αγορές, το προγράμμα των ιδιωτικοποιήσεων, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολλογησης (;) και την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της μελλοντικής διαπραγμάτευσης.
Όσο και αν ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει 4ο Μνημόνιο, διεθνείς και εσωτερικοί οικονομικοί παράγοντες δεν το αποκλείουν, καθώς η αποφυγή του προϋποθέτει πως και το 2019 θα εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες. Πολλοί θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας τον Αύγουστο του 2018, αφού, όπως πιστεύουν και κύκλοι της ευρύτερης αντιπολίτευσης, θα θελήσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2018, ακριβώς για να αποφύγει την εφαρμογή των μέτρων την 1/1/2019.

Η Κεντρική Επιτροπή σε διάταξη μάχης

Σε διάταξη μάχης, για να κερδηθεί η μάχη της πολιτικής ανάκαμψης και η επανασύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία, θα θέσει το κυβερνών κόμμα ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που ξεκίνησε χθες το απόγευμα με την ομιλία του πρωθυπουργού και ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, όταν τελειώσουν οι ομιλίες των μελών του Οργάνου. Όλες οι ενέργειες σε εσωκομματικό επίπεδο έχουν ήδη ξεκινήσει από την επομένη του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στην Κουμουνδούρου και στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταρτίζεται ένα ευρύτερο σχέδιο ενός μεγάλου πενταμήνου, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους και αρχές του επόμενου. Σε πρώτη προτεραιότητα τίθεται, πλέον, ο κομματικός μηχανισμός. «Κυβέρνηση χωρίς κόμμα δεν υπάρχει», λένε στην Κουμουνδούρου. Μόνο που για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει εκ νέου το δικό του πολιτικό αφήγημα. Τη βίαιη ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ», υπενθύμιζαν πολλοί παλαιότερη φράση του Γιάννη Δραγασάκη. Ουσιαστικά είναι ένα σχέδιο θερινής και φθινοπωρινής αντεπίθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό στόχο να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα στην προσπάθεια ανάκαμψης της κυβέρνησης, αλλά και να «περάσει» στην κοινωνία το μήνυμα πως «τα χειρότερα είναι πίσω μας».
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η σκληρή κριτική. Οι λεγόμενοι «53», που θέλουν να εμφανίζονται ως η «αριστερή ψυχή» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να θέσουν θέμα για τον τρόπο που ασκεί πολιτική ο Γιάννης Μουζάλας, αλλά και ο Νίκος Τόσκας. Για τους «53» οι δύο υπουργοί έχουν τεθεί στο στόχαστρο εδώ και πολύ καιρό, ενώ, όπως εκτιμάται από πολλούς, θα τεθεί –έστω και δειλά– το θέμα του ανασχηματισμού. Είναι σίγουρο πως οι «53» θα πιέσουν για την υπουργοποίηση συγκεκριμένων προσώπων, και την απομάκρυνση άλλων. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η κριτική που θα ασκηθεί για τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, και κυρίως τον τρόπο που επιλέχθηκε από την κυβέρνηση να καλυφθεί η πρόσφατη υπόθεση.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα