25η Μαρτίου - Απίστευτο γούρι με τη Μαντώ Μαυρογένους που γράφει «Υγεία, κ...λα, επανάσταση»

Μένουν λίγα 24ωρα από τους επίσημους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και στο διαδίκτυο έχει γίνει viral ένα γούρι που απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους.

Εκ πρώτης όψεως, το άκουσμα για ένα γούρι που απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους ενόψει της 25ης Μαρτίου, δεν εγείρει ερωτηματικά. Μέχρι να δει κάποιος την υποσημείωση που γράφει: «ΥΓΕΙΑ ΚΑΥΛΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑCH».

Το γούρι απεικονίζει την ηρωίδα της επαναστάσεως να σφίγγει τους μύες του χεριού της, χωρίς να φοράει την παραδοσιακή φορεσιά της, ως αντιπαραβολή της γνωστής πολεμικής αφίσας του 1943 από τις ΗΠΑ με το μήνυμα «We can do it».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται εντός της ημέρας επίσημη τοποθέτηση από το Μουσείο Μπενάκη για το γούρι, το οποίο κοστολογείται στα 25 ευρώ.

Τι είχε δηλώσει η δημιουργός του

Για το συγκεκριμένο γούρι έχει μιλήσει σε πρότερο χρόνο η δημιουργός του, Κατερίνα Σαββοπούλου , στο marieclaire.gr.

«Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Μαντώ; Για τις σπουδές, την ουσιαστική μόρφωση, τον αγώνα της για την ελευθερία; Ο Υψηλάντης της είχε υποσχεθεί να την παντρευτεί και μάλιστα γραπτώς, αλλά αθέτησε το λόγο του αφού τα πολιτικά συμφέροντα δεν ενέκριναν αυτό τον αρραβώνα. Η Μαντώ δεν δίστασε να κάνει μήνυση στον Υψηλάντη για αθέτηση υπόσχεσης γάμου, αλλά έπρεπε να αποδείξει ότι δεν υπήρξε παρθενοφθορία, πράγμα δύσκολο και υποτιμητικό, οπότε παραιτήθηκε και δεν βρήκε ποτέ το δίκιο της. Πέθανε μόνη και ξεχασμένη στην Πάρο. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της μέσα στην εξαθλίωση, καθώς είχε διαθέσει όλη τη μεγάλη περιουσία της στην Επανάσταση».

«Αυτή η ατρόμητη γυναίκα ήταν η μοναδική αξιωματούχος του ελληνικού στρατού: ο Καποδίστριας της έδωσε το βαθμό του αντιστράτηγου. Η Μαντώ Μαυρογένους είναι το πιο αυθεντικό σύμβολο της ελληνικής επανάστασης», λέει.

Το γούρι, το φυλαχτό που δημιούργησαν οι B612 είναι η εικόνα της Μαντώς Μαυρογένους προσαρμοσμένη στο διάσημο αμερικανικό πόστερ του 1943, που έφτιαξε 0 J.Howard Miller για την Westinghouse Electric για να ενισχύσει το ηθικό των εργατριών στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

«”Πατήσαμε” στο πόστερ ως διεθνή γλώσσα για να ενισχύσουμε τη σημειολογία του φυλαχτού», λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες.