25η Μαρτίου: Παρέλαση με σπουδαίους προσκεκλημένους και πτήσεις Rafale

Η φετινή στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου πρόκειται να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δεδομένου ότι φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια την Επανάσταση του 1821 κατά του τουρκικού ζυγού.

Η χώρα μας έχει προσκαλέσει ηγέτες μεγάλων δυνάμεων, όμως, η πανδημία οδήγησε σε κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα.

Η καραντίνα που επιβλήθηκε στη Γαλλία ανάγκασε τον Εμανουέλ Μακρόν να ακυρώσει την επίσκεψή του

Στη θέση του θα βρεθεί η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλίμ που είχε έρθει την Αθήνα πριν από μερικούς μήνες για την υπογραφή των συμβάσεων για τα Rafale.

Πρόσκληση δέχτηκε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η απάντηση ήταν αρνητική, αφού εδώ και μήνες δεν έχει πραγματοποιήσει κανένα επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό και η συμμετοχή του σε διεθνείς εκδηλώσεις πραγματοποιείται μονάχα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Παρ όλα αυτά, η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος Θα φτάσει στην Αθήνα την 24η Μαρτίου, θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και τη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα.

Θα έρθουν ακόμα ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης. Το ζεύγος εκπροσωπεί τη Βρετανία.

Η μοναδική παρέλαση φέτος θα είναι η στρατιωτική στο Σύνταγμα, η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

Ο ελληνικός ουρανός θα «πλημμυρίσει» με πολεμικά αεροπλάνα: αμερικανικά F-16, γαλλικά Rafale, ελληνικά F-16 και Mirage.

Το πλέγμα των μέτρων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, θα έχει ως επίκεντρο την εξέδρα των επισήμων, γύρω από την οποία θα δημιουργηθούν ομόκεντροι κύκλοι από απροσπέλαστα αστυνομικά μπλόκα που θα καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση πολιτών.

Drone και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα ελέγχουν από αέρος τις τοποθεσίες της παρέλασης, μεταδίδοντας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ παρατηρητές θα βρίσκονται και στις ταράτσες των ψηλών κτιρίων. Εκτός από τη φυσική παρουσία των αστυνομικών, υπάρχει και πρόβλεψη για ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας από βαν της Αστυνομίας με απενεργοποιητές κινητών (jammer).

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι θα συνοδεύονται, από το πρώτο τους βήμα στην Αθήνα από πάνοπλους αστυνομικούς.

Ο Νίκος Αλιάγας θα είναι ο βασικός παρουσιαστής της τηλεοπτικής μετάδοσης της παρέλασης. Η αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας Σοφία Κορμά με καταγωγή από την Καλαμάτα, θα βρίσκεται στο πλευρό του Έλληνα παρουσιαστή, που ζει μόνιμα στο Παρίσι.

Η Σοφία υπηρετεί στη Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η αρχισμηνίας της Πολεμικής Αεροπορίας έχει κάνει σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια την εκπομπή «Αρετή και Τόλμη» στην κρατική τηλεόραση.