Σχεδόν 270.000 μαθητές έως 12 ετών είναι άστεγοι στην Καλιφόρνια κατά τη σχολική χρονιά 2018-2019, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το πανεπιστήμιο UCLA.

Η έκθεση του UCLA Κέντρου αναδιάρθρωσης σχολείων διαπίστωσε επίσης ότι ένας στους πέντε φοιτητές του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, ένας στους 10 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Πασαντίνα και ένας στους 20 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, είναι χωρίς μόνιμη στέγη κατά τη διάρκεια του έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση, «State of Crisis, Dismantling of Student Homelessness in California», ο αριθμός των μαθητών που βιώνουν έλλειψη στέγης στην πολιτεία έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50% την τελευταία δεκαετία. 

Δεδομένης της γενικότερης ταραχής και της οικονομικής κατάρρευσης, λόγω του COVID-19, οι συγγραφείς της έκθεσης υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των μαθητών που βιώνουν αυτή την τραγική κατάσταση, είναι πιθανότατα υψηλότερος.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο πληθυσμός μαθητών της Καλιφόρνια που είναι άστεγοι, είναι δυσανάλογα με τους Λατίνους και τους μαύρους να αντιπροσωπεύουν τους 7 από τους 10 μαθητές, του συνολικού πληθυσμού. 

California plan aims to slash state's child poverty rate in half by 2039

Ενώ οι μαύροι μαθητές αποτελούν μόλις το 5% του μαθητικού πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν το 29% των μαθητών που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης.

Η έκθεση εξετάζει επίσης τις επιπτώσεις στη μάθηση και την επιτυχία των μαθητών.

Μιλάνε τα νούμερα

Μια ανάλυση των προτύπων στα δεδομένα της κατάστασης από το ακαδημαϊκό σχολικό έτος 2018-2019 αποκάλυψε ότι οι μαθητές που είναι άστεγοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βρεθούν στη φυλακή 6% έναντι 3%, ενώ έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες ( 16% έναντι 4%), να μην αποφοιτήσουν, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν είναι άστεγοι.

Με βάση τις συνεντεύξεις με περισσότερους από 150 μαθητές, εκπαιδευτικούς και συνδέσμους αστέγων, η έκθεση εντοπίζει την ανάγκη για μεγαλύτερη χωρητικότητα και ειδική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αναγκών των αστέγων μαθητών.

The Face of Homelessness in San Diego - California Free Press

Ορισμένες περιοχές των σχολείων της Καλιφόρνια δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των μαθητών που αντιμετωπίζουν έλλειψη στέγης μέσω της διαδικασίας σχεδιασμού του Τοπικού Ελέγχου Χρηματοδότησης ή μέσω των Πολυεπίπεδων Συστημάτων Υποστήριξης του κράτους

Όμως, η Καλιφόρνια δεν διαθέτει ειδική χρηματοδότηση για να υποστηρίξει τους μαθητές που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Homeless Family. Shot in Riverside, Stock Footage Video (100% Royalty-free)  5376269 | Shutterstock

Οι μαθητές που βιώνουν έλλειψη στέγης λένε επίσης ότι συχνά παραβλέπονται και χρειάζονται υποστήριξη για να συμμετάσχουν πλήρως στη μάθηση, σύμφωνα με την έκθεση.

«Ακόμα και σε αυτές τις τεταμένες και δύσκολες στιγμές, ο μεγάλος και αυξανόμενος αριθμός μαθητών που βιώνουν την έλλειψη στέγης στην πολιτεία μας είναι κάτι που θα πρέπει να μας σοκάρει όλους», δήλωσε ο Tyrone Howard, διευθυντής του Κέντρου Αναδιάρθρωσης Σχολείων.

Before coronavirus hits, California scrambles to shelter homeless - Los  Angeles Times

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ως τραγική την διακυβέρνηση της Πολιτείας από τον Δημκρατικό κυβερνήτη Γκάβιν Νιούτον, καθώς η μεγάλη εκτίναξη του φαινομένου αυτού παρατηρήθηκε κατά την διακυβέρνησή του.

Υψηλοί φόροι σε κατοικίες,, σπίτι, και κόστος ζωής, σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, συνθέτουν ένα σκηνικό τρόμου στο άλλοτε καμάρι των Ηνωμένων Πολιτειών….