Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΥΓΕΙΑΣ : Ο συμψηφισμός επένδυσης με clawback δείχνει πως το φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία

Στη μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος του φαρμάκου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του   Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και γενικός διευθυντής, Novo Nordisk Ελλάς Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας πως η νέα κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει   ακόμη την πλήρη εικόνα της κατάστασης.

«Η χώρα έχει βγει από την περίοδο στενής επιτήρησης και υπάρχουν προσδοκίες για ανάπτυξη, αν και δεν την έχουμε δει ακόμη», είπε την Τρίτη 1 Οκτωβρίου ο κ. Παπαδημητρίου, στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του 3ου Συνεδρίου Υγείας της Ναυτεμπορικής, παρουσία του προέδρου   της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), και αντιπροέδρου ΔΣ, ELPEN, Θεόδωρου Τρύφων, με τον συντονισμό του δημοσιογράφου Γιώργου Σακκά

Το claw back είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεωτικών επιστροφών 

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σημείωσε ότι «Ο συμψηφισμός δαπανών για επενδύσεις με το claw back είναι σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεωτικών επιστροφών που καλούμαστε να καταβάλουμε. Αποτελεί κίνητρο για την ανάπτυξη και όχι μέτρο αντιμετώπισης του clawback. Και δυστυχώς δεν δίνει καμία ανάσα για το 2019». Όσον αφορά τις υποχρεωτικές επιστροφές και τον κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των εταιρειών, ο κ. Παπαδημητρίου διευκρίνισε πως ενώ πέρυσι ανήλθαν σε 1,4 δις. ευρώ φέτος ξεπερνούν τα 1,7 δις. ευρώ δοκιμάζοντας τα όρια του κλάδου, προτείνοντας αύξηση της χρηματοδότησης, καθώς ο προϋπολογισμός της τάξης του 5% στην υγεία θέτει την Ελλάδα κάτω από τον μ.ο. του 7% της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για το κόστος των περίπου 500 χιλ. επιπλέον εμβολίων για τη γρίπη που χρειάζονται φέτος.

Ανέδειξε την ανάγκη μηχανοργάνωσης και συλλογής στοιχείων

Κατόπιν, αναρωτήθηκε γιατί αυτό το κόστος να μην προστίθεται επιπλέον στη δημόσια δαπάνη για το φάρμακο αφού η χαμηλότερη νοσηρότητα από τη γρίπη θα δημιουργήσει εξοικονόμηση σε άλλα κόστη του συστήματος υγείας, εξηγώντας πως αντίστοιχα φαινόμενα συμβαίνουν με σειρά άλλων θεραπειών, ενώ ανέδειξε την ανάγκη μηχανοργάνωσης και καλύτερης συλλογής στοιχείων, μετρήσεων θεραπευτικών εκβάσεων, καλύτερης συνεργασίας με νοσοκομεία, κ.α.

Το φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), και   αντιπρόεδρος ΔΣ, ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων, υποστήριξε πως το νομοσχέδιο θέλει πολλές διευκρινίσεις, λέγοντας πως «Ο συμψηφισμός επένδυσης με clawback αναδεικνύει ότι το φάρμακο μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία», προσθέτοντας ότι «Όλοι μιλάμε για claw back αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει την ελληνική πολιτεία. Σωστά τοποθετήθηκε η ΕΕ. Το claw back κάνει το σύστημα τεμπέλικο διότι δεν προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να δούμε το μεταρρυθμιστικό. Πρέπει να πάμε σε οτιδήποτε δεν λύνεται κόβεται. Παράδειγμα, οτιδήποτε αφορά τα εμβόλια, πρέπει να βγει και να αναζητηθούν άλλοι τρόποι χρηματοδότησης. Είναι ζήτημα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Συντονισμού της κυβέρνησης. Έχουμε επιβράδυνση της βελτίωσης της υγείας του πληθυσμού. Το βασικό μας θέμα είναι η χρηματοδότηση του συστήματος. Η αναζήτηση πόρων. Το σύστημα υγείας έχει χρηματοδότηση από τις ασφαλιστικές εισφορές και τη φορολογία. Πρέπει να είμαστε τολμηροί και δυσάρεστοι»για να συμπληρώσει ότι «Εισήχθησαν μέτρα μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα που δεν απέδωσαν διότι η κουλτούρα των συμβεβλημένων δεν το επέτρεψαν»

Τα χρήματα για την υγεία δεν είναι δαπάνες είναι επένδυση

Από την πλευρά της η διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων της Roche Hellas Ξένια Καπόρη, υποστήριξε πως τα χρήματα για την υγεία δεν είναι δαπάνες είναι επένδυση, ενώ μιλώντας για την υστέρηση της χώρας μας στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αναφέρθηκε σε ποσοστό 71% το 2015 στην Ελλάδα, ποσοστό που απέχει από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Country Manager Bristol-Myers Squibb Ελλάδος Ελισάβετ Προδρόμου, τόνισε ότι «Η καινοτομία είναι εδώ και θα παραμείνει προς όφελος των ασθενών» προσθέτοντας πως αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί η ενσωμάτωσή της σε όλες τις θεραπείες, ενώ μίλησε για τις εισαγωγές θεραπειών σε ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίες δημιουργούν οφέλη εφόσον λαμβάνουν υπόψη μελέτες και καινοτομία.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα