Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το 2017 χάθηκαν 220 χιλιάδες θέσεις εργασίας – Ιωάννης Βρούτσης

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος, τι πραγματικά συμβαίνει και τι κρύβεται πίσω από τις θριαμβολογίες του κ. Τσίπρα για τα «επιτεύγματά» του στην αγορά εργασίας.
Η αλήθεια είναι ότι πίσω από αυτή τη θριαμβολογία κρύβεται η σκληρή πραγματικότητα και η «κατάρρευση» της αγοράς εργασίας, που προκλήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησής του.
Η αγορά εργασίας της χώρας μας, για δεκαετίες πριν, οικοδομήθηκε σε σαθρές βάσεις, και πάντα υποτίθεται προς όφελος των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα, όμως, το όποιο «καλό» λειτουργούσε ως δούρειος ίππος, καθώς υπονόμευε το συμφέρον των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας Οικονομίας.
Αυτή ήταν και η αιτία που μετά το 2010, με το ξέσπασμα της κρίσης, η αγορά εργασίας επλήγη περισσότερο, καθώς ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος της οικονομικής αλυσίδας της χώρας μας. Το Μάρτιο του 2013 η ανεργία είχε εκτοξευτεί στο 27,9%. Αμέσως μετά, ξεκίνησε η ταχύτατη αποκλιμάκωσή της.
Γενναίες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις, από το 2010 έως το 2014, άρχισαν να εμφανίζουν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Ήταν εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που τότε «πολεμήθηκαν» λυσσαλέα από τον κ. Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, και που σήμερα υποκριτικά εξακολουθούν να τις επικρίνουν και να τις αμφισβητούν, ενώ την ίδια στιγμή επιχαίρουν και επικαλούνται τα θετικά αποτελέσματά τους. Σήμερα, οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αποκλιμακώνουν την ανεργία και ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβολογεί για την αποκλιμάκωσή της, όμως τις κατακρίνει.
Πρόκειται για πολιτική παράνοια!
Υπενθυμίζεται ότι η ανεργία παραδόθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ –τον Σεπτέμβριο του 2015– στο 24,9%, δηλαδή μειωμένη κατά 3 μονάδες σε σχέση με το Μάρτιο του 2013!!! Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2014-2018), που είχε συμφωνηθεί τότε με τους Θεσμούς και με βάση τη δυναμική της Οικονομίας, η ανεργία το Δεκέμβριο του 2017 έπρεπε να κλείσει στο 17,1%. Δυστυχώς, τα πισωγυρίσματα, οι ανερμάτιστες πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και η «κατάρρευση» του αναπτυξιακού υποδείγματος «φρενάρισαν» την αποκλιμάκωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα στο φετινό Προϋπολογισμό να προβλέπεται ότι θα κλείσει στο 22%. Δηλαδή, 5 μονάδες υψηλοτέρα, που ισοδυναμούν με 220.000 χαμένες θέσεις εργασίας!
Την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας στις 4 πρώην μνημονιακές ευρωπαϊκές χώρες –που δεν είχαν ΣΥΡΙΖΑ– έχει βελτιωθεί αισθητά συγκριτικά με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά ανεργίας στις χώρες αυτές για το 2017 έχουν πέσει: Ισπανία 16,7%, Ιρλανδία 6%, Κύπρος 10,2% και Πορτογαλία 8,5%.
Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2015 επήλθε πλήρης ανατροπή στην αγορά εργασίας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής) –στις νέες προσλήψεις– κυριάρχησαν απόλυτα έναντι της πλήρους απασχόλησης. Έτσι, το 60% πλήρης απασχόληση και 40% μερική απασχόληση που ίσχυε μέχρι το 2015, σήμερα ανετράπη πλήρως σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι το μήνα Οκτώβριο η μερική απασχόληση –στις νέες προσλήψεις– πέτυχε τη χειρότερη επίδοση όλων των εποχών, με 62,26%!
Μαζί με τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, δημιουργήθηκε –για πρώτη φορά– στη χώρα μας και η γενιά των «φτωχών» εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Μάρτιος 2017), ο 1 στους 3 μισθωτούς στην Ελλάδα απασχολείται, πλέον, με μερική απασχόληση. Δηλαδή, από το σύνολο του 1,9 εκατ. μισθωτών εργαζομένων στη χώρα μας, οι 582.041 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με μέσο μισθό 342 ευρώ (Πίνακας 1)!

Πίνακας 1: Μηνιαία στοιχεία απασχόλησης (ΑΠΔ ΙΚΑ/ΕΦΚΑ, στοιχεία Μαρτίου 2017)

– επεξεργασία ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ –

Πλήρους απασχόλησης Μερικής απασχόλησης Σύνολο
Αριθμός μισθωτών ασφαλισμένων σε ΙΚΑ 1.317.660 582.041  1.898.540
Μέσες μηνιαίες μεικτές αποδοχές 1.199,4 ευρώ 407,2 ευρώ 957,3 ευρώ
Μέσες μηνιαίες καθαρές αποδοχές 1.007,5 ευρώ 342,0 ευρώ 804,1 ευρώ

Η ζοφερή αυτή εικόνα, όσον αφορά το μέλλον, δεν δείχνει να αποκαθίσταται, καθώς οι αρνητικές τάσεις σε όλα τα επίπεδα διευρύνονται συνεχώς. Ενδεικτικά, από την 1/1/2018 όλοι οι μισθοί θα μειωθούν λόγω της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου. Ενώ από την 1/1/2020 επέρχεται και νέα περικοπή μισθών, λόγω της μείωσης του αφορολογήτου –για δεύτερη συνεχόμενη φορά– στα 5.700 ευρώ.
Αυτό, λοιπόν, είναι που επιδιώκει να κρύψει ο κ. Τσίπρας πίσω από τις κραυγές και τις θριαμβολογίες του. Τη γενιά των «φτωχών» εργαζομένων των 342 ευρώ, που ο ίδιος και το κόμμα του δημιούργησαν!

*Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης είναι τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα