Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Τα #hastags που κυριάρχησαν το 2017

Από τις τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο μέχρι τους θανάτους διασημοτήτων και την ανταλλαγή απόψεων επί κοινωνικών ζητημάτων, τα hashtags δίνουν στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν στις μεγάλες δημόσιες συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Διαδίκτυο.
Το 2017, εξάλλου, το Twitter διεύρυνε τον αριθμό των γραμμάτων του από τα 140 στα 280 γράμματα, προσφέροντας στα 300 εκατομμύρια των ενεργών χρηστών του το περιθώριο να εκφράζουν τις απόψεις τους με περισσότερες λεπτομέρειες.
Σε μια χρονιά που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έμειναν απλά παρατηρητές των γεγονότων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις επηρέασαν και το αποτέλεσμά τους, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τους ειδικούς σε ζητήματα τεχνολογίας, ενδιαφέρον έχει να δούμε ποια hashtags έκλεψαν την παράσταση. Ποια παγκόσμια θέματα, δηλαδή, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των πολιτών σε τέτοιο σημείο ώστε να τα παρακολουθήσουν στενά, να σχολιάσουν γι’ αυτά και να διεκδικήσουν συμμετοχή στην εξέλιξή τους.
Για την ιστορία, η λέξη «hashtag» προέρχεται από την ένωση των λέξεων «hash» και «tag», δηλαδή του συμβόλου # και μιας ετικέτας (λέξης). Η πρώτη χρήση hashtag στα Social Media πραγματοποιήθηκε στο Twitter το 2007, και έκτοτε χρησιμοποιείται έως και σήμερα, για την κατηγοριοποίηση συζητήσεων και δημοσιεύσεων. Ένα hashtag, δηλαδή, μπορεί να προσδώσει νόημα σε μια δημοσίευση η οποία υπό άλλες συνθήκες να μην είχε νόημα, διότι δείχνει σε τι αναφέρεται. Τα hastags που κυριάρχησαν τη χρονιά που ολοκληρώνει την Κυριακή τον κύκλο της είναι, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του BBC, τα εξής:

«#MeToo»


Ήταν το hashtag που χρησιμοποιήθηκε, μέσα στη χρονιά που φεύγει, περισσότερο από κάθε άλλο από γυναίκες και άνδρες κάθε ηλικίας και εθνικότητας, με σκοπό να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης στο σπίτι και το γραφείο, ή παρενόχλησης από οικείους ανθρώπους ή αγνώστους. Το 2007 η Αμερικανίδα ακτιβίστρια Ταράνα Μπερκ ξεκίνησε το κίνημα «Me Too», το οποίο λανσαρίστηκε εκ νέου δέκα χρόνια αργότερα με το hashtag «#MeToo». Το hashtag αυτό δημιουργήθηκε στον απόηχο των κατηγοριών βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης που αποδόθηκαν στο διάσημο παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινσταϊν. Ο όρος έγινε viral όταν η ηθοποιός Αλίσα Μιλάνο, ευρύτερα γνωστή από τις τηλεοπτικές σειρές «Who’s the boss» και «The Witches», ζήτησε στο Twitter από τους ακόλουθούς της να βγουν όσοι εξ αυτών έχουν τέτοιες δυσάρεστες ιστορίες στο παρελθόν τους, να τις μοιραστούν με όλους τους υπόλοιπους, προς γνώση και συμμόρφωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2017 το hashtag αυτό χρησιμοποιήθηκε στο Twitter και το Facebook περισσότερες από 6 εκατ. φορές. Στον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιήθηκαν και άλλα hastags για το ίδιο θέμα όπως «#balancetonporc» στη Γαλλία ή «#abusefreeindia» στην Ινδία.

«#TakeAKnee»


Τον Σεπτέμβριο του 2017 το hashtag «#TakeAKnee» πυροδότησε 1,2 εκατ. tweets μέσα σε διάστημα μόλις 3 ημερών. Ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την απόφαση των παικτών του NLF να γονατίζουν στη διάρκεια του εθνικού ύπνου πριν από κάθε αγώνα του αμερικανικού ποδοσφαίρου. Το κίνημα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, από τον Κόλιν Κάπερνικ, σε μια προσπάθειά του να διαμαρτυρηθεί για τη ρατσιστική αδικία. Ο ίδιος είχε δηλώσει, τότε, ότι η αστυνομική βιαιότητα είναι από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα στην αμερικανική κοινωνία. Ωστόσο, αρκετοί οπαδοί του αθλήματος, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δυσαρεστήθηκαν με τη συγκεκριμένη κίνηση εκτιμώντας ότι προσβάλλει το Σύνταγμα της χώρας.

«#Covfefe»


Τι σημαίνει «covfefe»; Ο χαμός γύρω από αυτή τη λέξη με το απροσδιόριστο νόημα ξεκίνησε όταν στις 31 Μαΐου το βράδυ, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο twitter του «παρά τη συνεχή αρνητική covefe», χωρίς ποτέ να τελειώσει την πρότασή του, γιατί πήγε για ύπνο, όπως ενημέρωσε την επόμενη μέρα ο Λευκός Οίκος. Και ενώ από την Ουάσινγκτον μέχρι το Λονδίνο και από το Πεκίνο μέχρι τη Μόσχα η λέξη αυτή ήταν hashtag πρώτης γραμμής, ουδείς κατάφερε να μάθει το πραγματικό νόημά της μέχρι σήμερα. Όπως, μάλιστα, είχε αποκαλύψει ο πρώην γραμματέας του Λευκού Οίκου Σιν Σπάισερ, «μόνο ο πρόεδρος και ελάχιστοι εκ των συμβούλων του γνωρίζουν το πραγματικό νόημά της». Σε κάθε περίπτωση το hashtag «#covfefe» χρησιμοποιήθηκε 1,4 εκατ. φορές μέσα σε ένα και μόνο 24ωρο.

«#Third_debate»


Τον Μάιο, στις προεδρικές εκλογές του Ιράν, άρχισε να χρησιμοποιείται το hashtag «#Third_debate», προκειμένου να σχολιαστούν οι τηλεμαχίες μεταξύ των 6 υποψηφίων, την ώρα που το twitter απαγορευόταν σε ολόκληρη τη χώρα. Και όμως, μέχρι το τέλος της 12ηςς Μαΐου, της ημέρας δηλαδή που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, αυτό το hashtag είχε χρησιμοποιηθεί 150.000 φορές από τους χρήστες στο Ιράν, που ήθελαν να μάθουν τους μισθούς των υπαλλήλων του δημαρχείου μετά την ανάρτηση μιας πολυτελούς έπαυλης η οποία ανήκε στον ευρύτερο κύκλο του συντηρητικού, τότε, υποψηφίου και ξανά προέδρου της χώρας Χασάν Ρουχανί.

«#YemenInquiryNow»


Τον Σεπτέμβριο, το τηλεοπτικό κανάλι Al-Masirah TV ενθάρρυνε το κοινό του να κάνει αναρτήσεις στο twitter του hashtag «#YemenInquiryNow» προκειμένου να πληροφορηθεί ολόκληρος ο κόσμος την ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο αποκλεισμός της Υεμένης από μια πολύπλευρη συμμαχία που δημιούργησε η Σαουδική Αραβία είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των τροφίμων, της βοήθειας, των φαρμάκων κα των καυσίμων, που άφησε εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με τις ασθένειες και την πείνα. Οι 120.000 φορές που αναρτήθηκε το hashtag αυτό την 25η Σεπτεμβρίου είχε σαν αποτέλεσμα πολλά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου να ασχοληθούν με τις αναμέτρητες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώνονται στη χώρα, και να γίνει μαζική έκκληση για αξιόπιστη διεθνή έρευνα σχετικά με αυτή την τραγωδία. Τα περισσότερα σχετικά hashtag επέκριναν τη Σαουδική Αραβία για την απερίσκεπτη ενέργειά της, αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη για την αδιαφορία τους, ενώ συνοδεύονταν από φωτογραφίες υποσιτισμένων παιδιών.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα