Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Λευτέρης Αυγενάκης: «Με ή χωρίς ΔΝΤ το «παραμύθι» του Μαξίμου δεν θα αλλάξει»

Καθαρή έξοδος υπάρχει μόνο στη φαντασία του κ. Τσίπρα», επισημαίνει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας ότι «θα συνεχιστεί η εποπτεία, αλλά θα ονομάζεται παρακολούθηση».

Ο κ. Αυγενάκης εξηγεί ότι η Ελλάδα, δυστυχώς, παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις των αγορών.  «Οποιοδήποτε “φτέρνισμα” των αγορών, σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε “πνευμονία” για την Ελλάδα», υποστηρίζει.

Σχετικά με το υπερπλεόνασμα της κυβέρνησης αντιτείνει ότι «η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου το 2017,
είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να απολογείται η κυβέρνηση και όχι να πανηγυρίζει, γιατί οφείλεται αποκλειστικά στη συνειδητή επιλογή της να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Τέλος, στα εσωκομματικά και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές διαμηνύει ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοιχτά
γραμμάτια με κανέναν», και «δεν θα μείνουμε εγκλωβισμένοι σε «πρέπει και επιβάλλεται». Υποστηρίζει ότι «δεν
μοιράζουμε χρίσματα. Θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για τις τοπικές κοινωνίες»

1. Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κύριε Αυγενάκη με ένα ζήτημα που απασχόλησε αυτή την εβδομάδα την επικαιρότητα και έσπειρε ζιζάνια στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, την πώληση μερικών λιγνιτικών μονάδων. Γιατί η ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ζημιώνει τη χώρα και τη ΔΕΗ;

H Κυβέρνηση έρχεται με όρους επείγοντος να εκποιήσει τρεις λιγνιτικές μονάδες και μια άδεια της ΔEH. Το επιχειρεί βεβιασμένα, χωρίς κανένα ουσιαστικό πρόγραμμα, χωρίς στοιχειώδες όραμα για το ενεργειακό αποτύπωμα. Εξαπατά τους πολίτες, κλείνοντας το μάτι σε πιθανούς αγοραστές λιγνιτικών μονάδων. Γιατί στους αγοραστές υπόσχεται κέρδη, αδιαφορώντας, όμως, για την καταστροφική ζημία που θα προκαλέσει στη ΔΕΗ και την υψηλή τιμή ρεύματος που θα κληθεί να επιβάλει. Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση χρεώνει την κοινωνία και ζημιώνει τη χώρα. Οδηγεί νομοτελειακά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε αύξηση και ταυτόχρονα υπονομεύει το μέλλον της ΔΕΗ. Την οδηγεί ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε το σχέδιο της Κυβέρνησης Σαμαρά για τη «μικρή ΔΕΗ». Μιλούσε για δήθεν «εθνικό έγκλημα», ενώ το σχέδιο εκείνο οδηγούσε τουλάχιστον σε μια μεγάλη Δ.Ε.Η. με το 70% της αγοράς.

2. Στα οικονομικά ζητήματα, αυτό που μονοπωλεί το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα είναι αν πράγματι θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα όπως υποστηρίζει ο πρωθυπουργός. Εσείς τι πιστεύετε ότι θα συμβεί;

Καθαρή έξοδος υπάρχει μόνο στη φαντασία του κ.Τσίπρα. Ακόμη και ο Επίτροπος Μοσκοβισί -ο οποίος είναι θετικά διακείμενος προς την κυβέρνηση- δηλώνει τώρα ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της» και ο κ. Τσακαλώτος έχει προαναγγείλει ένα «Πρόγραμμα Μεταμνημονιακής Παρακολούθησης». Μόλις προχθές ο κ. Juncker είπε ότι «τελειώνει το πρόγραμμα υποστήριξης της Ελλάδας» δηλαδή τα δάνεια των εταίρων μας και η χώρα θα πρέπει να βγει στις αγορές και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα προφανώς θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί». Θα συνεχιστεί λοιπόν η εποπτεία, αλλά θα ονομάζεται παρακολούθηση. Αν υπήρχε έξοδος από τα Μνημόνια τον Αύγουστο, γιατί να υπάρχουν νέα μέτρα και μάλιστα με πιο σκληρά μέτρα το 2019 και το 2020; Προφανώς και θα ήταν εφικτό αλλά όχι με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

3. Πιστεύετε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας ή όχι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα; Και γιατί;

Με ή χωρίς ΔΝΤ το «παραμύθι» του Μαξίμου δεν θα αλλάξει. Ο κ. Τσίπρας παρέσυρε τη χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια. Είτε συμμετέχει το ΔΝΤ, είτε όχι, ο Τσίπρας πάλι θα πανηγυρίζει!

4. Η ΝΔ συμφωνεί με τον κ. Στουρνάρα ότι η χώρα μετά το τέλος του Προγράμματος χρειάζεται μια προληπτική γραμμή στήριξης;

Δυστυχώς, σήμερα, αγωνιζόμαστε φτωχότεροι, λιγότεροι, και καταχρεωμένοι, με μια κοινωνία κουρασμένη για να βρεθούμε εκεί που ήμασταν το 2014. Και συζητάμε για το πως θα είναι η επόμενη μέρα. Η Κυβέρνηση λέει ότι θα υπάρχει μια «καθαρή έξοδος» από το τρίτο Μνημόνιο, γεγονός που εξυπηρετεί το κομματικό της αφήγημα, αλλά δεν εξυπηρετεί τη χώρα.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είναι ακόμη ευάλωτη. Κι αυτό γιατί το τέταρτο Μνημόνιο έχει υπογραφεί από την στιγμή, δια χειρός Τσίπρα – Καμμένου που η σημερινή Κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις που πηγαίνουν πέρα από τον Αύγουστο του 2018. Επιπλέον, το κόστος δανεισμού ανεβαίνει, καθώς υποκαθίσταται ένας φθηνός δανεισμός από τον ESM, με ακριβό δανεισμό από τις αγορές. Και τέλος η Ελλάδα, δυστυχώς, όπως είδατε, παραμένει ευάλωτη στις αναταράξεις των αγορών.

Οποιοδήποτε φτέρνισμα των αγορών, σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε πνευμονία για την Ελλάδα, η οποία όσο δεν αποκτά ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, τόσο θα είναι ευάλωτη σε πιέσεις. Και, αντί να μιλήσουμε για αυτά τα ζητήματα, αντί να πούμε ανοιχτά την αλήθεια στον ελληνικό λαό, η Κυβέρνηση προτιμά να διχάζει τους πολίτες.

5. Πολλή συζήτηση γίνεται για το υπερπλεόνασμα. Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση για αυτό;

Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου το 2017, είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να απολογείται η Κυβέρνηση και όχι να πανηγυρίζει. Και αυτό διότι οφείλεται αποκλειστικά στη συνειδητή επιλογή της να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, να επιδοθεί σε ανελέητο κυνήγι κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, αλλά και να διευρύνει την εσωτερική στάση πληρωμών, σε αναπτυξιακά κρίσιμους τομείς, όπως είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Είναι, δηλαδή, αποτέλεσμα της ανερμάτιστης οικονομικής πολιτικής που συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, διογκώνει το ιδιωτικό χρέος και υπονομεύει τους αναπτυξιακούς στόχους.

6. Ας περάσουμε στα εθνικά θέματα. Κατηγορείτε την κυβέρνηση για ερασιτεχνισμό και διγλωσσία σε αυτά, τόσο για το Σκοπιανό, όσο και για τα ελληνοτουρκικά. Δεν θα έπρεπε να τηρούνται πιο χαμηλοί τόνοι στα ευαίσθητα εθνικά θέματα;

Ασφαλώς. Αλλά οφείλουν οι κύριοι της Κυβέρνησης, να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι με αυτά που κάνουν εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, δοκιμάζουν τις σχέσεις μας με συμμάχους και -κυρίως- τραυματίζουν την υπερηφάνεια και το αίσθημα ασφάλειας. Όσο παραμένουν ακόμα στην Κυβέρνηση, ας δείξουν τουλάχιστον στοιχειώδη σοβαρότητα στα εθνικά θέματα.
Και βέβαια ποια Κυβέρνηση; Σε κανένα από τα εθνικά θέματα δεν υπάρχει καμία ενιαία κυβερνητική θέση. Δεν υπάρχει καν κυβερνητική πλειοψηφία πίσω από τις θέσεις που εκφράζονται. Και όταν δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία σε τόσο κρίσιμα ζητήματα, δεν υπάρχει Κυβέρνηση. Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου τελεί σε κατάρρευση. Είναι μια βαθειά διχασμένη κυβέρνηση, ακόμη και στα εθνικά μας ζητήματα.

Και τελευταία πράξη είναι το φιάσκο με τις φρεγάτες. Θα πρέπει να καταλάβουν οι κύριοι της Κυβέρνησης, ότι η εξωτερική πολιτική και η εθνική άμυνα δεν είναι παιχνίδι. Είναι αδιανόητο να βάλλεται το κύρος της χώρας από την ανεπάρκεια και τον ερασιτεχνισμό τους.

7. Απέναντι στην αναθεωρητική ρητορική του Ερντογάν και την επεκτατική του στόχευση, τι μπορεί να κάνει η Αθήνα;

Η τουρκική προκλητικότητα είναι αποτέλεσμα μιας μακράς αναθεωρητικής και διεκδικητικής στρατηγικής. Στο διάστημα που ακολουθεί δεν αποκλείεται ένας εθνικιστικός ανταγωνισμός στο εσωτερικό της Τουρκίας, γι’αυτό ακριβώς είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση τις ευθύνες της. Δεν μπορεί σε κρίσιμα ζητήματα να μην υπάρχει ενιαίο κέντρο αποφάσεων, να επικρατεί σύγχυση, να εκπέμπονται αντιφατικά μηνύματα.

Η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία. Δεν μπορεί, όμως, να δεχτεί ούτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ούτε πολιτικές που αντιβαίνουν στους κανόνες καλής γειτονίας και η ΝΔ, ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση είναι εξαιρετικά προσεκτική και κάνει ό,τι περνά από το χέρι της ώστε να συμβάλει εποικοδομητικά στην αποκλιμάκωση της έντασης. Από εκεί και πέρα είναι αυτονόητη υποχρέωση μας να επισημαίνουμε τα τραγικά λάθη στη διαχείριση της κατάστασης λόγω της ανερμάτιστης πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

8. Ετοιμάζετε οργανωτικά το κόμμα σας για εθνικές εκλογές; Κατά πόσο έχει προχωρήσει η κατάρτιση των ψηφοδελτίων ανά εκλογικές περιφέρειες;

Ήδη το κόμμα βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα! Με ρωτάτε για το αυτονόητο. Η ανανέωση για την Παράταξή μας είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία πραγματώνεται μέσα από τη συνεργασία παλιών και έμπειρων στελεχών μας με νέα και δυναμικά που προστίθενται στο έμψυχο δυναμικό του κόμματός μας. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ανανέωση στα ψηφοδέλτια μας. Έχει, άλλωστε, δεσμευθεί για αυτό ο Πρόεδρος της ΝΔ. Και αυτό αφορά όλες τις περιφέρειες.

9. Στις 13 Μαΐου έχουμε εκλογές από τη βάση για τις οργανώσεις της ΝΔ. Τι προσδοκά να προσκομίσει από αυτές η ηγεσία της ΝΔ;

Οι διαδικασίες για τις εσωκομματικές εκλογές προχωράνε και στις 13 Μαΐου, τα μέλη μας θα εκλέξουν τα στελέχη μας σε τοπικό επίπεδο και τους συνέδρους για το 12ο Τακτικό Συνέδριο. Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι έχουμε πολλές νέες εγγραφές μελών και πάνω από 100χιλιάδες ανανεώσεις. Είμαστε ένα κόμμα ανοιχτό στους πολίτες. Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε πράξη τη δέσμευσή του: Το Κόμμα ανήκει στα μέλη του. Την ίδια ώρα που μιλάμε για δημοκρατικές διαδικασίες, πείτε μου ποιο κόμμα σήμερα έχει εμπιστευθεί τα μέλη του και έχει κάνει ανοιχτές δημοκρατικές αρχαιρεσίες, με καταστατική συνέπεια, παντού; Μη μου πείτε η αριστερά..

10. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές κυριαρχεί η άποψη να μη δοθούν χρίσματα; Στις μεγάλες πόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις μεγάλες περιφέρειες που το μήνυμα είναι πολιτικό, θα δοθούν χρίσματα;

Σε ότι αφορά τα «χρίσματα». Καταγράφουμε το ενδιαφέρον των προσώπων ανεξαρτήτως αν είναι μέλη ή όχι του κόμματός μας. Αναζητούμε τους καλύτερους. Πρόσωπα ικανά και χρήσιμα για την κοινωνία και τους δημότες. Και αυτό αφορά όχι μόνο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Αφορά επί παραδείγματι από το Ηράκλειο μέχρι τη Θεσπρωτία και από τη Χίο μέχρι την Ηλεία. Προσωπικότητες που θα ενώσουν και θα παράξουν χρήσιμο έργο για τον τόπο τους. Δεν μοιράζουμε χρίσματα. Θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για τις τοπικές κοινωνίες. Όπως έχω ξαναπεί: Δεν θα μείνουμε εγκλωβισμένοι σε «πρέπει και επιβάλλεται», ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανοιχτά γραμμάτια με κανένα.

Είπε για:

Αλέξης Τσίπρας: Ψεύτης και ανίκανος. Γατζωμένος στην καρέκλα προσπαθεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα για τους «μεγάλους», να ικανοποιήσει την κομματική πελατεία, και να κάνει το άσπρο μαύρο.
Πάνος Καμμένος: Ανερμάτιστος, ερασιτέχνης και κατώτερος των περιστάσεων. Βουτηγμένος σε σκάνδαλα, εξαρτάται από τον κ.Τσίπρα κι εκείνος τον εκβιάζει με την κατάρρευση της Κυβέρνησης.
Νίκος Κοτζιάς: Εκτός πραγματικότητας. Μπερδεύει τη σκιά του, με το πραγματικό του «μέγεθος».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα