39ο Σπάρταθλον: Αξιοσημείωτος τερματισμός τριών γυναικών στην πρώτη δεκάδα

Ολοκληρώθηκε με μεγάλες συγκινήσεις το 39ο Σπάρταθλον, το  χρονικό των 36 ωρών, με  τον  τερματισμό του πρώτου νικητή, Φώτη  Ζησιμόπουλο (no. 275), που κάλυψε την απόσταση των 245 km στον πολύ καλό χρόνο των 21 ωρών 57 λεπτών και 20 δευτερολέπτων, ισοφαρίζοντας ένα από τα ιστορικά ρεκόρ που είχε σημειώσει ο Γιάννης Κούρος το 1986.

Δεύτερος  ήταν ο  Brunner Radek (no. 123) από την Τσεχία,  τρίτος, Sumny Milan (no. 100), επίσης από την Τσεχία αλλά και  ο  τέταρτος Penalba Lopez Ivan(no. 131) από την Ισπανία, ενώ  πέμπτος τερμάτισε ο Λετονός Vacvagaris Matiss (no. 107) και στην έκτη θέση ακολούθησε ο επίσης Τσέχος, Horcicka Jiri (no 233).

Στην έβδομη θέση τερμάτισε η Dzaviza Dianna (no. 205), από την Αυστρία, όντας και η πρώτη γυναίκα αθλητής, στην όδοη θέση ο De Las Heras Monforte Nicolas (no.150) από την Ισπανία, στην ένατη η Maraz Zsusanna (no. 156) από την Ουγγαρία και την δεκάδα συμπλήρωσε η Honkala Noora (no. 156) από τη Φινλανδία.

Αξιοσημείωτος είναι ο τερματισμός τριών γυναικών , στην πρώτη δεκάδα του αγώνα, τονίζοντας έτσι την ηχηρή γυναικεία παρουσία στις υπεραποστάσεις, καθώς και τη προσήλωση τους για τον ιστορικό αυτό αγώνα.

Από τις ελληνικές συμμετοχές, την τριάδα ανδρών συμπλήρωσαν, ο συναθλητής του Ζησιμόπουλου, Γιώργος Γκάτσιος (no. 74) 24oς στη γενική κατάταξη και ακολούθησε ο Εμμανουήλ Κωνσταντουλάκης  (no.246), 34oς στη γενική.

Παράλληλα και οι Ελληνίδες έδωσαν για ακόμη μια φορά το παρών τους στον αγώνα, με την τριάδα γυναικών να  συμπληρώνουν  η  Σταυρούλα Μπάκα  (no. 178), 80η στη γενική, η Μαρία Σταμούλη (no. 190), 156η και η Ειρήνη Γιάννε  (no.27), 167η.

Λίγο πριν την παρέλευση των 36 ωρών, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα, είχε ξεκινήσει και χτυπούσε ρυθμικά παλαμάκια συνοδεύοντας τους καταπονημένους αθλητές στα τελευταία μέτρα του αγώνα.

Συγκλονιστική ήταν και η στιγμή κατά την οποία, τερμάτισαν οι δύο Ελληνίδες αθλήτριες, Μαρία Σταμούλη και Ειρήνη Γιάννε, οι οποίες αμέσως μετά τον τερματισμό τους καταχειροκροτήθηκαν από το λαό της Σπάρτης που αποχαιρετούσε το αγωνιστικό σκέλος του 39ου Σπάρταθλον

Σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, ο δήμαρχος της πόλης, Πέτρος Δούκας, σε μια λαμπρή τελετή απένειμε αναμνηστικά διπλώματα στην πρώτη εξάδα του αγώνα σε άνδρες και γυναίκες.

Το άκουσμα του εθνικού ύμνου συγκίνησε, όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης, αλλά και όλους τους αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στο Σπάρταθλον, προερχόμενοι από 49 χώρες του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του συνδέσμου,  Βαγγέλης Πολυμέρης , αφού συνεχάρη όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στο 39ο Σπάρταθλον, και αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο Σπάρτης για την πολύτιμη βοήθεια του, ανανέωσε το ραντεβού όλων για το 40ο Σπάρταθλον το οποίο θα λάβει ΄χώρα το τελευταίο Σαββαροκύριακο του Σεπτεμβρίου του 2022.

Θα αποτελούσε μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε στην αστείρευτη προσφορά των συνοδών, όπου σε όλη την διάρκεια της νύχτας, δεν έπαψαν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των αθλητών οι ανάγκες των οποίων αυξάνονταν, καθώς λιγόστευαν τα χιλιόμετρα που απέμεναν για τον τερματισμό τους.