42 ευρώ λιγότερα τον Ιανουάριο στα οικιακά τιμολόγια | ilektriko revma

Ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Της Ειρήνης Μπέλλα

Με νέα μέτρα ελάφρυνσης στην Ενέργεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ύψους 395 εκατ. ευρώ για το μήνα Ιανουάριο, απαντά η κυβέρνηση στην ακρίβεια.

Εκτός της πανδημίας, η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Για το Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε σε άμεση προτεραιότητα, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν καλά πως ό,τι πλήττει την τσέπη του πολίτη, πλήττει και την εικόνα της κυβέρνησης.

Δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού είναι με τα μέτρα αυτά να καλυφθεί σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς Ενέργειας για τον Ιανουάριο, ενώ η κυβέρνηση θα παρακολουθεί το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του. Τον Φεβρουάριο θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και θα επανακαθοριστούν οι τιμές επιδότησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι σύντομα το πρόγραμμα αυτό να πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που θα αφορά συνολικά την εξοικονόμηση Ενέργειας. Δηλαδή θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. 

Τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προβλέπουν η μέση μηναία ενίσχυση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο, να ανέλθει στα 42 ευρώ . Η επιδότηση θα καλύψει 4.200.000 παροχές κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα από εμβαδόν και εισοδηματικά κριτήρια όπως αποτυπώνονται στο Ε1, και θα επεκταθεί και στο φυσικό αέριο με τη χορήγηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα καλύπτοντας 540.000 οικιακούς καταναλωτές.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ συνολικά για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση. Επέκτεινε τα μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που επίσης πλήττονται από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην Ενέργεια. Με αυτή την στήριξη των επαγγελματιών και του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας, στοχεύει στο να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και να αποτρέψει τη μετακύλιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην κατανάλωση. Τα 395 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τα μέτρα ανακούφισης για την ηλεκτρική ενέργεια

  • Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 €/MWh 
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 €/MWh 
  • Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/MWh, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης. H μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh. 

Η συνολική αξία της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 157 εκατ. ευρώ.

Κλίμακα kWh/μήνα % κάλυψης αύξησης Επιδότηση Κόστος Μέτρου (Ιανουάριος)  
0-150 80% 160 €/MWh 157εκατ. € 
151-300 60% 120 €/MWh 
ΚΟΤ 0-300 90% 180 €/MWh 

Για την ηλεκτρική ενέργεια για αγροτικά εμπορικά βιομηχανικά και επαγγελματικά τιμολόγια, τα μέτρα προβλέπουν: 

  • Θα επιδοτηθούν οριζόντια όλα τα μη οικιακά τιμολόγια ανεξαρτήτως μεγέθους και επιπέδου τάσης (Χαμηλή, Μέση, Υψηλή Τάση). 
  • Η επιδότηση θα ανέλθει στο 50% του αυξημένου κόστους και αφορά όλη τη μηνιαία κατανάλωση. Η μοναδιαία τιμή της επιδότησης ορίζεται σε 65€/MWh. 
  • Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ. 
  • Από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 ισχύει και η αναστολή της πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. 
  • Από τον Φεβρουάριο και μετά, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.
Κατηγορία Καταναλωτών  Συνολική Επιδότηση 
Επαγγελματικά ΧΤ 74.128.994 € 
Επαγγελματικά ΜΤ <13 GWh 41.562.529 € 
Επαγγελματικά ΜΤ >13 GWh 8.226.919 € 
Βιομηχανικά ΥΤ 2.697.917 € 
Αγροτικά ΧΤ 5.528.916 € 
Αγροτικά ΜΤ 611.672 € 

 Η επιδότηση στο φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο σε οικιακά τιμολόγια η επιδότηση από την κυβέρνηση θα ανέλθει σε 20€ ανά θερμική MWh για όλους του παρόχους, και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αφορά 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Θα δοθεί και επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ύψους 20€ ανά θερμική MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση στους πελάτες της, και θα ζητηθεί η αντίστοιχη στήριξη από τους υπόλοιπους παρόχους σε συνεργασία μαζί της.

Το συνολικό ύψος της επιδότησης από την κυβέρνηση και την ΔΕΠΑ θα ανέλθει σε 54 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο, όπου η χονδρική τιμή φυσικού αερίου εκτιμάται στα 114 €/Mwh.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα και θα προσαρμόζεται η μοναδιαία τιμή της επιδότησης.

Για το φυσικό αέριο σε μη οικιακά τιμολόγια επεκτείνεται η επιδότηση του φυσικού αερίου από την κυβέρνηση σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη Βιομηχανία, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων.

Για τον Ιανουάριο του 2022 η επιδότηση ανέρχεται στα 30 €/MWh. Η συνολική ενίσχυση θα ανέλθει σε 51εκατ. ευρώ για το μήνα Ιανουάριο.