Πολλές φορές όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες αποφάσεις, επιλέγουμε την επιλογή που μας προξενεί το λιγότερο φόβο, δηλαδή την επιλογή που θεωρούμε ότι παρουσιάζει τον μικρότερο κίνδυνο. Η αλήθεια είναι όμως ότι όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες αποφάσεις, όλες οι επιλογές παρουσιάζουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο.

Είναι άσκοπο να ψάχνουμε να βρούμε την ευκολότερη επιλογή. Απλά δεν υπάρχει, γι’ αυτό και η απόφαση είναι δύσκολη. Το πιο σημαντικό όταν παίρνεις μια δύσκολη απόφαση είναι να μπορείς μετά με τις πράξεις σου να παραμείνεις συνεπής με την απόφασή σου. Αυτό σημαίνει ότι όταν παίρνεις δύσκολες αποφάσεις, μην αξιολογείς εξωτερικούς παράγοντες αλλά τον εαυτό σου.

Τι χρειάζεται να ακούσεις όμως πριν πάρεις μια απόφαση

1. Δοκίμασέ το

Κάθε φορά που δοκιμάζεις κάτι, κάθε φορά που παίρνεις ένα ρίσκο, ακόμα και αν είναι μικρό και καλά υπολογισμένο, αυξάνεις τις πιθανότητες να πας τη ζωή σου στην κατεύθυνση που επιθυμείς. Αυξάνεις την πιθανότητα να φέρεις στη ζωή σου ωραία πράγματα. Όταν δοκιμάζεις να κάνει κάτι, το αποτέλεσμα δεν είναι ποτέ σίγουρο. Αλλά είναι σίγουρο ότι αν δε δοκιμάσεις δε θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να κάνεις το πρώτο βήμα, να βγεις από τη ζώνη της βολής σου και να ακολουθήσεις τα όνειρά σου.

2. Κάνε αυτό που εσύ νομίζεις ότι είναι σωστό

Μερικές φορές απλώς δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Μερικές φορές μία απόφαση που είναι σωστή για εμένα είναι λανθασμένη για εσένα, και αντίστροφα. Καθένας ακολουθεί το δικό του μοναδικό μονοπάτι. Ποιο είναι το δικό σου μονοπάτι; Ζωγράφισε τον χάρτη της ζωής σου παίρνοντας τις δικές σου μοναδικές αποφάσεις, κάνοντας αυτό που εσύ θεωρείς σωστό, βάση της προσωπικότητάς σου, των αξιών, των προσδοκιών και των ονείρων σου. Προχώρησε με εμπιστοσύνη προς αυτή την κατεύθυνση.

3. Εμπιστέψου το ένστικτό σου

Το ένστικτό σου είναι η μοναδική σου φυσική αντίδραση προς τον εσωτερικό σου αλλά και τον εξωτερικό κόσμο. Είναι το συναίσθημα που αισθάνεσαι στο στομάχι σου, το φτερούγισμα στην καρδιά σου, την ανατριχίλα στη ραχοκοκαλιά σου. Το ένστικτό σου είναι ο οδηγός σου στη ζωή όταν οι πληροφορίες που έχεις με τη λογική δεν είναι αρκετές για να βγάλεις νόημα ή για να πάρεις μια λογική απόφαση.

4. Τι είδους βοήθεια χρειάζεσαι από εμένα; 

Αυτή η ερώτηση πηγαίνει παραπέρα από το τυπικό «πώς μπορώ να σε βοηθήσω;», το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι «μπορεί όμως και να μη μπορώ να σε βοηθήσω». Με αυτή την ερώτηση ο άλλος αναγνωρίζει ότι στην πορεία σου να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου μπορεί να χρειάζεσαι τη βοήθεια αγαπημένων σου προσώπων. Η βοήθεια που επιθυμείς μπορεί να είναι συναισθηματική. Ο φίλος που σε στηρίζει και σου δηλώνει το παρόν αναγνωρίζει ότι δε χρειάζεται να είναι μοναχικό το ταξίδι σου και είναι πρόθυμος να βοηθήσει.

5. Δεν έχω να σου δώσω κάποια καλύτερη συμβουλή

Καλό είναι να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνο εσύ που δεν έχεις τη μία, μοναδική και σωστή απάντηση! Με αυτή τη δήλωση ο άλλος αναγνωρίζει ότι δεν είναι ξερόλας, ότι δεν υπερτιμάει τον εαυτό του και δεν υποτιμάει εσένα. Αναγνωρίζει ότι έχεις να πάρεις μία δύσκολη απόφαση και ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι σε αυτά που σκέφτηκες ήδη- επειδή αυτά που σκέφτηκες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Απλώς δεν υπάρχει εγγύηση για το αποτέλεσμα. Ίσως λοιπόν και να ξέρεις εσύ καλύτερα. Αλλά ποτέ δε θα ξέρεις ποια θα είναι η εξέλιξη αν δεν κάνεις πρώτα την προσπάθεια.

6. Ο ουρανός είναι το όριο

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τις δύσκολες αποφάσεις και το να πάρει κανείς ένα ρίσκο με την ανοησία και την επικινδυνότητα. Παρόλα αυτά, αν δεν πάρει ποτέ κανείς κανένα ρίσκο, δεν θα υπάρξει κανένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα. Παίρνω ένα ρίσκο σημαίνει ότι βλέπω ευκαιρίες γύρω μου για να πετύχω- και όχι καταδικάζω τον εαυτό μου σε αποτυχία. Πριν πάρεις ένα ρίσκο πάρε πρώτα πληροφορίες, κάνε ένα γενικό πλάνο, βασίσου σε ένα λογικό σχέδιο, ακολούθησε το σχέδιο δράσης σου και, πάνω απ’ όλα, να έχεις εμπιστοσύνη ότι μπορείς να βασιστείς στις δυνάμεις σου και να πετύχεις.