Ο Χάρτης που εξαφάνισε Καστελόριζο και Κρήτη (pic)-Αυστηρή αντίδραση Αθήνας-«Μήνυμα» της Κομισιόν στην Τουρκία | YAVUZ2 e1594799813286

Το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη ανάρτησε ο Τσαγατάι Ερτζίγες, αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων της Τουρκίας στον λογαριασμό του, στο twitter. Μάλιστα διερωτάται γιατί η όριό-γραμμή δεν κατεβαίνει νότια της Κρήτης όπως έδειχναν παλαιότεροι χάρτες.

Σύμφωνα με τον χάρτη που βγήκε στη δημοσιότητα, φαίνονται τα σημεία που κήρυξαν ΑΟΖ Τουρκία-Λιβύη και βρίσκονται ακριβώς δίπλα στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα ο χάρτης δείχνει πως: Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.

Tο σημείο C-D-E  αποτελεί την διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά η Τουρκία προβάλλει μόνο τις αξιώσεις της σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο. Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, δεξιά και νότια της Κρήτης.

Δείτε την ανάρτηση:

Αυστηρή αντίδραση της Αθήνας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας, μετά την προκλητική ανακοίνωση του τούρκικου υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία κάνει λόγο για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής».

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, έκανε λόγο για τεχνάσματα της γειτονικής χώρας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως είναι «θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» επισημαίνοντας, την ίδια στιγμή ότι «οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

«αντί (σ.σ. η Τουρκία) να ομιλεί για τη θέση νησιών στη “λάθος πλευρά της μέσης γραμμής”, την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου» κατέληξε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.

Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου.

Κομισιόν: «Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο»

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, τονίζοντας πως η γειτονική χώρα οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, κατά τη διάρκεια του σχολιασμού της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας σχετικά με την μελλοντική οριοθέτηση της ΑΟΖ, θαλασσίων συνόρων και άλλων θεμάτων που φέρονται να παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, υποστήριξε πως «Γνωρίζετε ότι η ΕΕ έχει κατ’ επανάληψη τονίσει στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, να διατηρεί καλές σχέσεις με γειτονικές χώρες, καθώς και να αποφεύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις καλής γειτονίας ή την ειρηνική διευθέτηση διαφορών. Στο σημείο αυτό υπενθυμίζω ότι στις 15 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέστησε σαφή τη θέση του, ότι δηλαδή, η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαλόγου, οι σχετικές διαπραγματεύσεις να γίνονται καλή τη πίστει, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και πάντοτε στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας».


Λίγο αργότερα, ο ίδιος δημοσιογράφος ζήτησε τη θέση της Επιτροπής επί της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί εφεξής στο θέμα αυτό, με τον εκπρόσωπο να λέει:«Ό,τι διαφορές κι αν υπάρχουν, θα πρέπει πάντα εστιάζουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας και να επιλύουμε όλα τα δύσκολα θέματα ή τις διαφορές που υπάρχουν με διάλογο και διαπραγματεύσεις».