85η ΔΕΘ: Ανοικτός διάλογος για το μέλλον της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης | BMBF Rachel Thomas 09 08 20

Στον  ζωντανό – ανοικτό διάλογο για το μέλλον της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ελλάδα και Γερμανία,  αλλά  και στην αναζήτηση  των  περιθωρίων για περαιτέρω βελτίωση του συστήματος Εκπαίδευσης, που εφαρμόζει  η Ελλάδα, θα εστιάσει η  εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί  στη ΔΕΘ, στις 6 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Γερμανικό Περίπτερο 13.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο  Κοινοβουλευτικός υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας (BMBF)  Thomas Rachel(φωτό), ο οποίος θα απευθυνθεί στους συμμετέχοντες στη διοργάνωση με ψηφιακό μήνυμα, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία θα είναι τιμώμενη χώρα.

Παράλληλα,  ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Βούτσινος, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν οι  γενικοί  διευθυντές του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Δρ. Αθανάσιος Κελέμης και  του ΣΕΒ Αλέξανδρος Χατζόπουλος,

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης,  θα επικεντρωθεί στο πώς Ελλάδα και Γερμανία θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τη συνεργασία τους στην Επαγγελματική Εκπαίδευση καθώς και να εμπλουτίσουν το πεδίο ανταλλαγής ιδεών και τεχνογνωσίας.

Ταυτοχρόνως,  εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων θα αναφερθούν στον τρόπο, με τον οποίο η αγορά προσεγγίζει το ζήτημα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης,  ενώ θα αναλύσουν τα προβλήματα αλλά και τα οφέλη που αποκομίζουν όσες επιχειρήσεις επενδύουν στην Εκπαίδευση.

Επίσης, θα παρουσιάσουν βέλτιστες πρακτικές από τη συνεργασία τους με κρατικούς φορείς, ειδικότερα στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των νέων.

Στο πάνελ με τίτλο «Best Practices: η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση» θα συμμετέχουν ο διοικητής και πρόεδρος του  Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού του υπουργείου Εργασίας  Δρ. Σπύρος Πρωτοψάλτης,  ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΖΑ  Αθανάσιος Συριανός, το μέλος της Διοίκησης και διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Lidl Ελλάς Νικολέττα Κολομπούρδα, και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ανδριανός Μιχάλαρος,

Να σημειωθεί, ότι ο ελληνογερμανικός διάλογος στον τομέα της εκπαίδευσης έχει ξεκινήσει ήδη από το 2013, με στόχο την ένταση των μεταρρυθμίσεων και απώτερο σκοπό τη μείωση του υψηλού ποσοστού ανεργίας των νέων.

Διάλογος,  μέσω της εφαρμογής συστημάτων που προσφέρουν τη δυνατότητα της παράλληλης θεωρητικής και ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης, ώστε όσοι νέοι συμμετέχουν σε ανάλογα προγράμματα, να αποκτούν την πρώτη τους εργασιακή εμπειρία, όπως και το πρώτο τους εισόδημα.

Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο υλοποιεί πρότυπα προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης, βασισμένα στο μοντέλο της Διττής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και χρόνια στη Γερμανία, προγράμματα τα οποία προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Ο ΣΕΒ, ως ηγετικός φορέας εκπροσώπησης της ελληνικής επιχειρηματικότητας, δραστηριοποιείται, εδώ και χρόνια, στο πεδίο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, διαμορφώνοντας και καταθέτοντας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, θέσεις, αναλύσεις και προτάσεις πολιτικής.

Προτάσεις  για την απαιτούμενη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, και ιδιαίτερα σε σχέση με τις ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής μεταποίησης, και τη διευκόλυνση της μετάβασης των νέων στην αγορά εργασίας.

Υπενθυμίζεται  ότι στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θα παρουσιάσει τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, από το περίπτερο Α19 που θα βρίσκεται στο Εθνικό Γερμανικό Περίπτερο 13.