Για εμπλοκή στον θάνατο τουλάχιστον 10.000 κρατούμενων στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στούτχοφ, κατηγορείται μία 95χρονη γυναίκα.

Η Ίνγκριντ Φ. που ζει σε κέντρο φροντίδας του Πάινμπεργκ στα περίχωρα του Αμβούργου, εργαζόταν την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, ως γραμματέας του λοχαγού των SS, Μαξ Πάουλι, που ήταν διοικητής του στρατοπέδου από την μέρα της ίδρυσης του τον Ιούλιο του 1939 μέχρι και την εκκένωση του τον Απρίλιο του 1945.

Πρόκειται για μία όχι συνηθισμένη περίπτωση, καθώς πολύ λίγες γυναίκες έχουν δικαστεί και ακόμη λιγότερες έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στο Ολοκαύτωμα. Μάλιστα οι περισσότερες δίκες αφορούσαν γυναίκες που υπηρετούσαν ως στρατιωτικό προσωπικό στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και όχι ως γραμματείς.  

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η Ίνγκριντ Φ. «βοήθησε τους υπεύθυνους στο στρατόπεδο στη συστηματική δολοφονία Εβραίων, Πολωνών και Σοβιετικών κρατουμένων πολέμου, ενώ εργαζόταν ως στενογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου».

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το αν η 95χρονη γυναίκα θα δικαστεί, ενώ η ίδια επιβεβαιώνει ότι εργαζόταν στο στρατόπεδο του Στούτχοφ, ισχυρίζεται όμως ότι δεν γνώριζε για μαζικές δολοφονίες, μέχρι που αυτές έγιναν ευρέως γνωστές μετά την λήξη του πολέμου.

Το Στουτχόφ, ήταν ένα από τα πρώτα στρατόπεδα που ίδρυσαν οι Ναζί επί πολωνικού εδάφους. Δεν ήταν από τα μεγάλα, αλλά είχε την φήμη ενός από τα σκληρότερα και υπολογίζεται ότι στα χρόνια της λειτουργίας του έχασαν τη ζωή τους πάνω από 65.000 κρατούμενοι, στην πλειοψηφία τους Εβραίοι από την Πολωνία, αλλά και την Σοβιετική Ένωση.