Α. Γεωργιάδης: Επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα «βλέπει» η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη 4,1% φέτος και 6% το 2022. Διεθνείς φορείς και μεγάλοι επενδυτικοί Οίκοι διαβλέπουν επενδυτική έκρηξη. Υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων και funds, με τα οποία επικοινωνώ καθημερινά, εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σ’ ένα νέο επενδυτικό hot-spot και σπεύδουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.

Τι βλέπουν όλοι αυτοί; Μία Ελλάδα που έχει αλλάξει σε χώρα αξιόπιστη, σοβαρή και αποτελεσματική.

Το αποδεικνύουν:

  • η –τηρουμένων των αναλογιών– επιτυχής διαχείριση της πανδημικής κρίσης, πολύ καλύτερη από πολλές άλλες χώρες, θεωρητικά πιο άρτια οργανωμένες,
  • η δημιουργία φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις περιβάλλοντος μέσω της προώθησης τολμηρών μεταρρυθμίσεων, ακόμη και μέσα στην κρίση,
  • η βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων (από την 21η θέση στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ τον Ιούλιο 2019, η Ελλάδα είναι, πλέον, στην 3η θέση, και μάλιστα σε δύο σημαντικά Ταμεία, ΕΤΠΑ και ΕΚΤ, στην 1η),
  • η προώθηση μίας σειράς ψηφιακών καινοτομιών, όπως η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς,
  • η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα πληρέστερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο των «Financial Times» ότι πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο), και αναμένεται να συμβάλλει στην προέλκυση πλήθους ιδιωτικών επενδύσεων.

Η σημαντικότερη, ίσως, ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική Οικονομία και τις προοπτικές της είναι αυτή που προέρχεται από εταιρίες–παγκόσμιους κολοσσούς, όπως Microsoft, Pfizer, Cisco, Digital Realty και Volkswagen, που επέλεξαν τη χώρα μας, μεταξύ πολλών άλλων, για να εγκαθιδρύσουν data-centers, R & D και digital hubs.

Συνδετικός κρίκος όλων αυτών των επενδύσεων, πέραν φυσικά του υποστηρικτικού περιβάλλοντος σε πολιτικό και μακρο-οικονομικό επίπεδο, είναι το εξαιρετικά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, αυτή η μεγάλη «δεξαμενή» ταλέντων, που αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Το επιβεβαιώνουν στην πράξη οι ίδιες οι εταιρίες αυξάνοντας τον αριθμό των προσλήψεων πάνω από τον αρχικό τους σχεδιασμό.

Σημαντικές επενδύσεις προχωρούν, όμως, και σε άλλους τομείς της Οικονομίας με αιχμή την Ενέργεια, και δη τις ΑΠΕ, τα Φάρμακα, τα Τρόφιμα, τα Logistics, τις Υποδομές και, φυσικά, τον Τουρισμό, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη της Οικονομίας. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει, μετά από πολλά χρόνια, και για τη Βιομηχανία, για την οποία χαράξαμε και υλοποιούμε ολοκληρωμένη στρατηγική.

Συμποσούμενοι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, διάφορα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις ιδιωτικές επενδύσεις, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και ΣΔΙΤ, τις διαρθρωτικές αλλαγές, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας και την άμβλυνση της γραφειοκρατίας, καθώς και την αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες κατά 24 δισ. ευρώ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων αναμένεται να επιστρέψει στην Οικονομία, όλοι αυτοί είναι βάσιμοι λόγοι ώστε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι για την «επόμενη ημέρα».

Σ’ αυτήν θέλουμε να πάμε όλοι μαζί. Γι ‘ αυτό, όπως μέχρι τώρα στηρίξαμε ουσιαστικά τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, έτσι και τώρα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα επανεκκίνησης της Οικονομίας.

Μπορούμε, συνεπώς –το πιστεύω ακράδαντα–, με εργατικότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα όχι μόνο να υπερβούμε θετικά τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά και να επανεδραιώσουμε την ελληνική Οικονομία σε γερά θεμέλια με προοπτική 10ετιών. Με τη δημιουργική συμβολή όλων μας, μία νέα ελπιδοφόρος εποχή ξεκινά για την πατρίδα μας.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»