Στην κινεζική πόλη της Γουχάν θεωρείται ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της νόσου COVID-19, στα τέλη του 2019, και ο Αποστόλης Ζαούτσος που κατοικεί εκεί δήλωσε, την Πρωτοχρονιά, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, πως «δεν υπάρχουν μέτρα, είναι σαν να μην υπάρχει ο ιός».

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως η ανίχνευση των κρουσμάτων γίνεται μέσω ενός κωδικού που σκανάρεται και πρόσθεσε το εξής:

«Υπάρχει ένας κωδικός που πρέπει να σκανάρεις με το κινητό σου όταν μπαίνεις σε οποιονδήποτε χώρο και πρέπει να είναι πράσινος. Αν κάποιος ανιχνευτεί ως κρούσμα, τότε αυτόματα όλοι γίνονται κίτρινοι ή κόκκινοι που σημαίνει ότι δεν μπορείς να βγεις από το σπίτι σου ή δεν μπορείς να μπεις πουθενά. Δεν υπάρχει κάποια αστυνόμευση. Όσοι είναι πράσινοι, κυκλοφορούν χωρίς μέτρα παντού. Δεν μπορείς να περάσεις πουθενά χωρίς πράσινο κωδικό».

Στο αν έχουν ανοίξει τα καταστήματα, ανέφερε πως τα περισσότερα είναι πλέον ανοιχτά και εκείνα που παραμένουν κλειστά, είναι όσα πιθανώς έχουν χρεοκοπήσει. Επίσης τα θέατρα και οι κινηματογράφοι έχουν χαμηλή προσέλευση, κυρίως εξαιτίας του φόβου που νιώθει ακόμα ο κόσμος.

«Μέσα στην πόλη ζούμε μια κανονική ζωή πλέον, απλά δεν έχουμε ακόμα την δυνατότητα να μετακινηθούμε προς άλλες περιοχές ή να μας επισκεφτούν ξένοι τουρίστες, την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε.

Πάντως, ο κ. Ζαούτσος σημείωσε πως για την ανάσχεση της νόσου COVID-19, όποιος εισέρχεται στην Κίνα, μπαίνει σε καραντίνα για 21 ημέρες σ’ ένα ειδικά διαμορφωμένο ξενοδοχείο στον Πεκίνο ή στη Σανγκάη, αλλά και στο σπίτι του.

Τέλος, ο Έλληνας κάτοικος της Γουχάν δήλωσε:

«Νιώθουμε χαρούμενοι που είμαστε εδώ και απογοητευμένοι πως αντιμετώπισε ο κόσμος, στη Δύση, την πανδημία».