Αδ. Γεωργιάδης: Πολλά άλλα μέτρα, «όχι» μείωση ΦΠΑ | adonis georgiadis ypourgeio oikonomikon

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του σε αυτή τη νέα μεγάλη διεθνή κρίση που μας συμβαίνει», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην ακρίβεια.

«Είναι άλλο πράγμα το πλαφόν στη λιανική πώληση που απαγορεύει σε κάποιον να πουλήσει παραπάνω από 47 ευρώ και άλλο πράγμα η τιμή που πετυχαίνει έκαστος όταν πάει και αγοράζει περισσότερα του ενός PCR. Επαναλαμβάνω, το πλαφόν αφορά στην ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης. Μην το συγκρίνετε κάθε μέρα με το όποιο αποτέλεσμα του όποιου διαγωνισμού».

Και συνέχισε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο ΆδωνΙς Γεωργιάδης «Εμείς δεν έχουμε βάλει διατίμηση. Δεν είπαμε ότι το PCR θα κάνει 47 ευρώ. Είπαμε ότι δεν μπορεί να κάνει παραπάνω από 47 ευρώ».

«Η τιμή των 47 ευρώ βγήκε υπολογίζοντας το κόστος αγοράς από ένα εργαστήριο στη χονδρική τιμή του PCR συν τα λειτουργικά του έξοδα και το νόμιμο κέρδος, δηλαδή το θεμιτό κέρδος το οποίο πρέπει να βγάλει».

«Είμαι υπουργός όλων των Ελλήνων και με ενδιαφέρει να υπάρχουν και τα μικρά εργαστήρια, δεν μπορούμε να κρίνουμε μόνο με τα μέτρα των μεγάλων. Πέραν του οικονομικού σκέλους και τις θέσεις εργασίας, μας ενδιαφέρει και το υγειονομικό. Αν κλείσουν τα μικρά εργαστήρια μειώνονται οι χώροι που μπορείς να κάνεις PCR, αυξάνεται η αναμονή στα μεγάλα και άρα διογκώνεται το πρόβλημα».

Η κυβέρνηση έχει πολλά άλλα μέτρα, εκτός της μείωσης του ΦΠΑ, να θέσει σε κίνηση.

Για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ ο υπουργός σημείωσε ότι έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι και πολύ δύσκολη άσκηση ως προς το ποια προϊόντα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει. Ακόμη, συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει πολλά άλλα μέτρα να θέσει σε κίνηση.

Συγκεκριμένα ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε: «Εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα γίνει μείωση του ΦΠΑ. Είπα ότι εξετάζεται και αυτό το σενάριο. ‘Αλλο το εξετάζεται, άλλο το θα γίνει».

«Η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι και πολύ δύσκολη άσκηση ως προς το ποια προϊόντα θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει. ‘Αρα, δεν είμαστε καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση τώρα που μιλάμε».

«Έχουμε ακόμα πολλά άλλα μέτρα να θέσουμε σε κίνηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση. Είμαστε πάνω από το πρόβλημα και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του σε αυτή τη νέα μεγάλη διεθνή κρίση που μας συμβαίνει».