Αδερφός Ζακ Κωστόπουλου: «Στο σημείο της δολοφονίας, μου είπαν ότι αυτοκτόνησε» | 5404710 scaled

Η δίκη για την υπόθεση της δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου ξεκίνησε σήμερα και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε όταν έφτασε στο σημείο οι μάρτυρες του είπαν ότι ο αδελφός του αυτοκτόνησε! .

Ο αδελφός του Ζακ είπε ότι πέραν της οροθετικότητας, ο αδελφός του δεν αντιμετώπιζε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας ενώ τόνισε ότι έπινε κοινωνικά «όπως όλοι» και δεν γνώριζε να έκανε χρήση ναρκωτικών.

Η κατάθεση του μάρτυρα:

Πρ: Πείτε μας τι γνωρίζετε.
Ν. Κωστ.: Ήμουν στο εξωτερικό εκείνο το διάστημα. Πήρε η θεία μου και μου ανακοίνωσε πως ο Ζαχαρίας πήγε να κλέψει, πως είχε πάρει ναρκωτικά και πως είναι νεκρός. Έπαθα σοκ, πήρα το αεροπλάνο και ήρθα στην Ελλάδα. Μετά απο τηλέφωνα στον Ευαγγελισμό μου είπαν ότι δε βρέθηκαν ούτε κλειδιά πάνω του. Τις επόμενες δυο μέρες πήγα στο σημείο της δολοφονίας. Ρώτησα στις καφετέρειες, πείτε μου τι έγινε, γιατί θέλω να μάθω. Μου είπαν και τα δυο παιδιά οτι αυτοκτόνησε και με έδιωξαν. Δεν μου είπαν τίποτα, με έδιωξαν. Δουλεύουν εκεί, υποθέτω πως είχαν κάποια γνώση, αλλά είχα την αίσθηση ότι μου έλεγαν κάποιο ψέμα.

Πρ: Στο σημείο είδατε κάτι; Τι είπαν;
Ν. Κωστ.: Ότι αυτοκτόνησε. Ως προς τα κλειδιά που ψάχναμε, μας τα έδωσε ο άνθρωπος από το γραφείο τελετών και μου είπε ο άνθρωπος ότι βρέθηκαν στο τζιν του.

Πρ: Υπήρχε σκοπιμότητα; Όταν μπήκατε στο σπίτι, είχε πειραχτεί το σπίτι;
Ν. Κωστ.: Όχι, όχι, δεν εννοώ αυτό. Απλά υπήρχαν κλειδιά στην τσέπη του που δεν τα βρήκε κανείς, όπως τον αναπτήρα και το κινητό. Απλά μου έκανε εντύπωση.

Πρ: Την τελευταία εβδομάδα πριν το περιστατικό, καταλάβατε να έχει κάποιο πρόβλημα; Οικονομικό ή με παρέες;
Ν. Κωστ.: Όχι, ήταν πολύ χαλαρός. περάσαμε ένα μήνα μαζί και ήταν μια χαρά. Μιλήσαμε την Τετάρτη πριν το περιστατικό και μου είπε ότι ήταν καλά, και επειδή πιεζόμουν με το μεταπτυχιακό μου, είπε ότι «δεν σε φοβάμαι εσένα».

Πρ.: Θα σας ρωτήσω, ως αδερφός, αναφορικά με παραβατικό παρελθόν; Είχε συλληφθεί ποτέ;
Ν. Κωστ.: Όχι, όχι, ποτέ.

Πρ.: Πώς εξηγείτε ότι μπήκε εκεί;
Ν. Κωστ.: Ήταν φοβισμένος. Του είχαν επιτεθεί πολλές φορές στο παρελθόν και ο αδερφός μου έλεγε ότι «τρέχω γρήγορα και φεύγω». Δεχόταν συχνά επιθέσεις [ο μάρτυρας συγκινήθηκε]. Εννοώ με αυτό ότι ήταν ένα παιδί που είχε δεχτεί πολλά εκεί έξω, και ψυχολογικά και σωματικά. Απ’ ό,τι είδα προσπάθησε μάλλον να αισθανθεί ασφαλής κάπου και βρέθηκε σε λάθος σημείο.

Εισαγγ.: Είχε προβλήματα υγείας;
Ν. Κωστ.: Πέρα από την οροθετικότητα, που δεν θεωρείται και πλέον πρόβλημα υγείας, όχι. https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzackieohjusticewatch%2Fposts%2F363457305531252&show_text=true&width=500

Πρ.: Ερωτήσεις οι συνήγοροι;

Παπαρρούσου: Εσείς ζήσατε όλα τα περιστατικά, τις έρευνες που έγιναν, θέλετε να μας αναφέρετε αυτό το περιστατικό στου Βενέτη – να σας θυμίσω – ήταν ο Ζαχαρίας έξω. Τι καταλαβαίνετε απ΄αυτό;

Ν. Κωστ.: Αντιλαμβάνομαι μια ταραχή εκεί, ότι είναι ταραγμένος, και εκεί υπάρχει και ο άνθρωπος με το κίτρινο μπλουζάκι που η αστυνομία μας είπε μια μέρα μετά ότι δεν μπορεί να βρεθεί γι’αυτό αναγκάστηκα να πάω στους Forensic Architecture. Αλλά είναι ένας άνθρωπος που κάτι ήξερε. Γιατί δεν είπε στους αστυνομικούς ότι ζητούσε βοήθεια;
Παπαρρούσου: Θυμάστε απ’ αυτόν τον άνθρωπο αν είχαμε αναζητήσει να έρθει και να καταθέσει ως μάρτυρας; Ποια ήταν η απάντηση της αστυνομίας;

Ν. Κωστ.: Θυμάμαι ότι την κάναμε το μεσημέρι και την επόμενη ημέρα μας είπαν ότι δεν μπορεί να βρεθεί.
Παπαρρούσου: Να σημειώσω εδώ ότι αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε στους Forensic Architecture. Και τελικά όταν βρέθηκε κατέθεσε στην ανάκριση;
Ν. Κωστ.: Πολλές φορές σκέφτηκα ότι γιατί να γίνω εγώ ο ερευνητής; Είναι καταγεγραμμένο από τους Forensic Architecture ότι κατέγραφαν 14 κινητά εκείνη την ημέρα.

Παπαρρούσου: Έχετε την αίσθηση οτι υπήρχε μια ολιγωρία; Τι σας έκανε εντύπωση στο όλο περιστατικό;

Ν. Κωστ.: Μου εκανε εντύπωση οι δηλώσεις που έκαναν στα κανάλια, μου έκανε εντύπωση ο μεσίτης, ο οποίος μέσω τουίτερ μιλούσε για εθνοκαθάρσεις με ομοφοβία και ρατσισμό.

Παπαρρ.: Πριν αποκαλυφθεί η ταυτότητα του αδερφού σας γνωρίζετε τι δικογραφία είχε σχηματιστεί;

Ν. Κωστ.: Δεν αναφερόταν κανένα από τα πραγματικά περιστατικά, ήταν κάτι που ήθελαν να μπει στο ραφι, μια δικογραφία 3 γραμμές. Για μένα είναι ένα ρατσιστικό έγκλημα. Ο αδερφός μου… του άρεσε να είναι πολύχρωμος και όμορφος. Δεν ξέρω αν είδαν ότι έχει βαμμένα νύχια ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ξέρω ότι ήταν ένα ρατσιστικό έγκλημα.

Αναγνωστόπουλος: Έχετε δώσει μια κατάθεση στις 27 Σεπτέμβρη και έχετε πει είχε κάποια προβλήματα υγείας και τον είχα στείλει για εξετάσεις; Τι εννοούσατε;

Ν. Κωστ.: Κονδυλώματα

Αναγνωστόπουλος: Εκός απ’ αυτό είχε άλλα προβλήματα με καταχρήσεις όπως αλκοόλ;

Ν. Κωστ.: Όχι, έπινε όπως όλοι.

Αναγνωστόπουλος: Εκός απ’ αυτό είχε άλλα προβλήματα με καταχρήσεις όπως αλκοόλ;

Ν. Κωστ.: Όχι, έπινε όπως όλοι.

Αναγνωστόπουλος: Έχετε πει ότι είχε προβλήματα.

Ν. Κωστ.: Όχι, είχα πει ότι όταν έχασε το σκύλο του, έπινε λίγο παραπάνω.

Αναγνωστόπουλος: Δηλαδή; πόσο επινε;

Ν. Κωστ.: Δυο μπύρες δυο φορες την εβδομάδα.

Αναγνωστόπουλος: Δεν είχατε πει αυτό.

Αναγνωστόπουλος: Εκtός απ’ αυτό είχε άλλα προβλήματα με καταχρήσεις όπως αλκοόλ;

Ν. Κωστ.: Όχι, έπινε όπως όλοι.

Αναγνωστόπουλος: Έχετε πει ότι είχε προβλήματα.

Ν. Κωστ.: Όχι, είχα πει ότι όταν έχασε το σκύλο του, έπινε λίγο παραπάνω.

Αναγνωστόπουλος: Δηλαδή; πόσο επινε;

Ν. Κωστ.: Δυο μπύρες δυο φορες την εβδομάδα.

Αναγνωστόπουλος: Δεν είχατε πει αυτό.

Ν. Κωστ.: Πιέστηκα πολύ εκείνη την ημέρα από τον ανακριτή. Μακάρι να γραφόντουσαν οι ερωτήσεις που μου έκανε στα πρακτικά γιατί οι αναφορές που έκανε ήταν συνεχώς για ληστεία και μαχαίρι.

Πρ.: Πάμε σε άλλη ερώτηση.

Αναγνωστόπουλος: Είχε κάνει ποτέ χρήση ναρκωτικών;

Ν. Κωστ.: Όχι, δεν το ξέρω. Και μέναμε μαζί αρκετά χρόνια.

Αναγνωστόπουλος: Γιατί στην συγκεκριμένη κατάθεση λέτε ότι έκανε χρήση παλιά;

Ν. Κωστ.: Ναι, έκανε ενα τσιγάρο το 2014.

Αναγνωστόπουλος: Αυτό γνωριζετε; Δεν έχω άλλες ερωτήσεις.