ΑΔΜΗΕ : Βραβεύτηκε η διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου ως «Έργο της χρονιάς 2020»

Του Γιάννη Χαλκιαδάκη…

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου η οποία υλοποιήθηκε με επιτυχία από τον ΑΔΜΗΕ τον περασμένο Μάιο, βραβεύτηκε ως «Έργο της Χρονιάς 2020», με το  συνολικό κόστος του εμβληματικού έργου, το οποίο ανέρχεται σε 380 εκατ. ευρώ,  να καλύπτεται  με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).

Με την πρώτη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, θα καλυφθεί το 1/3 του μέγιστου θερινού φορτίου του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των ακριβών και ρυπογόνων τοπικών μονάδων.

Τα οικονομικά οφέλη του έργου είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς από το 2022 (πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας) όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως 380 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΥΚΩ.

Μετά την ολοκλήρωση και της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής το 2023, η μείωση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ το 2030. Η  γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών  Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία απένειμε το βραβείο, ανέφερε  σχετικά:

«Η βράβευση των συντελεστών ενός τόσο εμβληματικού έργου, όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα, είναι μια πολύ μεγάλη αναγνώριση για όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά ώστε να γίνει αυτό πραγματικότητα -φυσικά και στον ΑΔΜΗΕ που καθοδηγεί την πορεία του ενεργειακού εκσυγχρονισμού της χώρας.

Σήμερα βραβεύουμε, επίσης, μια επένδυση με πολύ μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με πολύ μεγάλο όφελος για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

Όταν ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, τα οφέλη θα είναι πολύ μεγαλύτερα. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ,  Μάνος Μανουσάκης, παραλαμβάνοντας το βραβείο  εκ μέρους του Διαχειριστή δήλωσε:

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ τους εργαζομένους του ΑΔΜΗΕ που κατόρθωσαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες να φέρουν σε πέρας την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου.

Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τους αναδόχους για την εξαιρετική συνεργασία μας παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις, η οποία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την υλοποίηση έργων τέτοιας εμβέλειας.

Χάρη στο όραμα, τη σκληρή δουλειά αλλά και τη διαχρονική στήριξη που είχαμε από την πολιτική ηγεσία όλα αυτά τα χρόνια, κερδίσαμε το κρίσιμο στοίχημα της έγκαιρης ολοκλήρωσής του εμβληματικού έργου».

Επίσης, βραβείο έλαβε  και η Hellenic Cables, θυγατρική της Cenergy Holdings με τον CEO Αλέξη Αλεξίου, παραλαμβάνοντας τη βράβευση, να δηλώνει : «Είμαστε,  βαθιά ικανοποιημένοι που αποδείξαμε για άλλη μια φορά, ότι στηρίζουμε έμπρακτα το όραμα του ΑΔΜΗΕ για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της χώρας».

Το βραβείο, απενεμήθη στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών «ITC 2021», παρουσία ανώτατων  στελεχών  των ανάδοχων εταιρειών  Prysmian Powerlink και Τέρνα.

Η διάκριση του σημαντικού αυτού ενεργειακού έργου υποδομής, ήταν  αποτέλεσμα ανοιχτής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που διενεργήθηκε από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο ypodomes.com, με την επιμέλεια του δημοσιογράφου Νίκου Καραγιάννη.