Του Γιάννη Χαλκιαδάκη

Στο νέο κύκλο δημιουργίας και ανάπτυξης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Aegean  Ευτύχιος Βασιλάκης, παρουσιάζοντας το  πρώτο από τα νέα Airbus A320neo, επισημαίνοντας την καθοριστική και διαχρονική συμβολή  τους στον  τουρισμό,  αλλά και το αποτύπωμα που δημιουργεί στη χώρα.        

«Θα συνεχίσουμε και στην τρίτη μας δεκαετία να επενδύουμε και να εργαζόμαστε για να αξίζουμε την εμπιστοσύνη των επιβατών μας, να λειτουργούμε υπεύθυνα, με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, να προσφέρουμε ευκαιρίες εξέλιξης στους εργαζομένους μας», είπε ο κ. Βασιλάκης, παρουσία του πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη,  του διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Γερογιάννη, και εκπροσώπων της πολιτείας και της επιχειρηματικής κοινότητας.

Συνεχίζοντας ο κ. Βασιλάκης, υποστήριξε πως «Θα συνεχίσουμε να συμπράττουμε σε συλλογικές προσπάθειες για να επιτυγχάνουμε κοινούς στόχους.

Με νέα εικόνα, που αποπνέει αξίες όπως η ελληνικότητα, η φιλοξενία, η αξιοπιστία φιλοδοξούμε ο νέος μας στόλος να λειτουργήσει ως όχημα της κληρονομιάς μας αλλά και ως ένα ακόμα σύμβολο, μιας νέας δυναμικής, μιας νέας δημιουργικής αφετηρίας και για τη χώρα».

Νωρίτερα, ο κ. Γερογιάννης αναφέρθηκε στη σημασία της επένδυσης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της εταιρείας στη συνεχή προσπάθεια για εξέλιξη, επισημαίνοντας πως : «Το 2020, φέρνει για εμάς ένα νέο ξεκίνημα, με νέα δυναμική, νέες δυνατότητες, νέα εικόνα.

Οι επόμενοι 24 μήνες θα είναι μήνες εξαιρετικά δημιουργικοί, σε ανάπτυξη υπηρεσιών και  προγραμμάτων. Για εμάς στην Aegean τα  νέα αεροσκάφη είναι πρωτίστως μια πλατφόρμα, που δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους μας με δημιουργικότητα και συστηματική δουλειά να δημιουργήσουν για τους επιβάτες μας μια ακόμη καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία».

Πιο αναλυτικά, η παραγγελία της Aegean, που είναι αξίας έως 6,5 δισ. δολαρίων σε τιμές τιμοκαταλόγου, περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο 46 νέα αεροπλάνα της οικογένειας Α320neo και Α321neo έως το 2025, αριθμός που αυξάνεται σε έως 58, καθώς η αεροπορική έχει τη δυνατότητα προσθήκης 12 επιπλέον αεροσκαφών.

 Τα τρία αεροσκάφη  ξεκινούν  πτήσεις, σταδιακά, από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου,  δίνοντας  το συγκριτικό πλεονέκτημα στην Aegean, καθώς αυξάνουν τον χρόνο πτήσης κατά δύο επιπλέον ώρες, αριθμός που αντιστοιχεί σε επιπλέον 600 έως 1.500 χλμ. ανά τύπο αεροσκάφους, προσφέροντας  τη δυνατότητα πρόσβασης στην αεροπορική εταιρία  σε νέους προορισμούς

Διαθέτουν από 150 έως 180 θέσεις, έχουν συνολικό μήκος 37,57 μέτρα, με το πλάτος της ατράκτου να είναι 3,95 μέτρα.

Η νέα γενιά κινητήρων GTFTM της Pratt & Whitney, που διαθέτουν τα αεροπλάνα, επιτρέπει τη σημαντική μείωση των εκπομπών CO2 και NOx, ανά πτήση και ανά επιβάτη, περιορίζοντας σημαντικά το αποτύπωμα θορύβου, κάτι που πιστοποιείται κατά την περιγραφή της εμπειρίας πτήσης με Airbus A320neo σε εξειδικευμένα φόρα.

Μάλιστα, σε κάθε αεροσκάφος αντιστοιχούν 100.000 νέοι εισερχόμενοι τουρίστες από το εξωτερικό, ενώ το καλοκαίρι, που θα έχει παραλάβει συνολικά έξι αεροσκάφη, η αεροπορική θα προσφέρει 1,5 εκατ. επιπρόσθετες θέσεις.