Σχεδόν όλοι οι κρατούμενοι Ταλιμπάν αφέθηκαν ελεύθεροι από την Καμπούλ, με εξαίρεση επτά, στην απελευθέρωση των οποίων αντιτίθενται η Γαλλία και η Αυστραλία, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ένα σημαντικό βήμα για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Η κυβέρνηση άφησε ελεύθερους τους τελευταίους 400 κρατούμενους, με εξαίρεση μερικών που προκαλούν ανησυχία στους εταίρους μας», έγραψε στο Twitter ο Τζαβίντ Φαϊσάλ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

«Αναμένουμε ότι οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν θα ξεκινήσουν σύντομα», πρόσθεσε.

Διαφορετικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι εναπομείναντες επτά κρατούμενοι, στην απελευθέρωση των οποίων είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους η Γαλλία και η Αυστραλία, αναμένεται να μεταφερθούν στη Ντόχα όπου θα παραμείνουν υπό παρακολούθηση.

Πρόκειται για επτά μέλη των εθνικών δυνάμεων του Αφγανιστάν που είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι είχαν επιτεθεί σε ξένους στρατιώτες μαζί με τους οποίους στάθμευαν, επεσήμανε Αφγανός αξιωματούχος.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ Καμπούλ και ανταρτών.

Κυβερνητική πηγή επεσήμανε ότι ενδέχεται να ξεκινήσουν ήδη το Σάββατο, όμως άλλη πηγή σχολίασε ότι αναβλήθηκε η αναχώρηση της κυβερνητικής αποστολής για τη Ντόχα του Κατάρ, η οποία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για σήμερα.

Η έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν, που έχουν στόχο τον τερματισμό δεκαετιών συγκρούσεων, ήταν προγραμματισμένες για τον Μάρτιο. Αναβλήθηκαν όμως εξαιτίας των διαφωνιών των δύο πλευρών για την ανταλλαγή περίπου 5.000 κρατούμενων Ταλιμπάν με χίλια μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και η ανταλλαγή κρατούμενων προβλέπονται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, η οποία όμως δεν έχει επικυρωθεί από την Καμπούλ, βάσει της οποίας όλα τα ξένα στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν έως τα μέσα του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ