Το μήνυμα ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα αυστηροποιηθεί περαιτέρω έστειλε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής. Επίσης, ο υπουργός τόνισε ότι θα δημιουργηθεί ένα σχέδιο για την οδική συμπεριφορά των πολιτών.

Ο κ. Καραμανλής, από το βήμα της Βουλής, υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την οδική ασφάλεια και τον ΚΟΚ, για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα συνοδευτεί κι από νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο εξακρίβωσης των αιτιών και καταλογισμού τυχόν ευθυνών σε περιπτώσεις σοβαρής διατάραξης ή και διακοπής της κυκλοφορίας στα εθνικά οδικά δίκτυα της χώρας.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε επίσης ότι η αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, είπε: «Είναι αδιανόητο να θρηνούμε τόσους ανθρώπους στην άσφαλτο». Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι απαιτείται αλλαγή της κυκλοφοριακής συνείδησης των Ελλήνων πολιτών, κάτι το οποίο όπως είπε δεν είναι εύκολο και θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα αυστηρό και διαρκές πλαίσιο επιτήρησης της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου.

Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι «είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Βαλκάνια που τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιούμε αντιολισθητικές αλυσίδες και όχι χιονολάστιχα» επισημαίνοντας ότι η χρήση αλυσίδων δημιουργεί πολλά προβλήματα.