Αυστραλία-Μιανμάρ: Περιορισμός των διμερών αμυντικών σχέσεων

Η Αυστραλία προχώρησε στην αναστολή του προγράμματος της αμυντικής συνεργασίας της με τη Μιανμάρ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν, μετά την εντατικοποίηση της καταστολής των μαζικών διαδηλώσεων από τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος που έγινε στη Μιανμάρ τον προηγούμενο μήνα.

Η Αυστραλία ανακατευθύνει την αποστολή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ροχίνγκια, αλλά και άλλες εθνικές μειονότητες, ανέφερε η Πέιν, σε ανακοίνωσή της αργά χθες, Κυριακή.

«Θα δώσουμε προτεραιότητα στις πιο πιεστικές ανθρωπιστικές και άμεσες ανάγκες και θα επιδιώξουμε να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική εμπλοκή μας γίνεται μέσω των μη κυβερνητικών οργανώσεων και όχι μέσω οργανώσεων της κυβέρνησης ή μέσω φορέων που σχετίζονται με την κυβέρνηση», δήλωσε η Πέιν.

Η Καμπέρα θα εξακολουθήσει να απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Σον Τέρνελ, ενός οικονομολόγου και συμβούλου της Αούνγκ Σαν Σου Κι, σύμφωνα με τις αρχές της Αυστραλίας.

Ο Τέρνελ κρατείται από την 1η Φεβρουαρίου με περιορισμένη νομική πρόσβαση, οπότε και το στρατιωτικό πραξικόπημα ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση στη Μιανμάρ.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας το Σίδνεϊ, ζητώντας από την κυβέρνηση της Αυστραλίας να υιοθετήσει μία δυναμική στάση κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ