Αυστρία: Σε πολύ καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για το Sputnik-V

Οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού θα ανατρέψουν το επιδιωκόμενο για εφέτος από την αυστριακή κυβέρνηση δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Μάλιστα, κάπως έτσι θα δημιουργηθεί έλλειμμα στον προϋπολογισμό, όπως αποσαφήνιζαν σήμερα (14 Μαρτίου) στη Βιέννη ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα του Καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ο Υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ και ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ.

Σύμφωνα με τους ίδιους, δεν θα αυξηθούν μόνον οι δαπάνες, αλλά θα υπάρξει και υποχώρηση των εσόδων.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο αντικαγκελάριος, θα παραμείνουν τουλάχιστον για εφέτος τα εξαγγελθέντα κέντρα βάρους, όπως οι επενδύσεις για την προστασία του κλίματος, για την οποία έχουν προβλεφθεί αρκετά μέτρα, τα οποία και θα τεθούν σε εφαρμογή, ενώ, μεσοπρόθεσμα, από το 2021 όλα θα εκτιμηθούν εκ νέου.

Ο αντικαγκελάριος χαρακτήρισε δραματικές τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στα έσοδα και τα έξοδα του προϋπολογισμού, ενώ, από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως μία αποδυναμωμένη οικονομία θα προκύψει από την μείωση των εσόδων και από τις υψηλότερες δαπάνες και αυτό σημαίνει φυσικά ότι αυτή την χρονιά δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ