Στην Αυστρία οι επιστήμονες βρήκαν έναν εύκολο και ανώδυνο τρόπο για να εξετάζονται τα μικρά παιδάκια που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Ένα γλειφιτζούρι που δίνει αποτέλεσμα σε μόλις 15 λεπτά αποτελεί ένα πανέξυπνο κόλπο για να εξετάζονται εύκολα οι μικροί μαθητές.

Για να αποφευχθεί η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των νηπίων, που δεν εμβολιάζονται, ένα αυστριακό εργαστήριο στο νοσοκομείο Κάιζερ-Φραντς-Γιόζεφ της Βιέννης είχε την ιδέα να αναπτύξει αυτήν τη νέα τεχνική.

Πρόκειται για το ίδιο εργαστήριο που είχε προτείνει πέρσι ένα τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊού με γαργάρες, μέθοδος που σήμερα είναι πολύ διαδεδομένη στην Αυστρία.

Αυτή τη στιγμή μια μελέτη σε πέντε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μεταξύ παιδιών ηλικίας από 1 έως 6 ετών, για να καθοριστεί η αξιοπιστία της νέας μεθόδου, ανέφερε μια εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η περιφέρεια του Μπούργκνλαντ, που απέχει περίπου μία ώρα από την αυστριακή πρωτεύουσα, έχει ήδη παραγγείλει 35.000 τεστ.

Μπορεί ο κίνδυνος μόλυνσης να είναι μικρότερος στα παιδιά, η παραλλαγή που κυκλοφορεί σήμερα στην Αυστρία όμως πλήττει εξίσου μικρούς και μεγάλους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ειδικοί.

Ο στόχος είναι επομένως να εντοπίζονται οι μολύνσεις και να προσφερθεί μια εναλλακτική μέθοδος, αντί για τη λήψη δειγμάτων από τη μύτη και τον λαιμό.

Οι αρχές έστειλαν στους γονείς επιστολές για να τους ενημερώσουν ότι αυτά τα τεστ θα δίνονται τρεις φορές την εβδομάδα στα μικρά παιδιά και οι αντιδράσεις ήταν σε γενικές γραμμές θετικές. «Είναι λογικό να έχουμε πιο αυστηρούς ελέγχους στον τομέα της Παιδείας», εξήγησε ο Ντόμινικ Κρότσεκ, ο μπαμπάς ενός τρίχρονου αγοριού.

Όπως ανέφερε ο μπαμπάς του αγοριού, το παιδί του εμφανίστηκε ελαφρώς απογοητευμένος καθώς το συγκεκριμένο γλειφιτζούρι δεν είχε γλυκιά γεύση, όμως όπως και να έχει το αποτέλεσμα μετράει και ο συγκεκριμένος τρόπος ανίχνευσης του κορωνοϊού, κρίνεται ως επιτυχημένος.