Αυτές είναι οι παθήσεις που μπορεί να αποκαλύψει η αναπνοή σας | article18

Κι όμως, η αναπνοή μπορεί να αποκαλύψει αν τυχόν νοσούμε από κάποια πάθηση.

Όπως δείχνει μελέτη, οι ειδικοί είναι σε θέση να κάνουν ασφαλή διάγνωση για το διαβήτη τύπου 1 πριν ακόμη εκδηλωθούν τα συμπτώματα της αυτοάνοσης πάθησης.

Ένας χημικός δείκτης στην αναπνοή (ακετόνη) δίνει στην αναπνοή μια χαρακτηριστικά γλυκιά μυρωδιά και είναι ενδεικτικός για τη συσσώρευση χημικών ουσιών στο αίμα (κετόνες), αποτέλεσμα της πτώσης στα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό.

Με άλλα λόγια, τα υψηλά επίπεδα ακετόνης στην αναπνοή δείχνουν ότι τα επίπεδα των κετονών στο αίμα είναι επίσης υψηλά.

Δείτε ποιες άλλες παθήσεις μπορεί να αποκαλύψει η αναπνοή σας:

Ορθοκολικός καρκίνος: Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Journal of Surgery, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Άλντο Μόρο της Ιταλίας συνέλεξαν δείγματα από 37 ασθενείς με ορθοκολικό καρκίνο και 41 υγιή άτομα. Μέτρησαν τα επίπεδα πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) στα δείγματα αυτά, πιστεύοντας πως τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να απελευθερώσουν χαρακτηριστικές χημικές ουσίες. Η θεωρία τους φάνηκε να ευσταθεί, καθώς εντόπισαν 15 σύνθετα που συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη του ορθοκολικού καρκίνου. Με βάση τη διαπίστωση αυτή, μπορούσαν να διαχωρίσουν ποια άτομα έπασχαν από αυτή τη μορφή καρκίνου με ποσοστό επιτυχίας 75%.

Καρκίνος του πνεύμονα: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λετονίας χρησιμοποίησαν τη λεγόμενη ηλεκτρονική μύτη προκειμένου να εντοπίσουν τη «χημική υπογραφή» του καρκίνου του πνεύμονα στον οργανισμό. Αρκετοί επιστήμονες επικροτούν αυτήν την τεχνική για την ανίχνευση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Δυσανεξία στη λακτόζη: Ερευνητές από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins χρησιμοποιούν το τεστ αναπνοής για τη διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη. Μετρούν στην αναπνοή τα επίπεδα του υδρογόνου έπειτα από την κατανάλωση γαλακτοκομικών, καθώς η χημική ουσία απελευθερώνεται όταν η λακτόζη δεν μεταβολίζεται και ζυμώνεται από τα βακτήρια του στομάχου.