Το Solar Orbiter, το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος μας δίνει την ευκαιρία να δούμε όπως ποτέ τον Ήλιο.  Μετά το πράσινο φως που έδωσε η NASA, δόθηκαν στην δημοσιότητα οι σχετικές φωτογραφίες. 

Η αποστολή γίνεται σε συνεργασία μεταξύ της ΝASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και οι συγκεκριμένες εικόνες τραβήχτηκαν σε απόσταση 47,8 εκατ. μιλιων από τον Ήλιο. 

NASA and the ESA release the closest images ever taken of the sun

«Αυτές οι άνευ προηγουμένου εικόνες του Ήλιου είναι οι κοντινότερες που έχουμε αποκτήσει ποτέ», δήλωσε η Holly Gilbert, επιστήμονας της NASA για την αποστολή στο Goddard Space Flight Center στο Greenbelt του Maryland.

Images of the Sun captured by the Extreme Ultraviolet Imager instrument.

«Αυτές οι εκπληκτικές εικόνες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να συνδυάσουν τα ατμοσφαιρικά στρώματα του Ήλιου, κάτι που είναι σημαντικό για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οδηγεί τον διαστημικό καιρό κοντά στη Γη και σε όλο το ηλιακό σύστημα» συμπλήρωσε. 

«Δεν περιμέναμε τόσο καλά αποτελέσματα τόσο νωρίς», δήλωσε από την πλευρά του ο  Daniel Müller, επιστήμονας του έργου Solar Orbiter της ESA. «Αυτές οι εικόνες δείχνουν ότι το Solar Orbiter έχει κάνει μια εξαιρετική αρχή».

mosaic of EUI images, showing campfires

Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την ώρα τι είναι οι ηλιακές εκλάμψεις στις φωτογραφίες, εκτιμούν όμως ότι πρόκειται για σπινθήρες που βοηθούν στην θέρμανση της εξωτερικής επιφάνειας του Ήλιου.